Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
31
marec
2019

Víno Vráble 2019

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 28. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2019, s nasledovným štatútom, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

XXIII. VÝSTAVA SLOVENSKÝCH VÍN
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
17
apríl
2019

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2019

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Zo sveta > 

Pobrežie Toskánska, talianske Bordó.

Milovníkom a znalcom talianskych vín
určite netreba predstavovať Toskánsko. Notoricky známa oblasť Chianti so svojimi
podoblasťami, či vlajková loď Brunello di Montalcino. Stále hovoríme o odrode
Sangiovese. No ak zídeme dole k pobrežiu, nájdeme aj odrody ako Cabernet
Sauvignon a Merlot. Práve tieto odrody stoja za zrodom vín známych ako
SuperTuscan. Nepochybne najznámejšie(od 1994 D.O.C.), je Bolgheri a Bolgheri
Sassicaia. Ceny vín z Tenuta dell´Ornellaia či Tenuta San Guido nielenže atakujú
psychologickú hranicu 100€, ale ju aj nezriedka prekonávajú. Toskánske pobrežie
sa ukázalo ako veľmi vhodné na pestovanie bordó odrôd.



V júni 2006 vzniklo nové D.O.C., Terratico di Bibbona. Viem, že nikomu z Vás to nič nehovorí. Ani mne to nič nehovorilo a to aj napriek tomu, že túto oblasť a mestečko Bibbona som už predtým navštívil. Pri letnej ceste po Taliansku mi slovenský dovozca, spoločnosť Italian Product Sales, naplánovala zastávku aj v mestečku Bibbona. Potešil som sa, pretože je tam čistá pláž, pekný píniový lesík a dokonca viem kde parkovať. Ale až na mieste som si uvedomil, že do Bolgheri je to vzdušnou čiarou niečo pod 4 km. A keďže sa tu nenachádza žiadna gombíková diera či iná geologická anomália dá sa usúdiť, že terroir je tu takmer identický.
Návštevu som mal naplánovanú u Massima Ciarcia(čarča) v Bibbone. Jeho Aziendu agricolu som našiel ľahko. Sympatický a stále usmiaty chlapík. Prvá cesta viedla do vinohradov. Massimove vinohrady sú vzdialené približne 5 km od mora v nadmorskej výške okolo 70 m n.m. Dominuje Sangiovese, na druhom mieste je Cabernet Sauvignon spolu s Merlotom. Z bielych odrôd Vermentino a Trebiano. Massimo pozná a využíva všetky moderné poznatky z agrotechniky. Maximalizácia zelenej steny spolu s minimalizáciou úrody, dávajú fantastickú surovinu na výrobu výnimočných vín. Na 10 očiek je jeden strapec hrozna. Pri vyfarbovaní ide polovica strapcov dole. Z jedného kríka je výnos asi 1 kg hrozna.

Po príchode k Massimovi sme sa bližšie pozreli na jeho vína. Bol júl a tak už všetko červené víno z poslednej úrody odpočívalo v barikoch. Zopár nádherných čisto odrodových vín. Sangiovese 2004 bolo veľmi pekné, vo farbe tmavé víno, máličko živočíšne, s vynikajúcou textúrou, plné, guľaté a glycerolovo hladké. Taníny sú zamatovo jemné a spôsobujúce jemne adstringentnú dochuť. Nasledoval Cabernet Sauvignon 2005. Vysoká tmavá farba. Čierne bobuľové ovocie, najmä ríbezle a herbálna chuť, vyšší alkohol. Intenzita chuti je v ústach doslova explozívna. Mierne nasladlá dochuť s kakaovými tónmi. Víno je už možné fľašovať. Posledným z monovarietálnych vín bol panenský Merlot 2005. Mohutné víno ešte trochu mladé, ovocné, s vysokým glycerolom a obrovským potenciálom. Ak som pri predchádzajúcom víne použil termín explozívne, v prípade Merlotu to platí dvojnásobne. Víno je štruktúrované pekným výraznejším tanínom, ktorý prevláda v dochuti a vytvára pocit kakaa a mliečnej čokolády. Massimova značka Poggio Regio je kupážou Sangiovese a Cabernet Sauvignon. Predpokladal som preto, že Merlot a najmä tak výnimočný bude fľašovať samostatne. Už som sa videl ako si kúpim do zásoby a budem ním ohurovať známych. Massimo sa však nechystá Merlot predávať samostatne. Je Talian a ako taký uprednostňuje Sangiovese. Ak niečím môže vylepšiť Sangiovese, rád to urobí. Uvedomil som si, že má pravdu a jeho postoj je nielen patriotický ale aj jedine správny. Ak by sme všetci pestovali iba Merlot, aj keď vysokej kvality, svet by zovšednel. Jeho prémiovú značku Poggio Regio to opäť trochu posunie dopredu. Pri týchto úvahách sme sa dostali k nafľašovaným vínam. Z dvoch ročníkov Poggio Regio 2003 a 2004, bol zákonite lepší ten starší. Lepší možno nie je najlepší výraz. Vhodnejšie by bolo povedať vyzretejší. Obe vína možno charakterizovať ako plné, s čiernym ovocím, zamatovým tanínom, minimálne 14% alkoholu a empireumatickými tónmi. Je to kupáž 50% Sangiovese a 50% Cabernet Sauvignon. Až teraz sme zistili, že sme pozabudli na biele vína. No po tak výrazných červených vínach sa už biele chutnať nedalo. Našiel na to pekný výraz: moje ústa sú crazy. Massimo si vedel poradiť aj teraz. Ochutnáme pri večeri. Keď som pri mori a mám si vybrať medzi mäsom a rybou, voľba je jednoznačná. Aj primo, aj secondo piatto som si vybral morské potvorky. La Cappela je kupáž Trebbiana a Vermentina. Pekné víno dostatočne svieže a ovocné(na Toskánske pomery) a minerálne. Podávalo sa vychladené a musím uznať, že v danej chvíli a na danom mieste nemohlo byť iné víno vhodnejšie. Mal som so sebou aj slovenské vína a rozmýšľal som ktoré z nich by bolo vhodným partnerom k chobotnici v cukinovej omáčke, ale vhodnejšieho partnera ako La Cappellu bianco som si predstaviť nevedel.

Massimo Ciarcia je sympatický chlapík, ktorý svoje vína vyrába už vo vinohrade a následne dokáže prvotriednu surovinu pretaviť do prvotriedneho vína. Škoda, že meno talianskych vín utrpelo vďaka dovozcom podradných a predražených vín. Spoločnosť Italian Product Sales vedie Talian a vína vyberá Talian.