Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
18
november
2017

Mladé víno v MOVINE

Mladé vína z produkcie vinárstva MOVINO môžete ochutnať
priamo v ich “rodisku” s výkladom od domácich pivničných majstrov.

Čaká na vás veľa dobrého vína ako aj chutné regionálne špeciality.

Vstupné 15 eur na osobu. V cene je zahrnutá ochutnávka 8 vzoriek vín, záhryz vo forme regionálnych špecialít, prehliadka výrobných priestorov.

Počet miest je limitovaný. Rezervácie na info@movino.sk alebo na telefónnom čísle 0903 650 691.

Tešíme sa na vás!
18.11.2017 16:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Zo sveta > 

Biondi Santi nebude robiť Brunello di Montalcino

Biondi Santi nebude robiť Brunello di Montalcino

Aj keď nadpis článku vyznieva ako by bol z Nového času, predsa len sa stalo, že vinárstvo ktorého meno je navždy spojené s historicky prvým vínom Brunello di Montalcino, ako ho poznáme dnes, nebude robiť víno najslávnejšie toskánske víno. Našťastie sa táto informácia týka iba ročníka 2014.

fortezza_montalcinoRozhodnutie najmladšieho člena rodinnej dynastie Jacopa Biondi Santi, prišlo skôr ako bol oficiálne uvedený na trh aktuálny ročník 2010 a riserva ročníka 2009. V rámci rodiny sa podobné rozhodnutie v zlých ročníkoch dá očakávať, veď prvé víno zo 100% Sangiovese bolo vyrobené v roku 1888, za ním nasledoval ročník 1891. Ďalšie dva ročníky uzreli svetlo sveta až v roku 1925 a 1945. Takže rodina má v tomto smere tradíciu.

Rodinné vzťahy medzi Jacopom a jeho otcom Francom boli naštrbené až do takej miery, že mladý Jacopo opustil rodinný majetok a založil si vlastné vinárstvo Castello Montepo, južne od oblasti Montalcino, v Maremme. Dôvodom rozkolu vraj boli rozdielne názory na štýl vína. Franco zomrel v apríli 2013 a Jacopo prevzal vinárstvo až po jeho smrti. Stihol teda urobiť iba jeden ročník a hneď druhého ročníka sa dokázal vzdať. Ročník 2014 pritom nie je hodnotený ako podradný. Z päť bodovej stupnice dostal 3 body aj keď je pravda, že v minulosti bolo badať snahu autorít konzorcia situáciu prikrášľovať a nejaký ten bodík skôr pridať ako ubrať. Pravda je však aj to, že ostatná dekáda bola viac ako prajná, pretože od roku 2002 keď vína ročníka dosiahli iba dve hviezdičky, všetky ročníky dosahovali štyri až päť hviezdičiek. Ročník 2014 s tromi hviezdičkami je najslabším v ostatnej dekáde.

Brunello di Montalcino Biondi-Santi  bolo vždy vnímané ako vrchol pyramídy vín z Montalcina. Jacopo Biondi Santi sa teda vydal v šľapajách svojho pradeda Ferrucia. Ako bude chutiť jeho víno uvidíme až vo februári 2018. Ak bude Jacopo dôsledne zameraný na kvalitu a výnimočnosť ako to ukazuje svojím rozhodnutím, značku Biondi Santi to môže iba posilniť.

 

Prehľad ročníkov podľa konzorcia:

2014 ***2013 ****2012 *****2011 ****2010 *****2009 ****
2008 ****2007 *****2006 *****2005 ****2004 *****2003 ****
2002 **2001 ****2000 ***1999 ****1998 ****1997 *****