Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
27
december
2017

Jánske vína BITA 2017

Srdečne Vás pozývame na " Jánske vína Bita 2017 - zimná verzia". Na ochutnávku bude na 11-tich stanovištiach pripravených viac ako 100 vzoriek vín ( prevažne mladých ) od vinohradníkov z lokality Nitra Dolné Krškany hon Bita.
Podmienky na výrobu vína boli v roku 2017 v našej lokalite vynikajúce príďte sa sami presvedčiť.
27.12.2017 14:00

Farby vína

Biele

Biele víno sa vyrába prakticky zo všetkých farebných variant hrozna, s výnimkou farbiarok, ktorých šťava obsahuje červené farbivo. Priamym lisovaním sa dá biele víno vyrobiť aj z ružových(napr. Chrupka ružová), červených(Tramín červený, Veltlínske červené skoré) či šedých odrôd(Rulandské šedé). Bielym vínam pristane vyšší obsah kyselín v porovnaní s červenými vínami a v našej zemepisnej šírke sa vyznačujú intenzívnou a podmanivou aromatikou.

Ružové

Ružové víno, Rosé, alebo Klaret. Ružové víno sa v našich podmienkach vyrába z modrých odrôd, bez naležania, prípadne s krátkym naležaním , najviac pár hodín. Farebná paleta je veľmi široká, od najsvetlejších tónov až po takmer červenú farbu. Typickou vlastnosťou ružových vín, je ich sviežosť a ovocnosť, bez výraznejšej tanínovej štruktúry. V našich podmienkach dokážeme vyrobiť neobyčajne svieže a ovocné ružové vína obzvlášť z odrody Cabernet Sauvignon, ktoré vo svetovom meradle nemajú konkurenciu. Priemerná životnosť ružových vín je približne do jedného roka.

Červené

Červené víno sa vyrába výhradne z modrých odrôd, ktoré obsahujú v šupke(v prípade farbiarok aj v šťave) antokyánové farbivá. Počas kvasenia vína v kontakte so šupkami hrozna sa farbivo rozpúšťa vo vznikajúcom alkohole spolu s celým radom ďalších látok ako sú taníny, stilbény, flavonoidy, ktoré majú na ľudské zdravie blahodarný účinok.

Oranžové

Sú to vína, ktoré sa vyrábajú z bielych odrôd, pričom mušt fermentuje spolu so šupkami. Vína získavajú intenzívnu tmavšiu farbu, vyznačujú sa vyšším obsahom trieslovín, vysokou komplexmosťou, dlhším vyzrievacím potenciálom. Uplatnenie nachádzajú predovšetkým v gastronómii.

Ovocné

Vína vyrobené z ovocia, okrem hroznových vín