Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
05
september
2019

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je vyvrcholením série nominačných súťaží, ktorej sa môžu zúčastniť iba vína vyrobené v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
10
september
2019

Víno SAV 2019

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov.

Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Zo sveta > 

Po explózii fľaše šampanského je Dán v kritickom stave.

Po explózii fľaše šampanského je Dán v kritickom stave.

Dánsky portál thelocal.dk uverejnil správu o veľmi nešťastnej oslave nového roka. Pri otváraní fľaše šampanského došlo k explózii, pričom sklenené črepy vážne poranili muža, ktorý šumivé víno otváral.

Dán držal fľašu medzi stehnami a jedná z črepín mu poranila tepnu, následkom čoho stratil "významné" množstvo krvi. Momentálne je muž udržiavaný v umelom spánku a podľa vyjadrenia lekárov je jeho stav kritický. 


Správa neuvádza akým spôsobom otváral fľašu, či išlo o pokus vytiahnuť korkovú zátku klasickým spôsobom, alebo išlo o sabráž. Explózia fľaše otváranej zvyčajným spôsobom je mimoriadne vzácna, aj keď osobne som bol svedkom toho, ako samovoľne explodovala fľaša šumivého vína nesená v taške, bez akéhokoľvek mechanického impulzu. Bolo to koncom 80tych rokov na bratislavskej Hlavnej  stanici.


Neviem ako je to dnes, ale kedysi sa fľaše určené na šumivé vína testovali na 15 atmosfér, pričom reálny pretlak vo fľaši je nanajvýš polovičný. Navyše v záujme čo najjemnejšieho perlenia, majú vinári tendenciu pretlak CO2 znižovať.


Problémov s "nestabilitou " skla môže byť viacero. Nikdy neviete, ktorá fľaša bola pri manipulácii ťuknutá, prípadne môže byť v samotnom type fľaše.


Najväčšie riziko rozbitia či explózie fľaše je pri sabráži. Pred rokmi na súťaži v sabráži opakovane dochádzalo k rozbitiu jedného konkrétneho sektu, pričom sabráž bola prevedená korektne. Takže problém bol pravdepodobne vo fľaši samotnej.


Ak sa už rozhodnete useknúť hrdlo fľaše a po prvom pokuse sa vám podarí iba zarovnať hríbik, druhý krát už do fľaše nesekajte a otvorte ju štandardným spôsobom. Ja sám som kedysi skončil s črepinou v predlaktí.