Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodný vínny festival Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Zo sveta > 

Šumivé víno a kvasinky.

Šumivé víno a kvasinky.

Šumivé víno vzniká sekundárnou fermentáciou základného vína. Tak ako je dôležité zvoliť vhodné základné víno, rovnako je dôležité zvoliť správny druh kvasiniek. Veľké svetové spoločnosti, pre ktoré je šumivé víno hlavným najdôležitejším produktom venujú mimoriadnu pozornosť výberu kvasiniek a náležite sa o ne starajú počas celého procesu premeny tichého vína na víno šumivé. Pozrime sa ako to robia u výrobcu najlepšej španielskej cavy, v spoločnosti Segura Viudas.


Zjednodušene možno povedať, že základné víno na prípravu sektu sa počas fermentácie stáva pre kvasinku nehostinným prostredím. Základné víno už obsahuje alkohol a bol pridaný ďalší cukor. Počas kvasenia sa zvyšuje koncentrácia alkoholu a spolu s obsahom rozpusteného oxidu uhličitého rastie tlak vo fľaši. To všetko sú pre kvasinku stresujúce podmienky. To najhoršie čo sa môže stať je, že kvasinka nebude pracovať a odumrie. No aj keď pracuje môže sa stať že bude produkovať senzoricky nevhodné látky, ako je napr. kyselina octová či sírovodík. Do tretice, zákazníkmi preferovaný štýl sektu sa časom mení a tak sa treba prispôsobovať aj čo sa týka výberu kvasiniek.

sv00

Ako to robia v Segura Viudas.

sv05Segura Viudas je považovaná za výrobcu najlepšej španielskej cavy. Na španielske pomery malé, ale moderné a pokrokové vinárstvo. Majetok kúpil v roku 1954 Don Manuel Segura Vallejo a okamžite sa začal orientovať na kvalitu. Inšpiráciu čerpal z oblasti Champagne, kde najal dvoch veľmi skúsených enológov, pánov Arséne Bonnie a Liquim. Okrem skúseností so sebou priviezli aj kvasinky, ktoré sa používali pri sekundárnej fermentácii šampanského. Od vtedy sa na výrobu sektov Segura Viudas používajú aj kvasinky zo Champagne.

Dôležitým aspektom unikátnosti sektov Segura Viudas sú vyšľachtené kvasinky z vlastných vinohradov. Perfektný priebeh fermentácie bez obetovania čo i len malej časti aromatiky a ovocnosti sú možné práve vďaka starostlivému výberu a dlhoročným skúsenostiam s prácou s kvasinkami. V roku 1984 sa Segura Viudas dostala do vlastníctva mamutej spoločnosti Freixenet Group. Freixenet je technologicky na takej úrovni o akej sa u nás nikomu ani nesníva, z čoho má prospech aj Segura Viudas.

Výber kvasiniek pre základné víno.

V „archívoch“ Segura Viudas majú desiatky rôznych kmeňov kvasiniek. O použití konkrétneho kmeňa rozhoduje vždy technológ, na základe profilu konkrétneho sektu, ale aj na základe parametrov základného vína ktoré sa menia vplyvom ročníka.

sv01               sv06
Kvasinky pod mikroskopom
Kvasinky uložené v glycerole pri -90 °C

Kvasinky sú uložené v sterilných ampuliach, zaliate glycerolom, pri teplote približne -90°C. Pri použití týchto kvasiniek sterilne doberú mikrovzorku, ktorú rozmnožia v sterilnom roztoku sacharózy. Tento postup zopakujú niekoľko krát pričom kvasné médium postupne privykajú na obsah alkoholu. Počas propagácie permanentne kontrolujú počet živých buniek pod mikroskopom a v prípade, že je nízka vitalita napropagovanej biomasy, nie je použitá na fermentáciu. V pravidelných intervaloch taktiež kontrolujú stav mutácií kvasiniek ako aj aromatický profil refermentovaných vín. V materskej spoločnosti Freixenet dokonca oddeľujú živé kvasinky od odumretých, prípadne nevitálnych. Bohužiaľ, môj sprievodca mi nedokázal bližšie vysvetliť ako to robia. Na moju otázku odpovedal iba „automaticky“. Dalšou zaujímavosťou je samotná inokulácia média. Vždy dávajú také množstvo zákvasu, aby počet kvasiniek v 1 ml dosahoval požadovaný počet buniek a keďže v zákvase je vždy iná koncentrácia buniek, musia prispôsobovať koncentráciu tirážneho likéru. Tým je zabezpečený rovnomerný a žiaduci priebeh sekundárnej fermentácie.

sv02 sv03 sv04
Fľaše Cavy uložené v pupitres Vyzrievanie cavy Ročníkový archív

Víno, jeho kvalita a štýl.


V našich podmienkach je spôsob práce s kvasinkami tak ako to dnes robia v Segura Viudas hudbou budúcnosti, alebo skôr science fiction. Bežné to však nie je ani vo vinárstvach v západnej Európe. Šumivé víno od Segura Viudas sa stalo ikonou cavy skôr ako zaviedli všetky tieto hightech postupy do praxe. Naďalej zostáva človek a jeho rozhudnutia určujúcim faktorom budúcej kvality a príťažlivosti vína. Načrtnutý spôsob práce s kvasinkami však dokáže zabezpečiť lineárnu kvalitu cavy. Zo začiatku v Segura Viudas používali kvasinky dovezené zo Champagne, dnes pracujú predovšetkým s kvasinkami izolovanými z vlastných vinohradov, čím si víno zachová jedinečný štýl a výraznejšie sa hlási k svojmu pôvodu.