Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
28
september
2018

Nitriansky vínny festival 2018

28. a 29. september sú dni, kedy budú nitrianske hradné pivnice už po deviaty raz otvorené pre všetkých milovníkov dobrého vína. Po roku Vás opäť srdečne pozývame na Nitriansky vínny festival!
28.09.2018 17:00
13
október
2018

Spojenie jedla s vínom v MOVINE

Zažite jedinečné spojenie chutí počas návštevy vo vinárstve MOVINO. Milovníci vín si prídu na svoje pri zaujímavých spojeniach vína a jedla vo forme netradičných kanapiek. Fanúšikovia umenia majú možnosť si pozrieť zaujímavú výstavu ako aj nahliadnuť do novozrekonštruovaných pivničných priestorov.
13.10.2018 16:00
05
júl
2019

Požitavský festival vína

Prvý festival požitavských vín na jednom mieste.
05.07.2019 10:00
Domov > Články > Zo sveta > 

Medaily z Japonska za červené víno

Medaily z Japonska za červené víno

Koľkože to bolo slávy keď pred 15 rokmi, niektoré zo slovenských vín prinieslo zo sveta striebornú či dokonca zlatú medailu. Situácia sa však časom zmenila a medailí začalo pribúdať. Dnes už zlatá či strieborná medaila nie je takou vzácnosťou ako tomu bolo kedysi. Začiatkom roka sa v ďalekom Japonsku konala súťaž Sekura, Japan Womens Wine Awards. Japonsko je vnímané ako nevinárska krajina. Napriek tomu spotreba vína v Japonsku dosahuje objem 650 miliónov litrov. Úctyhodné číslo s ohľadom na ekonomickú silu Japonska možno predpokladať veľký potenciál nárastu spotreby vína. Niet preto divu, že o japonskú súťaž je veľký záujem. Na 4. ročníku súťaže, sa zúčastnilo celkovo 37 štátov sveta, ktoré prihlásili viac ako 4.200 vzoriek vín. Na súťaži sa úspešne zúčastnili aj viaceré slovenské vinárstva.

sakuraaward_logo_02   Jedným z medailistov bola aj spoločnosť Villa Vino Rača. Ak by ste teraz mali hádať, s akým vínom sa im podarilo bodovať, som presvedčený, že všetci by tipovali Frankovku. A mali by pravdu. Villa Vino Rača získala v mimoriadne silnej konkurencii vín z doslova celého sveta dve strieborné medaily. Tá prvá je za víno Frankovka modrá z prémiovej edície Palugyay, ročníka  2013 a druhá medaila je za Frankovku modrú, z Exclusive collection, ročníka 2015.

img034
 

  Richard Polkoráb je enológom vinárstva Villa Vino Rača. Z medailí sa úprimne potešil. "Ostal som prekvapený, pretože Japonsko je predsa len úplne odlišná kultúra ako európska. Viem, že na tejto súťaži bola mimoriadne silná konkurencia, predovšetkým medzi červenými vínami. Prakticky celý palugyay_frankovka_modra_2013vinársky svet. Všetci veľmi dobre vieme, že naše mladé, biele a ružové vína dokážu zaujať a vybojovať medaily, no my sme zaujali červenými vínami a navyše nie mladými."  Prémiová línia Palugyay nie je odkazom  na slávnu históriu, ale je vyjadrením hodnoty terroir. V línii Palugyay nenájdete iné vína okrem tých z vlastnej vinice. Slovenskí vinári sa naučili s hroznom pracovať šetrnejšie, využívať jeho potenciál a rešpektovať jeho terroir. Vo Villa Vino Rača to myslia s račianskou Frankovkou smrteľne vážne. Dôkazom je Frankovka modrá ročník 2013. Nejde o nejaké zabudnuté fľaše vo firemnom archíve. Ročník 2013 bol iba prednedávnom fľašovaný a na trh sa dostáva iba teraz. V optimálnej forme. 


   Hrozno pochádza z vlastných viníc v bratislavskej Rači. V dnes už slávnej vinici Krivé bola vysadená v roku 1968.

Frankovka modrá 2013, výber z hrozna, suché, línia Palugyay

Sýta, rubínovo červená farba.


   Výrazná svieža a ovocná vôňa plná kôstkového ovocia, predovšetkým čierne kyselkavé višne, čierne čerešne aj s kôstkou, ostružiny a snáď aj slivkový lekvár. Empyreumatická zložka vône ponúka škoricu a kovovo-čokoládový vnem. Celkový prejav je veľmi svieži čistý s intenzívnou vôňou.


   Chuť dôsledne kopíruje vôňu, je svieža, výrazne štruktúrovaná tanínom, plná kôstkového ovocia, ale tentoraz aj horkej čokolády, závan škorice. Veľmi dlhá čistá dochuť.


   Body: dnes je víno ešte mladé a tesne po nafľašovaní, ale 90 bodov je tak akurát.