Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Zo sveta > 

Chlieb , víno a užitočne strávený čas.

(Súťaž o vstupenky)V dolnom Rakúsku spojili dve veci, ktoré k sebe patria už tisícročia. Víno a chlieb. V dvoch mestečkách usporiadali výstavy, ktoré prinesú veľa zaujímavých  poznatkov.  V Poysdorfe, ktorý je v pomere k počtu obyvateľov najväčšou vinohradníckou obcou v Rakúsku sa zamerali na víno. V miestnom múzeu vás slovensky hovoriaci sprievodca prevedie vinárstvom od Mykénskej kultúry, cez starý Rím, stredovek až do dnešných dní. Dozviete sa, ako víno prevážali Starý Rimania, či sa vtedy pilo biele, alebo červené, či ako vyzerala tokajská fľaša v 17. storočí.  
 

Od miestneho sprievodcu sa možno dozviete, že cisárovná Mária  Terézia si nechávala svoje pivnice zásobovať dobrým vínom, avšak pred rakúskym vínom dávala prednosť slovenskému, ktoré bolo  lepšie. Ak máte detičky môžete ich zatiaľ odložiť do miestnej vinárskej škôlky, kde ochutnajú hroznovú šťavu a príjemne strávia čas. Zábavu môžete zažiť v kútiku pre opilcov, ktorými sa môžete stať vďaka okuliarom, ktoré imitujú stav opitosti. S rôznymi  okuliarmi plníte rôzne úlohy a verte či nie, zabavíte sa. Popritom všetkom môžete ochutnať znamenitý dolnorakúsky Veltlín, alebo sa nechať previesť čarovnými uličkami, ale predovšetkým vinohradmi na upravenom traktore, kde sa nadýchate čerstvého vzduchu a šofér Vám porozpráva niečo z histórie Poysdorfu. Ak medzitým vyhladnete môžete sa najesť v jednej zo štýlových krčiem, alebo v štýlovej reštaurácii nazvanej rovnako ako odroda ktorá je v dolnorakúskych vinohradoch doma. Ak však máte chuť na niečo originálne, môžete sa ísť pozrieť do iného múzea. V mestečku  Asparn an der Zaya je múzeum dejín praveku, a aktuálna expozícia venovaná téme chlieb je viac ako zaujímavá. Okrem prehliadky vývoja výroby chleba od primitívnych mlynov na obylie, cez modernejšie mlyny starého Ríma až po veterné mlyny, si môžete pomocou dômyselného navijaku vyskúšať na vlastnej koži, akú silu musel vyvinúť vôl aby mohol zorať pole. V malej pekárničke si môžete kúpiť niektorú z rozvoniavajúcich pekárskych špecialít, alebo chlieb s nápisom Weinviertel.


Organizátori podujatia venovali vstupenky na výstavu Brot & wein. Oplatí sa trošku zabojovať, pretože podujatie je veľmi zaujímavé a sám uvažujem, že sa do Poysdorfu pôjdem ešte raz pozrieť, ale predovšetkým máme k dispozícii až desať vstupeniek takže šanca ich získať je väčšia.

Bližšie info na

www.noe-landesausstellung.at