Spracovanie
Odrodové
Akostné víno, vyrobené z hrozna, rmutu alebo hroznového muštu jednej odrody, s povolenou prímesou iných odrôd najviac 15%
Cuvée
Cuvée (alebo Cuvee - názov používaný na anglických vínnych vinetách) je označenie zmesi vín, spravidla pripravených z niekoľkých odrôd, či z jednej odrody, z niekoľkých vín z rôznych nádob.
Cuvée môže byť zmiešané z viacerých ako dvoch odrôd, vtedy sa však na vinete vyznačuje percentuálny podiel jednotlivých odrôd. Cuvée neoznačuje zmiešanie strapcov vína v danom pomere, ale až finálnych vín.
Cuvée môže byť zmiešané z viacerých ako dvoch odrôd, vtedy sa však na vinete vyznačuje percentuálny podiel jednotlivých odrôd. Cuvée neoznačuje zmiešanie strapcov vína v danom pomere, ale až finálnych vín.
Výber
Cuvée vyrobené z jednej odrody pochádzajúcej z viacerých vinohradov, alebo nádob, prípadne ročníkov.
Značkové
Akostné víno, vyrobené z hrozna alebo zmesi hrozna jednotlivých odrôd, alebo zmiešaním rmutu, alebo hroznového muštu, alebo jednotlivých akostných odrodových vín podľa receptúry výrobcu, so stálou kvalitou a charakterom