Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
30
jún
2017

Riadená degustácia vinárstva MAHID

Príďte k nám, spoznáte úspešné vinárstvo, jeho zakladateľov a v diskusii sa dozviete viac o ich vínách, ako aj úspechoch a hlavne ochutnáte vína z produkcie Vino MAHID.
30.06.2017 19:00
01
júl
2017

Víno a levanduľa 2017

Vážení milovníci vína a prírody,
srdečne Vás pozývame 6. ročník podujatia, ktoré sa koná v pezinských vinohradoch "Víno a levanduľa 2017".
01.07.2017 15:00
01
august
2017

AWC Vienna 2017

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. V roku 2016 bolo v súťaži hodnotených: 12826 vzoriek vín od viac ako 1800 producentov.
EU approved - AWC Vienna je EU poverená súťaž vín za účelom udeľovania ocenení schválených EU, ktoré je možné aplikovať priamo na vínové fľaše ako známku kvality.
Ako jediná súťaž vín, ktorá udeľuje finančné ocenenia v celkovej hodnote 8.000,-€.
01.08.2017 00:00

Farby vína

Biele

Biele víno sa vyrába prakticky zo všetkých farebných variant hrozna, s výnimkou farbiarok, ktorých šťava obsahuje červené farbivo. Priamym lisovaním sa dá biele víno vyrobiť aj z ružových(napr. Chrupka ružová), červených(Tramín červený, Veltlínske červené skoré) či šedých odrôd(Rulandské šedé). Bielym vínam pristane vyšší obsah kyselín v porovnaní s červenými vínami a v našej zemepisnej šírke sa vyznačujú intenzívnou a podmanivou aromatikou.

Ružové

Ružové víno, Rosé, alebo Klaret. Ružové víno sa v našich podmienkach vyrába z modrých odrôd, bez naležania, prípadne s krátkym naležaním , najviac pár hodín. Farebná paleta je veľmi široká, od najsvetlejších tónov až po takmer červenú farbu. Typickou vlastnosťou ružových vín, je ich sviežosť a ovocnosť, bez výraznejšej tanínovej štruktúry. V našich podmienkach dokážeme vyrobiť neobyčajne svieže a ovocné ružové vína obzvlášť z odrody Cabernet Sauvignon, ktoré vo svetovom meradle nemajú konkurenciu. Priemerná životnosť ružových vín je približne do jedného roka.

Červené

Červené víno sa vyrába výhradne z modrých odrôd, ktoré obsahujú v šupke(v prípade farbiarok aj v šťave) antokyánové farbivá. Počas kvasenia vína v kontakte so šupkami hrozna sa farbivo rozpúšťa vo vznikajúcom alkohole spolu s celým radom ďalších látok ako sú taníny, stilbény, flavonoidy, ktoré majú na ľudské zdravie blahodarný účinok.

Oranžové

Sú to vína, ktoré sa vyrábajú z bielych odrôd, pričom mušt fermentuje spolu so šupkami. Vína získavajú intenzívnu tmavšiu farbu, vyznačujú sa vyšším obsahom trieslovín, vysokou komplexmosťou, dlhším vyzrievacím potenciálom. Uplatnenie nachádzajú predovšetkým v gastronómii.

Ovocné

Vína vyrobené z ovocia, okrem hroznových vín