MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

Farby vína

Biele

Biele víno sa vyrába prakticky zo všetkých farebných variant hrozna, s výnimkou farbiarok, ktorých šťava obsahuje červené farbivo. Priamym lisovaním sa dá biele víno vyrobiť aj z ružových(napr. Chrupka ružová), červených(Tramín červený, Veltlínske červené skoré) či šedých odrôd(Rulandské šedé). Bielym vínam pristane vyšší obsah kyselín v porovnaní s červenými vínami a v našej zemepisnej šírke sa vyznačujú intenzívnou a podmanivou aromatikou.

Ružové

Ružové víno, Rosé, alebo Klaret. Ružové víno sa v našich podmienkach vyrába z modrých odrôd, bez naležania, prípadne s krátkym naležaním , najviac pár hodín. Farebná paleta je veľmi široká, od najsvetlejších tónov až po takmer červenú farbu. Typickou vlastnosťou ružových vín, je ich sviežosť a ovocnosť, bez výraznejšej tanínovej štruktúry. V našich podmienkach dokážeme vyrobiť neobyčajne svieže a ovocné ružové vína obzvlášť z odrody Cabernet Sauvignon, ktoré vo svetovom meradle nemajú konkurenciu. Priemerná životnosť ružových vín je približne do jedného roka.

Červené

Červené víno sa vyrába výhradne z modrých odrôd, ktoré obsahujú v šupke(v prípade farbiarok aj v šťave) antokyánové farbivá. Počas kvasenia vína v kontakte so šupkami hrozna sa farbivo rozpúšťa vo vznikajúcom alkohole spolu s celým radom ďalších látok ako sú taníny, stilbény, flavonoidy, ktoré majú na ľudské zdravie blahodarný účinok.

Oranžové

Sú to vína, ktoré sa vyrábajú z bielych odrôd, pričom mušt fermentuje spolu so šupkami. Vína získavajú intenzívnu tmavšiu farbu, vyznačujú sa vyšším obsahom trieslovín, vysokou komplexmosťou, dlhším vyzrievacím potenciálom. Uplatnenie nachádzajú predovšetkým v gastronómii.

Ovocné

Vína vyrobené z ovocia, okrem hroznových vín