Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Zo sveta > 

Najlepšie bublinky sveta(tentokrát naživo).

Najlepšie bublinky sveta(tentokrát naživo).

Pred viac ako dvomi rokmi som písal článok o víne, ktoré získalo na súťaži Effervescents du Monde Veľkú zlatú medailu, ktorá sa udeľuje iba zriedka. Od roku 2003, až do dnešného dňa sa veľkú zlatú medailu podarilo získať iba trom vínam. Jedným z nich je šumivé ľadové víno z kanadskej autochtónnej odrody Vidal. Vtedy som vyjadril želanie, niekedy toto víno ochutnať, ale predpokladal som, že to bude na niektorej z medzinárodných súťaží. Skôr ako som na ľadový sekt narazil vonku, začala víno na Slovensko dovážať spoločnosť Constanca a ja som dostal niečo z Kanady na ochutnanie. Ľadový sekt nemohol chýbať.

Sparkling Icewine Vidal 2003, Pillitteri estates winery

Dokonca to bol identický ročník. Dosť dlho som odkladal otvorenie fľaše, chcel som na to nejakú príležitosť. Príležitosť dlho neprichádzala a tak som víno o tvoril len tak, aby som si urobil zopár poznámok. 
vidal01
Sparkling Icewine Vidal 2003, Pillitteri estates winery. 
Fľaša objemu 0,375 l je balená v elegantnom zlato – čiernom tubuse a v zlatom návleku. Záklopka s označením Pillitteri esttes winery. Trochu ma prekvapilo, že na zátke nie je žiadne označenie.

Zlato žlto – jantárová farba vína. Po naliati do pohára zostáva na hladine veľmi jemná pena, ktorá sa iba neochotne rozpadáva. Perlenie v pohári je jemné a rýchlosť s akou stúpajú bublinky k hladine je komicky lenivá. Vôňa je veľmi, veľmi výrazná. Výrazné sladké exotické ovocie, prezreté až kandizované, najmä hruška, mango a figa, po ňom nastupuje ťažká vôňa agátového medu a nakoniec sa pridá spočiatku nenápadný, neskôr zreteľný biskvit.
Chuť je výrazne sladká(200g/l), ale s pozoruhodnou úrovňou kyseliny, ktorú je až nemožné odhadnúť, ale určite jej bude viac ako 10 gramov. Napriek vysokej hladine cukru kyselina pôsobí pikantne. V chuti sa prejavuje pre sekty typická autolýza formou biskvitovej arómy s extrémne výrazným kandizovaným ovocím a presladeným medom. Neviem či výraz „kandizovaným“ je dostatočne výstižný. Prezreté odležané ovocie dokáže byť ešte aromatickejšie. Tak výrazné a koncentrované víno, ktorého aromatika doslova exploduje, ako vo vôni tak aj v chuti, svojou intenzitou hravo prekonáva aj takých velikánov ako sú vína zo Sauternes či Tokaja. Dochuť je nekonečne dlhá a po odoznení všetkých spomenutých ovocných a kvetinkovo medových tónov zostáva v ústach veľmi príjemná, hruškovo-biskvitová aróma.
S postupným otepľovaním vína sa čoraz viac prejavovala biskvitová aróma.

Víno už získalo nespočetné množstvo ocenení. Čokoľvek okrem veľkej zlatej medaile je podhodnotením vína. WineSpectator udelil vínu iba 89 bodov, čo je podľa mňa hodne málo. Ja sa prikláňam skôr na stranu hodnotiteľov na Effervescents du Monde.

Bodové hodnotenie: 96 bodov

tv