Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
31
marec
2019

Víno Vráble 2019

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 28. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2019, s nasledovným štatútom, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

XXIII. VÝSTAVA SLOVENSKÝCH VÍN
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
17
apríl
2019

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2019

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Zo sveta > 

Prosecco - história a technológia výroby

Aj keď nepredpokladám, že sa nájde niekto, kto nevie čo je to Prosecco, predsa len začnem odpoveďou na otázku, čo to vlastne
Prosecco je. Tí z vás, ktorí tvrdia že je to názov odrody, majú asi pravdu. Veľa ľudí si výraz Prosecco zrejme spojí z rovnomenným šumivým vínom, Prosecco však môže byť aj tiché víno a tak sa budeme pridŕžať odrody. Neďaleko Terstu leží obec Prosecco, ktorá bola za čias rímskeho impéria preslávená vínom Vinum Pucinum, ale s dnešným Proseccom ju už môžeme spájať iba nepriamo.

Oblasť v ktorej sa vyrába Prosecco je značne veľká. S výnimkou Álp, kde vinič nerastie je to celá oblasť Friuli Venezia Giulia a severovýchod oblasti Veneto čo je viac ako 20.000 ha. V tejto oblasti má Prosecco štatút D.O.C., ale vzhľadom na široko koncipovanú oblasť, kombajnový zber či vinice vysadené v Pádskej nížine, sa zákonite objavujú aj veľmi podpriemerné produkty. Menšiu oblasť tvorí apelácia Treviso D.O.C., kde je situácia o málo lepšia, ale skutočne dobré Prosecco treba hľadať v oblasti Conegliano – Valdobbiadene. Štatút D.O.C.G., je tu ešte stále zárukou kvality. Conegliano leží na východe a kopce sú tam mierne, Valdobbiadene leží na západe a vinohrady ležia na strmých kopcoch. Aj keď je to oficiálne jedna oblasť, Valdobbiadene je predsa len o niečo prestížnejšie. Aspoň z môjho pohľadu. Iba čo by z Valdobbiadene kameňom dohodil, leží oblasť Cartizze, kde sa rodia tie najlepšie a najprestížnejšie vína. Toľko základné členenie, ktoré myslím pozná každý kto o Prosecco aspoň nechtiac zavadil. Ďalším označením s ktorým sa môžete stretnúť je označenie Rive. Slovo Rive v miestnom dialekte predstavuje vinohrady, ktoré sú na strmých úbočiach. Zjednodušene môžeme povedať, že je to niečo ako francúzske Cru. Niekedy to môže byť aj jeden jediný vinohrad, ale častejšie sa označenie Cru viaže na niektorú z dedín. Síce to tak nikto nevolá, ale svojim spôsobom je Rive aj oblasť Cartizze.

História oblasti je úzko naviazaná na odrodu Gléra, ktorá je v oblasti známa ako Prosecco. Prvýkrát sa s názvom Prosecho(čítaj: proseko) stretávame v 16. storočí. Vo Friuli sa vyrábali vína z odrody Ribolla(aj dnes poznáme vína z odrody Ribola gialla)a aby sa vinári v okolí Terstu odlíšili od rovnako pomenovaných vín z okolia Gorície, nechali sa inšpirovať slávnou históriou Vinum Pucinum a miesto kde sa za čias Rimanov víno pestovalo sa v 16. storočí nazývalo Prosecho. Po ňom pomenovali aj svoje víno. Ako sa z Ribolly stala Gléra to už pramene neuvádzajú. Navyše je ľahko možné, že dnešná Gléra nemá s Ribollou zo 16. storočia už nič spoločné, aj keď vylúčiť sa nedá ani to.

Šumivé vína sa v oblasti vyrábali rovnako ako všade vo svete. Klasickou metódou druhotného kvasenia vo fľaši. Víno sa spočiatku predávalo spolu s usadeninou, neskôr sa kaly odstreľovali rovnako ako v Champagni. Na konci 19. storočia, sa Talian, Federico Martinotti, venoval problematike kvasenia šumivých vín a rozpracoval metódu sekundárneho kvasenia vína v tanku pod tlakom, čo nie je nič iné ako charmatova metóda ako ju poznáme dnes. Francúz Charmat však prišiel s touto metódou až o 15 rokov neskôr. Metóda sa z oblasti Asti v Piemonte, rýchlo rozšírila aj do oblasti kde sa vyrába Prosecco a miestni vinári si ju veľmi rýchlo osvojili. Je to metóda rýchlejšia, jednoduchšia a lacnejšia, ale hlavným benefitom bola skutočnosť, že pre odrodu Gléra je táto metóda rozhodne vhodnejšia ako kvasenie vo fľaši, ktoré predsa len lepšie sadne pinotom. Víno si zachováva viac sviežosti, kvetinkových a ovocných aróm. Neskôr v Piemonte ďalej pracovali na Martinottiho metóde až vypracovali metódu Asti, čo je rovnako ako pri klasickej martinottiho metóde kvasenie v tanku, avšak s tým rozdielom, že nejde o sekundárnu fermentáciu vína, ale o primárnu fermentáciu muštu, vďaka čomu sa v šumivom víne zachová veľa aromatických látok. Pravidlá pre výrobu Prosecca dovoľujú použitie "schválených enologických postupov", čo umožňuje použiť ktorúkoľvek z metód. A to vrátane predaja s kalmi vo fľaši. 

Štatút D.O.C. oblasť získala v roku 1969, ale názov odrody Gléra sa dostal do povedomia až v roku 2009, keď Conegliano - Valdobbiadene získalo štatút DOCG. V ostatných oblastiach Talianska, kde sa do vtedy pestovalo Prosecco, sa z neho akoby šibnutím čarovného prútika stala Gléra, pretože výraz Prosecco už viac nesmeli používať. Ak by som mal Gléru k niečomu prirovnať bol by to pravdepodobne Rizling vlašský. Je schopná poskytovať vysoké úrody, má dostatok kyselín a vína sú skôr neutrálne s ovocne kvetinkovou aromatikou.