Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
24
november
2017

Katarínska ochutnávka mladých vín v Modre

Už tradičné podujatie sa uskutoční v piatok, 24. novembra 2017 o 16.30 hod v Kultúrnom dome Ľudovíta Štúra na Sokolskej ul č. 8 v Modre. Môžete ochutnať mladé vína od najvýznamnejších vinárov z Modry a blízkeho okolia a zažijete jedinečnú atmosféru v kruhu ľudí, ktorí milujú víno a rozumejú mu.
24.11.2017 16:30
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Zo sveta > 

Najlepšie európske červené víno

Najlepšie európske červené víno

Rešpektovaný americký mesačník WineSpectator zverejnil výročný rebríček TOP 100 svetových vín. WineSpectator je americký časopis a tak niet divu, že na prvých dvoch miestach sa umiestnili kalifornské vína. Prvé z nich je Pinot noir 2009, z oblasti Sonoma coast a druhé Cabernet Sauvignon z Nappa Valley. Najlepšie európske víno sa umiestnilo až na treťom mieste. Je ním však prírodne sladké víno z odrody Chenin blanc z údolia Loiry. Hneď za ním je ďalší Európan, presnejšie temperamentný a elegantný Talian, z najprestížnejšej toskánskej apelácie, z Montalcina. Tým vínom je Campogiovanni, Brunello di Montalcino DOCG, od výrobcu San Felice.

 Viem, že toto víno k nám dováža spoločnosť Slowin, vďaka ktorej som mal možnosť navštíviť spoločnosť San Felice. Spomienka na návštevu vinárstva vo mne vyvolala veľmi príjemné pocity a z pamäte som si dokázal vyvolať chute a vône vtedy ochutnaných vín. Na Campogiovanni si spomínam celkom presne. To víno na mňa pôsobilo, ako víno z nižších, južne položených polôh, plné alkoholicky teplé až olejovité so sladkou čiernou džemovitou ovocnosťou a krásnou kôstkovo slivkovo aromatikou. Plné komplexné, ušľachtilé. Vtedy som sa síce zamiloval do iného vína, ale to na príťažlivosti Campogiovanni nič neuberá. Víno, ktoré som vtedy ochutnal bol veľký ročník 2004. V rebríčku časopisu WineSpectator sa však umiestnilo víno ročníka 2006. Oslovil som teda Františka Duroňa, majiteľa Slowinu s otázkou, či by sa nenašla nejaká fľaša. Nájsť sa našla, ale ročník 2005. Tento ročník mal trochu smolu v tom, že ako 2004, tak aj 2006 sú v Toskánsku veľkými ročníkmi. Ročník 2005, bol „iba“ veľmi dobrý. Na moje prekvapenie Campogiovanni 2005, pôsobí úplne inak. Už by som ho neoznačil ako víno z južnej časti Montalcina, pôsobí elegantne ako víno z vyšších polôh tejto zóny. V skutočnosti sa vinohrady nachádzajú na juhozápade Montalcina, v nadmorskej výške asi 250-300 m nm. To je približne stredná úroveň, pretože na juhu oblasti sú vinice v nadmorskej výške približne 150 m nm a na severe siahajú až do 550 m nm. V teplejších ročníkoch prejav vína inklinuje k južnému štýlu, ktorý je teplejší džemovitejší, v chladnejších zase k severnému, ktorý je pevnejší, elegantnejší s jemnými nuansami arómy.

Campogiovanni 2005, Brunello di Montalcino DOCG, San Felicebdm01

Farba vína je stredne intenzívna, s prejavom rubínovej červene, s jemne tehlovým lemom na okraji kalicha.
Vôňa je veľmi výrazná a intenzívna. Ušľachtilá zmes kvetinových ovocných a herbálnych tónov. V prvom nose môžete nájsť ľahkú fialku, ale takmer okamžite ju prekryje ovocnosť kôstkového ovocia, predovšetkým čerešní a višní, v kombinácii s široko koncipovaným herbálnym pozadím. Niekoľko smietok tymianu, dokonca šalvie a ľahký dotyk tabakového listu. Po dlhšom predýchaní v kalichu sa objavuje aj náznak drevitých aróm, bez prejavu toustovaného dreva. Neskôr sa začne objavovať aj náznak sladkého drievka. Celkový prejav vône je veľmi príjemný. Je veľmi výrazná, vyzretá, svieža čistá a najmä komplexná až viacvrstvová.
Chuť vína je rovnako výrazná ako vôňa a koncentrovaná. Výrazná čerešňová ovocnosť, plná byliniek, neobyčajnej kombinácie tymianu a šalvie, vrátane tabaku je vďaka typicky vyššej kyselinke Sangiovese krásne čerešňovo šťavnatá. Samostatnou kapitolou je veľkorysý obsah ešte stále mladého tanínu, ktorý vytvára mohutnú štruktúru vína. Tanín pripomína 99% horkú čokoládu. Je dokonale jemný, je to ten najjemnejší a zároveň najhustešie tkaný zamat.
V závere zostáva zamatový tanín na podnebí, a pomaly odoznieva čokoládovo bylinková pevná dochuť.
 
Telo vína je dostatočne plné, víno pôsobí štruktúrovane a komplexne, s krásnou šťavnatou aciditou. 
Analytika vína: Alkohol 13.68 % (požadovaný minimálny obsah 12.5 %/)
Bezcukorný extrakt  32.3  g/l (požadovaný minimálny obsah 24 g/l)
Celkové kyseliny 6.1 (požadovaný minimálny obsah 5,0 g/l)
Bodové hodnotenie 91 bodov
Zaujímavosťou je, že Robert Parker dal Brunellu Campogiovanni ročníka 2005 iba 88 bodov. V popise k vínu doslova uvádza: „nanešťastie, intenzívna korenistosť a veľmi silný prejav tanínov francúzskeho duba robia víno tvrdé“. Nuž pravdepodobne som zďaleka neprechutnal toľko vín čo Robert Parker, ale rozhodne protestujem proti výrazu tvrdé taníny. Obzvlášť, keď je všeobecne známe, že talianske vína pre Wine Advocate hodnotí Antonio Galloni, ktorý má veľmi vrúcny vzťah k vínam z Piemontu a vlastne sa vypracoval na piemontských vínach. Pokiaľ ide o ročník 2006, ten dostal o dva body viac, teda rovných 90, ale v popise ostala rovnaká výhrada, francúzsky sud vraj priveľmi dominuje. WineSpectator  udelil vínu 96 bodov a zaradil ho na štvrté miesto v TOP 100.
Neodpustím si poznámku k tým tanínom. V Campogiovanni Brunello di Montalcino vyzrieva vo veľkých drevených sudoch(niekoľko tisíc litrových) prevažne slavónskych. Tie slúžia predovšetkým na predýchanie vína a obohatenie o taníny je prakticky zanedbateľné.  V tejto otázke sa celkom jednoznačne prikláňam na stranu WineSpectatoru. Campogiovanni je zárukou kvality či už je to jeden z veľkých ročníkov, alebo nie.