Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Zo sveta > 

Amici Italo Slovacchi.

Ako sme už informovali v predchádzajúcich dňoch prebiehala výstava Danubius
Gastro 2005.
Niekoľko vinárov z talianskeho kraja Marche(marké) prišlo
spoločne vystavovať a predstaviť svoje vína. Marche leží na východnom pobreží
stredného Talianska. Na juhu susedí s krajom Abruzzo(čo ja už považujem za juh,
najmä od strediska Abruzza – mesta Pescara) a na severe s Emilia-Romagna, čo je
zase pre zmenu sever. Marche je vlastne zrkadlový obraz slávneho Toskánska.
Sever Marche zodpovedá približne severu Toskánska a juh juhu. Vinári s ktorými
som ja stihol „prebrať“ ich vína pochádzali výlučne z juhu Marche, z okolia
mesta Ascoli Piceno Zemepisne zodpovedá legendárnemu Montalcinu.  vína ako napr. od Velenosi môžu niesť označenie
SuperMarche.



Kým v Toskánsku je dominantnou odrodou Sangiovese, v Marche je ňou Montepulciano. Takmer vo všetkých vínach je súčasťou kupáže Montepulciano, v drvivej väčšine je ho minimálne 50%. Kombinácie sú rôzne. Najčastejšie Montepulciano + Cabernet Sauvignon + Merlot a Montepulciano + Sangiovese. V Marche sa pestuje aj približne 30% bielych odrôd. No dve vzorky mi stačili na to aby som dal bielym vínam pokoj.
Pán Nazario Pignotti je obchodným riaditeľom La Cantina dei Colli Ripani. Vína sa delia na dve kvalitatívne kategórie. Colli Ripani je základná kategória. Rosso Piceno D.O.C. 2004 bolo vcelku slušné víno. Ľahšie nebarikované, ovocné, v závere čokoládovo pôsobiaci tanín. Ročník 2004 je u nich ešte mladé víno. Za 2 € výborné víno.
Z vyššej rady Pharus boli v ponuke vína Rosso Pharus Castellano D.O.C.kupáž 60% Montepulciano a 40% Sangiovese. Rok vyzrievalo vo veľkom sude, ďalšie 3 mesiace v malom bariku. Víno ovocné, čučoriedkové, stredné telo. Výraznejšie taníny pôsobili zvieravo. Cena necelé 4 €.
Vrcholom ponuky bolo Rosso Pharus Leo Ripanus D.O.C. Pokus o bordó kupáž, 50% Cabernet Sauvignon, 30% Montepulciano a 20% Sangiovese. O poznanie plnšie víno, bohatšie, silnejšie 13,5% alkoholu, v závere pekná čokoláda.
Druhou firmou v poradí je Cantine di Castignano. Okrem ľahších vín mali v ponuke veľmi pekné víno Gran Maestro Offida D.O.C. Kupáž Montepulciano, Cabernet Sauvignon a Merlot. V chuti čierne bobuľové ovocie, podfarbené barikom, výrazný tanín. Víno vyzrievalo 6 mesiacov v bariku a následne 6 mesiacov vo fľaši kým išlo na trh.
Tretí stánok v poradí bol pre mňa sklamaním. Fontana Fullon (Rosso Piceno D.O.C.)bolo víno ľahké, síce ovocné nebarikované, ale viac-menej bez tela. Nezachránil to ani obsah alkoholu 13%. Pôsobilo dosť prázdne. Česť výrobcu malo zachrániť víno Rakinevis (Rosso Piceno Sangiovese D.O.C.) 86% Sangiovese a 14 Montepulciano. Ale nezachránilo. Pre zmenu bolo vo víne priveľa esterov. Zrejme im „ušlo“ nakvášanie.
Posledným, na koho mi vyšiel čas bol mladý, anglicky hovoriaci Massimiliano Armillei. Zastupoval rodinný podnik Velenosi, s.r.o.. Začali sme netradične sektom. Velenosi brut, Chardonnay a Pinot Noir. Vyzrieval 36 mesiacov na kvasniciach. Podľa tvrdenia Massimiliana je to najlepší sekt vyrábaný tradičnou metódou v strednom a (logicky)južnom Taliansku. Možno ani veľmi nepreháňal. Ešte mám v živej pamäti decembrovú degustáciu VínkoSekt a medzi talianskymi sektami methode traditional by sa rozhodne minimálne nestratil. A to boli sekty zo severu. Aromatika zodpovedala dobe vyzrievania. Súhlasil síce s mojou poznámkou, že naše sekty sú ďaleko sviežejšie, ale zároveň tvrdil, že ho vyvážajú aj do Francúzska.
Víno Brecciarolo (Rosso Piceno Superiore D.O.C.) pripomínalo jemnosťou skôr francúzske vína. Kupáž Montepulciano a Sangiovese. Víno odpočívalo v bariku, barikované bolo však jemne. Používali sa zásadne sudy v ktorých bolo predtým víno Roggio a po ňom Ludi. Hneď pri tomto víne bolo vidieť rozdiel medzi firmou Velenosi a predchádzajúcimi družstevnými pivnicami. Víno bolo akési vyspelejšie.
Pred ďalšou vzorkou som dostal otázku či mám rád talianske vína alebo radšej vína z Nového sveta. Talianske vína mám rád, ale tušil som kam tým mieri. Talianske vína vedia byť niekedy trošku živelné. Kdežto podľa úrovne Brecciarola som predpokladal, že typ vína prispôsobujú trhu. To znamená, že Ludi (Rosso Marche IGT – očividná analógia s toskánskymi stolovými supervínami) bude asi viac internacionálne. Pekných vín je veľa, ale toto je fakt dobré. Víno sa skladá s 50% Montepulciano, 20% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot a 10% Sangiovese. Víno je plné, výrazne čerešňovo - čučoriedkové, perfektne podfarbené barikom, Farba vína je aj na okraji reduktívne červená, napriek tomu, že rok strávilo v bariku. Jeden krát použitý sud, po víne Roggio. Znovu by som ho jemnosťou prirovnal k vyspelým francúzskym vínam. Jeho výrobu riadi žena, pretože vníma chute a vône s väčším citom ako muži. Taníny sú jemné idú do čokolády, ale nie horkej. Na konci je trošičku animálnej vône. Obsah alkoholu 14,5 % !
Posledným vínom je Roggio del Filare (Rosso Piceno Superiore DOC). Čistokrvný Talian: 80% Montepulciano a 20% Sangiovese. Massimiliano vysvetľuje, že si obe vína rovnako váži, považuje ich obe za špičky. Rozdiel je len v cieľových trhoch. Roggio je hlavne pre prémiový taliansky trh. Farba vína je vďaka tmavému Montepulcianu temne rubínová. Intenzívna vôňa čierneho bobuľového ovocia a čerešní, perfektne zladené s inak dosť výrazným barikom. Neviem to nazvať inak ako typická vôňa talianskeho vína. Aj vrátane toho malého zvieratka vo vôni. Chuť je výrazná aj keď už nie tak jemná ako v prípade Ludi. Plné ústa ovocia, výraznejší tanín, jemný, zamatový a vyzretý, rovnako výraznejší ale dobre zapracovaný barik.. Mohutné, teplé a glycerolové telo. Dlhá dochuť, zase na konci trochu zvieratka. Víno vyzrieva výhradne v nových francúzskych stredne pálených barikových sudoch, Alien 16-18 mesiacov.
Po tomto víne nasledovala Piadina. Nie je to však víno, ale placka podobná našej lokši, plnená všetkým možným. Po zopár tanieroch Piadiny, nasledovalo ešte zopár pohárov Roggia.
Massimiliano tvrdí, že ich firma pracuje s najlepšími talianskymi enológmi, vo vinici sa pracuje ručne a platia tých najlepších ľudí. Víno dorábajú výlučne z vlastného hrozna. Maximálne úroda môže byť 1,5 kg na ker. Vyvážajú do celej Európy, Ázie a Ameriky. Verím mu. Ich víno prerástlo susedov o dve hlavy. Dúfam, že Massimiliano našiel na Slovensku nejakého obchodného partnera.
Na ďalšieho vinára už mi ani nezostal čas a navyše ponúkal sekty. Tie sa po takom víne ako Roggio už naozaj nedali degustovať.
Vína z kraja Marche majú rozhodne bližšie k toskánskym vínam ako napríklad k vínam z Piemontu. Ak časť špičkových toskánskych vín svet pozná ako Supertosca, tak