Farby vína
Biele
Biele víno sa vyrába prakticky zo všetkých farebných variant hrozna, s výnimkou farbiarok, ktorých šťava obsahuje červené farbivo. Priamym lisovaním sa dá biele víno vyrobiť aj z ružových (napr. Chrupka ružová), červených (Tramín červený, Veltlínske červené skoré), či šedých odrôd(Rulandské šedé). Bielym vínam pristane vyšší obsah kyselín v porovnaní s červenými vínami a v našej zemepisnej šírke sa vyznačujú intenzívnou a podmanivou aromatikou.
Ružové
Ružové víno, Rosé, alebo Klaret. Ružové víno sa v našich podmienkach vyrába z modrých odrôd, bez naležania, prípadne s krátkym naležaním , najviac pár hodín. Farebná paleta je veľmi široká, od najsvetlejších tónov až po takmer červenú farbu. Typickou vlastnosťou ružových vín, je ich sviežosť a ovocnosť, bez výraznejšej tanínovej štruktúry. V našich podmienkach dokážeme vyrobiť neobyčajne svieže a ovocné ružové vína obzvlášť z odrody Cabernet Sauvignon, ktoré vo svetovom meradle nemajú konkurenciu. Priemerná životnosť ružových vín je približne do jedného roka.
Červené
Červené víno sa vyrába výhradne z modrých odrôd, ktoré obsahujú v šupke(v prípade farbiarok aj v šťave) antokyánové farbivá. Počas kvasenia vína v kontakte so šupkami hrozna sa farbivo rozpúšťa vo vznikajúcom alkohole spolu s celým radom ďalších látok ako sú taníny, stilbény, flavonoidy, ktoré majú na ľudské zdravie blahodarný účinok.
Oranžové
Sú to vína, ktoré sa vyrábajú z bielych odrôd, pričom mušt fermentuje spolu so šupkami. Vína získavajú intenzívnu tmavšiu farbu, vyznačujú sa vyšším obsahom trieslovín, vysokou komplexmosťou, dlhším vyzrievacím potenciálom. Uplatnenie nachádzajú predovšetkým v gastronómii.