Školiace nádoby
Antikor
Výrazne pomalší proces mikrooxidácie, bez preberania aromatických a chuťových látok suda, tzv. reduktívna metóda.
Veľký drevený sud
Na charakter vína má významný vplyv spôsob skladovania. V drevenom sude prebieha výraznejšie mikrooxidácia oproti antikorovým, či keramickým, alebo skleneným nádobám a doplnenie aromatických a chuťových látok z dreva.
Barrique
Baricco / barrique / barik - 225L drevený, dubový sud v ktorom víno zreje spravidla 24 mesiacov, (dĺžka zrenia závisí od skúseností vincúra). Sud sa môže pre túto metódu zrenia použiť len 3x. Následne sa spravidla využíva na zrenie liehovín. Cena a kvalita suda závisí od druhu duba, sušení drevenej hmoty, spôsobu skladania a vypaľovania sudu. V drevenom sude prebieha výraznejšie mikrooxidácia oproti antikorovým, či keramickým, alebo skleneným nádobám a tiež doplnenie aromatických a chuťových látok vylúhovaných z dreva.
Barrique je metóda zrenia/oxidácie ktorá má za cieľ doplniť chuť vína o chuť vanilky, chuť opečeného chlebíka, dymu, kokosových orechov, vôňu (sviežeho) dreva, praženej kávy, či kakaa. Zvyšuje vo víne obsah trieslovín, laktónov, nezkvasiteľných cukrov, vanilín.
Podobný efekt v súčasnosti dosahujú niektorí vinári - využitím dubových hoblín, kúskov dreva alebo pridaním aromatického preparátu.
Barrique je metóda zrenia/oxidácie ktorá má za cieľ doplniť chuť vína o chuť vanilky, chuť opečeného chlebíka, dymu, kokosových orechov, vôňu (sviežeho) dreva, praženej kávy, či kakaa. Zvyšuje vo víne obsah trieslovín, laktónov, nezkvasiteľných cukrov, vanilín.
Podobný efekt v súčasnosti dosahujú niektorí vinári - využitím dubových hoblín, kúskov dreva alebo pridaním aromatického preparátu.
Kvevri
Zrenie vína v nádrži kvevri väčšinou prebieha na šupkách niekoľko mesiacov až rokov (zvýšený obsah polyfenolov).