Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
18
november
2017

Mladé víno v MOVINE

Mladé vína z produkcie vinárstva MOVINO môžete ochutnať
priamo v ich “rodisku” s výkladom od domácich pivničných majstrov.

Čaká na vás veľa dobrého vína ako aj chutné regionálne špeciality.

Vstupné 15 eur na osobu. V cene je zahrnutá ochutnávka 8 vzoriek vín, záhryz vo forme regionálnych špecialít, prehliadka výrobných priestorov.

Počet miest je limitovaný. Rezervácie na info@movino.sk alebo na telefónnom čísle 0903 650 691.

Tešíme sa na vás!
18.11.2017 16:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Zo sveta > 

Medaily z Japonska za červené víno

Medaily z Japonska za červené víno

Koľkože to bolo slávy keď pred 15 rokmi, niektoré zo slovenských vín prinieslo zo sveta striebornú či dokonca zlatú medailu. Situácia sa však časom zmenila a medailí začalo pribúdať. Dnes už zlatá či strieborná medaila nie je takou vzácnosťou ako tomu bolo kedysi. Začiatkom roka sa v ďalekom Japonsku konala súťaž Sekura, Japan Womens Wine Awards. Japonsko je vnímané ako nevinárska krajina. Napriek tomu spotreba vína v Japonsku dosahuje objem 650 miliónov litrov. Úctyhodné číslo s ohľadom na ekonomickú silu Japonska možno predpokladať veľký potenciál nárastu spotreby vína. Niet preto divu, že o japonskú súťaž je veľký záujem. Na 4. ročníku súťaže, sa zúčastnilo celkovo 37 štátov sveta, ktoré prihlásili viac ako 4.200 vzoriek vín. Na súťaži sa úspešne zúčastnili aj viaceré slovenské vinárstva.

sakuraaward_logo_02   Jedným z medailistov bola aj spoločnosť Villa Vino Rača. Ak by ste teraz mali hádať, s akým vínom sa im podarilo bodovať, som presvedčený, že všetci by tipovali Frankovku. A mali by pravdu. Villa Vino Rača získala v mimoriadne silnej konkurencii vín z doslova celého sveta dve strieborné medaily. Tá prvá je za víno Frankovka modrá z prémiovej edície Palugyay, ročníka  2013 a druhá medaila je za Frankovku modrú, z Exclusive collection, ročníka 2015.

img034
 

  Richard Polkoráb je enológom vinárstva Villa Vino Rača. Z medailí sa úprimne potešil. "Ostal som prekvapený, pretože Japonsko je predsa len úplne odlišná kultúra ako európska. Viem, že na tejto súťaži bola mimoriadne silná konkurencia, predovšetkým medzi červenými vínami. Prakticky celý palugyay_frankovka_modra_2013vinársky svet. Všetci veľmi dobre vieme, že naše mladé, biele a ružové vína dokážu zaujať a vybojovať medaily, no my sme zaujali červenými vínami a navyše nie mladými."  Prémiová línia Palugyay nie je odkazom  na slávnu históriu, ale je vyjadrením hodnoty terroir. V línii Palugyay nenájdete iné vína okrem tých z vlastnej vinice. Slovenskí vinári sa naučili s hroznom pracovať šetrnejšie, využívať jeho potenciál a rešpektovať jeho terroir. Vo Villa Vino Rača to myslia s račianskou Frankovkou smrteľne vážne. Dôkazom je Frankovka modrá ročník 2013. Nejde o nejaké zabudnuté fľaše vo firemnom archíve. Ročník 2013 bol iba prednedávnom fľašovaný a na trh sa dostáva iba teraz. V optimálnej forme. 


   Hrozno pochádza z vlastných viníc v bratislavskej Rači. V dnes už slávnej vinici Krivé bola vysadená v roku 1968.

Frankovka modrá 2013, výber z hrozna, suché, línia Palugyay

Sýta, rubínovo červená farba.


   Výrazná svieža a ovocná vôňa plná kôstkového ovocia, predovšetkým čierne kyselkavé višne, čierne čerešne aj s kôstkou, ostružiny a snáď aj slivkový lekvár. Empyreumatická zložka vône ponúka škoricu a kovovo-čokoládový vnem. Celkový prejav je veľmi svieži čistý s intenzívnou vôňou.


   Chuť dôsledne kopíruje vôňu, je svieža, výrazne štruktúrovaná tanínom, plná kôstkového ovocia, ale tentoraz aj horkej čokolády, závan škorice. Veľmi dlhá čistá dochuť.


   Body: dnes je víno ešte mladé a tesne po nafľašovaní, ale 90 bodov je tak akurát.