Hlavnou témou a programom budú vinári. Osobne. Prizvali sme vinárov a vinárstva z Požitavia, ale aj zástupcov každej vinohradníckej oblasti na Slovensku.
Spolu to bude pestrý mix 30 vinárov, od úplne drobných remeselných až po väčšie a známe vinárstva.
Zabudnite na mastné klobásky, predraženú cigánsku a studený guláš! Jedlo máme rovnako radi ako víno, a preto si dávame extra záležať, aby sa všetci dobre a kvalitne najedli. Nie sme proti klasike, naopak, tradície si ceníme, ale kvalita je prvoradá.K vinárstvu neodmysliteľne patrili a dodnes patria remeslá a hospodárske práce. Chceme ukázať ich dôležitosť, ale aj ich krásu a preto sme prizvali zručných remeselníkov ako napríklad sudár, sklár, hrnčiar či garbiar.
Na festivale nájdete poľnohospodársky dvor so živými zvieratami, múzeum vinárstva a vinohradníctva, ktoré bude situované medzi vinohradmi pod holým nebom.
O pestovaní vína v tzv. Vrbovskej vinárskej oblasti existujú písomné zmienky už od roku 1113, kedy sa v listine Zoborského opátstva uvádzajú viackrát aj vinohrady v okolí Vrbového. Značka Château Krakovany predstavuje modernú vinohradnícko - vinársku spoločnosť, ktorá sa zameriava na výrobu kvalitných odrodových vín a poskytovanie hotelových služieb.
vlado
Vínny dom Château Krakovany sa nachádza v malebnej dedinke Krakovany v zrekonštruovanej budove starej kúrie z roku 1736. Firma spracováva hrozno z vlastných vinohradov o rozlohe 70 hektárov z vinohradníckej obce Šalov, časť nákupom hrozna v najsevernejších vinohradníckych oblastiach Malých Karpát. Pre vína Château Krakovany je charakteristická extraktívnosť, bohatosť a lahodnosť vo vôni a chuti. Vynikajúce pôdno-klimatické podmienky sú základným predpokladom na dopestovanie vyzretého hrozna v kategórii veľkých výberových vín. Najmodernejšia technológia spracovania umožňuje vyrábať vína čisté, svieže, najrozmanitejších ovocných vôní a chutí.