Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodného vínneho festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Zo sveta > 

Príbehy z Kampánie, víno z horiacich polí

Príbehy z Kampánie, víno z horiacich polí

V predchádzajúcej časti Príbehov z Kampánie, sme si zbežne predstavili oblasť a navštívili sme vinárstvo La Guardiense z oblasti Sannio. V tejto časti ochutnáme vína z Flegreiských polí, západne od Neapola.

Ďalší deň bol v znamení zmien. Namiesto troch vinárstiev ostali v programe dve a aj to úplne iné. To hlavné sa však nezmenilo - vinohradnícka oblasť, Campi Flegrei. Preklad z taliančiny je flegreiské polia, ale pôvodne grécky výraz znamená horiace polia. Už som spomenul, že takmer celá Kampánia je prakticky jeden veľký vulkán. Campi Flegrei je oblasť medzi morom a západným okrajom Neapola. Geológovia tu napočítali 24 kráterov a vyrátali, že cca pred 40.000 rokmi nastala supererupcia pri ktorej sa uvoľnilo 500 km3 vulkanickej masy. Len na porovnanie, Vezuv si v roku 79, pri pochovávaní Pompeí a ďalších piatich miest, vystačil s 15 km3.

img_1156

Spolu s dvomi talianskymi novinármi, z ktorých jeden bol môj priateľ António di Spirito, sme sa vydali do vinárstva Astroni, ktoré sa nachádza asi tak 100-150 metrov od okraja krátera rovnomennej sopky. Cantinu Astroni som nepoznal a priznám sa, netešila ma zmena programu. No keď sa tam vybral António, upokojil som sa. Skôr ako sme ochutnali vína, majiteľ vinárstva Gerardo Vernazzaro, nás previedol po svojich viniciach.


Začali sme priamo na krátere, kde má malú vinicu a pokračovali sme na protiľahlom kopci, ktorý bol vlastne tiež jedným z kráterov. Gerardo sa sústreďuje na dve odrody. Na Falanghinu a na Piedi rosso. Vzhľadom na prakticky čistý žltý neapolský tuf, si môže dovoliť experimentovať s pravokorenným viničom, bez naštepenia na podpníku a používa očká zo starých, ešte predfyloxérových viníc. Na Gerardovi bolo vidieť, že s vinohradom doslova žije. Okrem iného si všimol, že pravokorenný vinič je výrazne odolnejší voči perenospóre a čiastočne aj proti múčnatke. Dokonale obrobený každý jeden ker a Gerardo dokáže porozprávať príbeh snáď každého jedného kra vo vinici. V jeho prístupe bol doslova fanatizmus. Na jednej vinici mal vysadenú Falanghinu a každý jeden ker mal priviazaný k vysokému drevenému kolu, aj keď to nebolo technologicky potrebné. Falanghina dostala svoje meno práve podľa toho, že vysoké koly, ku ktorým bola priviazaná, pripomínali v tej dobe sofistikovaný, grécky vojenský tvar kopijníkov, tzv. falangu. Vo vinici, či presnejšie viniciach, sme strávili pomerne veľa času a vôbec sa mi to nezdalo dlho. Úžasný výhľad a úžasné rozprávanie.


img_1166


Prišiel čas na vína. Vrátili sme sa kráter Astroni, kde má Gerardovo vinárstvo sídlo. Gerard celý čas rozprával o výnimočnosti odrody Falangina na Flegrejských poliach, že som sa nevedel dočkať vína. Neskôr som sa dočítal, že na Campi Flegrei sa časom vyvinul samostatný klon odrody Falanghina, nazvaný ako inak Campi Flegrei. Faanghina má uznané iba dva klony. Ten druhý nesie názov Benevento a možno ho nájsť všade okrem Campi Flegrei. Gerardo na uvítanie otvoril, ako inak Falanghinu. Konkrétne Colle Imperatrice, Falanghina Campi Flegrei. Príjemne svieže víno, minerálne, ovocné. Veľmi pekný začiatok. Po ňom nasledovalo víno nazvané Vigna Astroni. Bola to opäť Falanghina Campi Flegrei v kategóriu cru. Gerard tvrdil, že víno kvasilo na vlastných kvasinkách. Na to pôsobilo neobyčajne čisto. Nechcelo sa mi tejto story uveriť. Keď Gerard videl moje pochybnosti, vysvetlil, že časť muštu nechá spontánne rozkvasiť a neskôr tým zakvasí celý objem. Šikovný chlapík. Pre istotu si dal kvasinky izolovať aj z vinice, ak by náhodou čosi zlyhalo. Zlý ročník, nutnosť postrekov a podobne. Plné, živé a komplexné víno. Tretím vínom bolo Strione IGT. Pre zmenu odroda... Falanghina. Hrozno sa urodilo priamo na svahoch krátera Astroni, takže pokojne mohlo niesť apelačné označenie Cru, ale Gerard trošku zmenil postup. Víno nechal macerovať týždeň na šupkách, čím sa vybral smerom k oranžovým vínam a následne ho nechal vyzrievať na kvasničných kaloch. Použitie autochtónnych kvasiniek asi nemusím zdôrazňovať. Víno potom vyzrievalo v dreve a následne vo fľaši. Celkovo dva roky. Víno bolo skôr žlté ako oranžové, komplexné, výrazne štruktúrované s dlhou a koncentrovanou dochuťou.

img_1272


Nevedel som sa dočkať červených vín. S Piedirosso som sa dôvernejšie zoznámil na minuloročnej dovolenke a fakt sa mi páčilo. A to bola možno chyba. Gerard nemal tie červené vína zlé, či nečisté, ale veľmi, veľmi mladé. Pôsobili až zadusene, ako niektoré mladé červené vína začiatkom novembra. Škoda.


Campi Flegrei však ukázala svoj potenciál. Ako som neskôr zistil, Gerard tie červené vína tak robil preto, že je to pre túto oblasť typické a Neapolčania si ich doslova žiadajú. Aj ďalšie červené vína, ktoré som v oblasti Campri Flegrei ochutnal, kládli dôraz na primárnu ovocnosť a drevo bolo pre ne tabu. Nešlo o štruktúru či komplexnosť. Dôležitá bola ovocnosť a basta. Zdá sa, že potomkovia Normanov, ktorí tu zanechali výraznú genetickú stopu, preferujú čisté, severské ovocné arómy.