Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
(Přihlásit vzorky můžete i pomocí formuláře zde: zlatypohar.eu/.../..._vzorku_Zlaty_pohar_2019.docx.)
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Zo sveta > 

Nemci uprednostňujú korok

K uzatváraniu vínnych fliaš sa až 88 % Nemcov vyslovilo za korok. Vraj aj preto, lebo zvuk pri vytiahnutí zátky je jedným z najkrajších... Nahnevalo to aj amerického herca Sylvestra Stalloneho, ktorý si v jednej chýrnej talianskej reštaurácii na Manhattane objednal tri fľaše vína, každú za 500 USD.

Po otvorení víno ovoňal, a keďže bolo cíti? od korku, vrátil ho. Na vine sú baktérie, ktoré sa usadzujú v 20 mikrónoch, malých korkových póroch, a tam produkujú TCA - trichloranisol. Jeho sila je veľká, na porovnanie: vhodne rozdelená kávová lyžička TCA by mohla znehodnoti? celoročnú produkciu vína v Nemecku. Podľa prieskumov má dnes každá pätnásta fľaša zlú korkovú príchu?. Austrálsky vinársky výskumný ústav odhaduje takéto škody v celom svete ročne na 6 miliárd USD.
Určitým riešením by bolo používa? iba dobrý korok, ktorého je však veľmi málo a je drahý. Takýto produkt, získaný z kôry korkového duba, je hladký, nemá póry a nesaje víno. Alfred Schmitt z bavorského ústavu pre vinohradníctvo a záhradníctvo vyhlásil, že expandujúca svetová produkcia vína však siaha aj po korku takej kvality, akým sa v minulosti izolovali steny. S novým riešením prichádza veda. V nemeckom výskumnom ústave v Neustadte prišli na to, že uzáver fľaše s vínnym mokom a bez prítomnosti baktérií možno zabezpeči? mikrovlnami. Baktérie totiž obsahujú aj molekuly vody, ktoré sa mikrovlnami rozkmitajú a vyvinutým teplom vlastne baktérie zvnútra uvaria. Problémom bola vysoká tepelná izolačná schopnos? korku, ktorý vonkajšiu teplotu redukoval iba na 50 °C. Skúšali aj pranie zátok v chlórových roztokoch, no pavôní bolo ešte viac.
Vývoj sa nezastavil, a ako sa ukazuje, skončil sa úspešne, a to aj vďaka podpore EÚ. Záchrana sa volá Delfin - skratka prvých písmen Direct Environmental Load Focussed Inactivation. Šéf projektu Jens Jäger jasá a dvaja najväčší výrobcovia korkových zátok, Španielsko a Portugalsko, si už objednali šes? takýchto zariadení. Tohto roku teda po prvý raz budú zátky v poriadku a ich označenie bude tiež Delfin.
Ďalším riešením by bolo uzatvára? fľaše skrutkovacím uzáverom, podobným ako na fľašiach s minerálnou vodou. Touto cestou sa vybrali Švajčiari, kde štyri z piatich fliaš s vínom majú takýto uzáver. No Nemci toto riešenie odmietli.