Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodného vínneho festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Zo sveta > 

Odišiel Giacomo Tachis, otec talianskych ikonických vín

Odišiel Giacomo Tachis, otec talianskych ikonických vín

Talianski vinári majú viacero velikánov. Niektorých z nich mám, či mal som tú česť spoznať osobne. Jedným z ľudí, ktorých som už nestihol stretnúť je Giacomo Tachis, enológ, ktorý vdýchol dušu vínam ako je Sassicaia, Tignanello či Solaia.

Aj vďaka týmto vínam sa meno Giacomo Tachis stalo známym nie len po celom Taliansku, ale v celom vinárskom svete, kde ho poznajú ako otca supertoskánskych vín.


aia_01

...aia, ...aia, ...aia.  Solaia 2010 bola najvzrušujúcejším vínom inak exkluzívneho večera 


Narodil sa 04. novembra 1933 v mestečku Poirino neďaleko Turína v oblasti Piemont.  Enológiu vyštudoval v Albe, ale jeho cesta do Toskánska viedla cez Bolognu, kde pracoval v likérke, pretože ako sám vravel vždy ho fascinovala alchýmia a veci s ňou spojené, akou bola aj destilácia.  Neskôr dostal ponuku od vinárstva Ricasoli, kde sa zrodilo Chianti. Známa Ricasoliho formula, ktorú jeho nasledovníci nepochopili celkom správne a neskôr viedla k úpadku Chianti, ale aj vzniku supertoskánskych vín a celkovej renesancii toskánskeho a tým aj talianskeho vinárstva. Heterózny efekt v praxi. Giacomo Tachis dal prednosť ponuke z vinárstva Antinori a urobil dobre. Postupne sa prepracoval na hlavného enológa a spolu s vtedy mladým Pierom Antinorim vytvorili zladený tandem.
Jeho prvým ikonickým vínom sa stalo víno z majetku Tenuta San Guido nazvané podľa kamenistej pôdy Sassicaia. Vybral najlepšie sudy ročníkov 1965 - 68 a vytvoril prvých 6.000 fliaš vína, ktorého sláva sa dotkla hviezd. Sassicaia je prvé a dodnes jediné talianske víno, ktoré získalo vlastnú apeláciu Bolgheri Sassicaia D.O.C.


Podľa Giacoma to boli vzrušujúce časy. Často cestoval do Bordeaux, kde ho do tajov umenia miešania bordó odrôd zasvätil Emile Peynaud, lektor enológie na univerzite v Bordeaux. Peynaudov vplyv viedol k zavedeniu barikových sudov do vinárskej praxe a vinárstvo Antinori sa stalo prvým vinárstvom ktoré začalo používať barikové sudy pre svoje prémiové vína.


Giacomo Tachis sa taktiež zaslúžil o výsadbu medzinárodných odrôd(Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot ) v toskánskych vinohradoch kde podľa neho poskytovala vzrušujúcejšie vína ako vo svojej francúzskej domovine. Bol však proti ich neúmernému rozširovaniu. Odrody z Bordeaux považoval za niečo čo môže pomôcť miestnym odrodám získať štruktúru, ale obával sa potlačenia originálneho charakteru talianskych vín.


Giacom Tachis bol známy taktiež ako veľký milovník Vermentina zo Sardínie, očarujúcich sicílskych vín Cataratto, Grillo, Inzolia a samozrejme Nero D’Avola. Ako rodený Piemonťan nemohol vynechať ani Barberu a Nebbiolo.  Po odchode do "dôchodku" u Antinoriho dostal veľa ponúk, ale ako konzultant pôsobil na Sardínii a Sicílii, ktoré boli jeho srdcu blízke. Svoju pečať vtlačil vínam ako Mille e una notte(Donnafugata, Sicília), či Santadi zo Sardínie.


Mal som možnosť ochutnať viacero vín pri zrode ktorých stál Giacomo Tachis a všetky boli čímsi výnimočné. O to viac ma mrzí, že som prišiel o šancu osobne spoznať tohto rovnako výnimočného človeka. Ak by mohol niečo odkázať našim vinárom, s najväčšou pravdepodobnosťou by im poradil aby sa venovali umeniu snúbenia odrôd a ročníkov a aby dovolili vínu zachovať si dušu.