Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Domov > Články > Zo sveta > 

Ročník 2016 sa zapíše do histórie. Nie však u nás, ale v oblasti Barolo.

Ročník 2016 sa zapíše do histórie. Nie však u nás, ale v oblasti Barolo.

V rôznych oblastiach je priebeh ročníka a s ním spojená budúca kvalita vín, často veľmi rozdielna. U nás sa ročník 2016 "preslávil" predovšetkým nadmerným výskytom ázijskej lienky a typickým pyrazínovým prejavom vín. Úplne inak tomu bolo v severotalianskom Piemonte. Na adresu Barola zaznievajú samé superlatívy. Tie umiernené vravia o najlepšom ročníku ostatných desaťročí, tie odvážne o ročníku storočia.

Známky nástupu vegetačného cyklu sa prvýkrát objavili na začiatku sezóny, keď mierne teploty a nízke zrážky v januári a začiatkom februára potvrdili trend, ktorý sa prejavil už v prvej časti zimy. Na druhej strane od konca februára v marci teploty naopak klesli a padlo veľa zrážok, ktoré poskytli pôde dobré zásoby vody, aj keď menej ako v predchádzajúcom roku. „Neskorá“ zima viedla k oneskoreniu opätovného spustenia vegetácie, ktoré sa dá odhadnúť na približne desať dní pre všetky odrody v porovnaní s minulým rokom.
barolo_flasa_01
Začiatok jari bol v znamení dažďa, ktorý vzhľadom na 10 dňové oneskorenie vegetácie nespôsobil žiadne poškodenie chorobami. Priemerné teploty neboli vysoké, najmä v dôsledku chladných nocí. Oneskorenie fenologických fáz pokračovalo až do konca leta, ktoré malo síce pozvoľný, ale dlhý priebeh až do konca septembra. Hrozno bolo vo vynikajúcej kondícii, dokonca aj krupobitie sa tento rok Barolu zväčša vyhýbalo. 

Zber bielych odrôd začal 5. septembra a trval až do 20. Septembra, pričom vinári plynule prešli na zber modrých odrôd. Ako tradične prvá bola odroda Dolcetto, nasledovaná bez prerušenia zberu odrodou Nebbiolo, ktorého zber trval až do polovice októbra. Zber Barbery sa prekrýval so zberom Nebbiola, ktoré ako prvé začali oberať v zóne Barbaresco, nasledovala oblasť Nebbiolo d’Alba a až nakoniec Barolo. Vo všetkých prípadoch hrozno dosiahlo úplnú fenolickú vyzretosť, (čo je pri tanických odrodách mimoriadne dôležité pozn. red.) Dokonalým indikátorom vyzretosti v tomto prípade bol obsah kyseliny jablčnej v hrozne. Barbera dosahovala približne 2.5 g/L, Dolcetto 1.5 g/L  a Nebbiolo dokonca menej ako 1 gram. 
Oneskorený vývoj zapríčinený už na začiatku roka, sa v plnej miere prejavil v mesiacoch august a september. Obzvlášť druhá polovica septembra bola rozhodujúca pre tvorbu látok tvoriacich štruktúru vína. Išlo predovšetkým o polyfenolické látky. 
Z pohľadu analytických parametrov sa môžeme tešiť na vína dokonale vyvážené, úžasnou aromatikou a skvelou štruktúrou, hoci v niektorých prípadoch bol zaznamenaný nižší obsah alkoholu ako v roku 2015. Očakávame že o ročníku 2016 sa bude ešte dlho hovoriť.

pozn. tv. Nižší obsah alkoholu je štandardne skôr výhodou, víno pôsobí elegantnejšie. Pre Barolo platí najnižšia hranica alkoholu na úrovni 12,5% avšak pre single vineyard vína, tzv MeGA, platí najnižšia hodnota 13% alkoholu.