Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
22
január
2019

ProdExpo International Wine Competition & Guide, Moscow 2019

Moskovská medzinárodná súťaž, ktorá je súčasťou najväčšieho moskovského veľtrhu ProdExpo, nie je len príležitosťou získať medailu, ale aj osloviť potencionálnych klientov.
01
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topočianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
05
júl
2019

Požitavský festival vína

Prvý festival požitavských vín na jednom mieste.
Domov > Články > Zo sveta > 

Medaily z Japonska za červené víno

Medaily z Japonska za červené víno

Koľkože to bolo slávy keď pred 15 rokmi, niektoré zo slovenských vín prinieslo zo sveta striebornú či dokonca zlatú medailu. Situácia sa však časom zmenila a medailí začalo pribúdať. Dnes už zlatá či strieborná medaila nie je takou vzácnosťou ako tomu bolo kedysi. Začiatkom roka sa v ďalekom Japonsku konala súťaž Sekura, Japan Womens Wine Awards. Japonsko je vnímané ako nevinárska krajina. Napriek tomu spotreba vína v Japonsku dosahuje objem 650 miliónov litrov. Úctyhodné číslo s ohľadom na ekonomickú silu Japonska možno predpokladať veľký potenciál nárastu spotreby vína. Niet preto divu, že o japonskú súťaž je veľký záujem. Na 4. ročníku súťaže, sa zúčastnilo celkovo 37 štátov sveta, ktoré prihlásili viac ako 4.200 vzoriek vín. Na súťaži sa úspešne zúčastnili aj viaceré slovenské vinárstva.

sakuraaward_logo_02   Jedným z medailistov bola aj spoločnosť Villa Vino Rača. Ak by ste teraz mali hádať, s akým vínom sa im podarilo bodovať, som presvedčený, že všetci by tipovali Frankovku. A mali by pravdu. Villa Vino Rača získala v mimoriadne silnej konkurencii vín z doslova celého sveta dve strieborné medaily. Tá prvá je za víno Frankovka modrá z prémiovej edície Palugyay, ročníka  2013 a druhá medaila je za Frankovku modrú, z Exclusive collection, ročníka 2015.

img034
 

  Richard Polkoráb je enológom vinárstva Villa Vino Rača. Z medailí sa úprimne potešil. "Ostal som prekvapený, pretože Japonsko je predsa len úplne odlišná kultúra ako európska. Viem, že na tejto súťaži bola mimoriadne silná konkurencia, predovšetkým medzi červenými vínami. Prakticky celý palugyay_frankovka_modra_2013vinársky svet. Všetci veľmi dobre vieme, že naše mladé, biele a ružové vína dokážu zaujať a vybojovať medaily, no my sme zaujali červenými vínami a navyše nie mladými."  Prémiová línia Palugyay nie je odkazom  na slávnu históriu, ale je vyjadrením hodnoty terroir. V línii Palugyay nenájdete iné vína okrem tých z vlastnej vinice. Slovenskí vinári sa naučili s hroznom pracovať šetrnejšie, využívať jeho potenciál a rešpektovať jeho terroir. Vo Villa Vino Rača to myslia s račianskou Frankovkou smrteľne vážne. Dôkazom je Frankovka modrá ročník 2013. Nejde o nejaké zabudnuté fľaše vo firemnom archíve. Ročník 2013 bol iba prednedávnom fľašovaný a na trh sa dostáva iba teraz. V optimálnej forme. 


   Hrozno pochádza z vlastných viníc v bratislavskej Rači. V dnes už slávnej vinici Krivé bola vysadená v roku 1968.

Frankovka modrá 2013, výber z hrozna, suché, línia Palugyay

Sýta, rubínovo červená farba.


   Výrazná svieža a ovocná vôňa plná kôstkového ovocia, predovšetkým čierne kyselkavé višne, čierne čerešne aj s kôstkou, ostružiny a snáď aj slivkový lekvár. Empyreumatická zložka vône ponúka škoricu a kovovo-čokoládový vnem. Celkový prejav je veľmi svieži čistý s intenzívnou vôňou.


   Chuť dôsledne kopíruje vôňu, je svieža, výrazne štruktúrovaná tanínom, plná kôstkového ovocia, ale tentoraz aj horkej čokolády, závan škorice. Veľmi dlhá čistá dochuť.


   Body: dnes je víno ešte mladé a tesne po nafľašovaní, ale 90 bodov je tak akurát.