Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
28
február
2018

BERTA - rodinné vína zo Strekova

Parížsky močiar - najväčší trstinový močiar na Slovensku, vďaka ktorému hrozno zo strekovských vinohradov dozrieva v špičkovej kvalite a s nezameniteľnou šťavnatou arómou.
28.02.2018 19:00
01
marec
2018

Vitis Aurea Modra 2018

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XVIII.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2018.
01.03.2018 00:00
02
marec
2018

Degustácia v divadle

Divadlo v prepojení s ochutnávkou kvalitného vína, alebo to najlepšie z Nitrianskej vinohradníckej oblasti:
Château Topoľčianky, Víno Nichta, Velkeer, Terra Wylak, Frtus winery, PD Mojmírovce, Žitavské vinice, Tajna vineyards & winery, Vinárstvo Trnovec
02.03.2018 16:00
Domov > Články > Zo sveta > 

Nemci uprednostňujú korok

K uzatváraniu vínnych fliaš sa až 88 % Nemcov vyslovilo za korok. Vraj aj preto, lebo zvuk pri vytiahnutí zátky je jedným z najkrajších... Nahnevalo to aj amerického herca Sylvestra Stalloneho, ktorý si v jednej chýrnej talianskej reštaurácii na Manhattane objednal tri fľaše vína, každú za 500 USD.

Po otvorení víno ovoňal, a keďže bolo cíti? od korku, vrátil ho. Na vine sú baktérie, ktoré sa usadzujú v 20 mikrónoch, malých korkových póroch, a tam produkujú TCA - trichloranisol. Jeho sila je veľká, na porovnanie: vhodne rozdelená kávová lyžička TCA by mohla znehodnoti? celoročnú produkciu vína v Nemecku. Podľa prieskumov má dnes každá pätnásta fľaša zlú korkovú príchu?. Austrálsky vinársky výskumný ústav odhaduje takéto škody v celom svete ročne na 6 miliárd USD.
Určitým riešením by bolo používa? iba dobrý korok, ktorého je však veľmi málo a je drahý. Takýto produkt, získaný z kôry korkového duba, je hladký, nemá póry a nesaje víno. Alfred Schmitt z bavorského ústavu pre vinohradníctvo a záhradníctvo vyhlásil, že expandujúca svetová produkcia vína však siaha aj po korku takej kvality, akým sa v minulosti izolovali steny. S novým riešením prichádza veda. V nemeckom výskumnom ústave v Neustadte prišli na to, že uzáver fľaše s vínnym mokom a bez prítomnosti baktérií možno zabezpeči? mikrovlnami. Baktérie totiž obsahujú aj molekuly vody, ktoré sa mikrovlnami rozkmitajú a vyvinutým teplom vlastne baktérie zvnútra uvaria. Problémom bola vysoká tepelná izolačná schopnos? korku, ktorý vonkajšiu teplotu redukoval iba na 50 °C. Skúšali aj pranie zátok v chlórových roztokoch, no pavôní bolo ešte viac.
Vývoj sa nezastavil, a ako sa ukazuje, skončil sa úspešne, a to aj vďaka podpore EÚ. Záchrana sa volá Delfin - skratka prvých písmen Direct Environmental Load Focussed Inactivation. Šéf projektu Jens Jäger jasá a dvaja najväčší výrobcovia korkových zátok, Španielsko a Portugalsko, si už objednali šes? takýchto zariadení. Tohto roku teda po prvý raz budú zátky v poriadku a ich označenie bude tiež Delfin.
Ďalším riešením by bolo uzatvára? fľaše skrutkovacím uzáverom, podobným ako na fľašiach s minerálnou vodou. Touto cestou sa vybrali Švajčiari, kde štyri z piatich fliaš s vínom majú takýto uzáver. No Nemci toto riešenie odmietli.