Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
22
január
2019

ProdExpo International Wine Competition & Guide, Moscow 2019

Moskovská medzinárodná súťaž, ktorá je súčasťou najväčšieho moskovského veľtrhu ProdExpo, nie je len príležitosťou získať medailu, ale aj osloviť potencionálnych klientov.
17
február
2019

Kmeťovo 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
01
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topočianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2018, 9. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
05
jún
2019

Danube Wine Challenge 2019 | International Wine Competition

7. ročník súťaže, ktorá je otvorenou pre vína a hodnotiteľov z celého sveta. Cieľom je poukázať na kvalitu slovenského vína v konfrontácii so svetovými vínami a vyzdvihnúť jeho význam v medzinárodnom kontexte vín. Danube Wine Challenge je nominačnou súťažou na Národný salón vín Slovenskej republiky.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

5. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Zo sveta > 

Amici Italo Slovacchi.

Ako sme už informovali v predchádzajúcich dňoch prebiehala výstava Danubius
Gastro 2005.
Niekoľko vinárov z talianskeho kraja Marche(marké) prišlo
spoločne vystavovať a predstaviť svoje vína. Marche leží na východnom pobreží
stredného Talianska. Na juhu susedí s krajom Abruzzo(čo ja už považujem za juh,
najmä od strediska Abruzza – mesta Pescara) a na severe s Emilia-Romagna, čo je
zase pre zmenu sever. Marche je vlastne zrkadlový obraz slávneho Toskánska.
Sever Marche zodpovedá približne severu Toskánska a juh juhu. Vinári s ktorými
som ja stihol „prebrať“ ich vína pochádzali výlučne z juhu Marche, z okolia
mesta Ascoli Piceno Zemepisne zodpovedá legendárnemu Montalcinu.  vína ako napr. od Velenosi môžu niesť označenie
SuperMarche.



Kým v Toskánsku je dominantnou odrodou Sangiovese, v Marche je ňou Montepulciano. Takmer vo všetkých vínach je súčasťou kupáže Montepulciano, v drvivej väčšine je ho minimálne 50%. Kombinácie sú rôzne. Najčastejšie Montepulciano + Cabernet Sauvignon + Merlot a Montepulciano + Sangiovese. V Marche sa pestuje aj približne 30% bielych odrôd. No dve vzorky mi stačili na to aby som dal bielym vínam pokoj.
Pán Nazario Pignotti je obchodným riaditeľom La Cantina dei Colli Ripani. Vína sa delia na dve kvalitatívne kategórie. Colli Ripani je základná kategória. Rosso Piceno D.O.C. 2004 bolo vcelku slušné víno. Ľahšie nebarikované, ovocné, v závere čokoládovo pôsobiaci tanín. Ročník 2004 je u nich ešte mladé víno. Za 2 € výborné víno.
Z vyššej rady Pharus boli v ponuke vína Rosso Pharus Castellano D.O.C.kupáž 60% Montepulciano a 40% Sangiovese. Rok vyzrievalo vo veľkom sude, ďalšie 3 mesiace v malom bariku. Víno ovocné, čučoriedkové, stredné telo. Výraznejšie taníny pôsobili zvieravo. Cena necelé 4 €.
Vrcholom ponuky bolo Rosso Pharus Leo Ripanus D.O.C. Pokus o bordó kupáž, 50% Cabernet Sauvignon, 30% Montepulciano a 20% Sangiovese. O poznanie plnšie víno, bohatšie, silnejšie 13,5% alkoholu, v závere pekná čokoláda.
Druhou firmou v poradí je Cantine di Castignano. Okrem ľahších vín mali v ponuke veľmi pekné víno Gran Maestro Offida D.O.C. Kupáž Montepulciano, Cabernet Sauvignon a Merlot. V chuti čierne bobuľové ovocie, podfarbené barikom, výrazný tanín. Víno vyzrievalo 6 mesiacov v bariku a následne 6 mesiacov vo fľaši kým išlo na trh.
Tretí stánok v poradí bol pre mňa sklamaním. Fontana Fullon (Rosso Piceno D.O.C.)bolo víno ľahké, síce ovocné nebarikované, ale viac-menej bez tela. Nezachránil to ani obsah alkoholu 13%. Pôsobilo dosť prázdne. Česť výrobcu malo zachrániť víno Rakinevis (Rosso Piceno Sangiovese D.O.C.) 86% Sangiovese a 14 Montepulciano. Ale nezachránilo. Pre zmenu bolo vo víne priveľa esterov. Zrejme im „ušlo“ nakvášanie.
Posledným, na koho mi vyšiel čas bol mladý, anglicky hovoriaci Massimiliano Armillei. Zastupoval rodinný podnik Velenosi, s.r.o.. Začali sme netradične sektom. Velenosi brut, Chardonnay a Pinot Noir. Vyzrieval 36 mesiacov na kvasniciach. Podľa tvrdenia Massimiliana je to najlepší sekt vyrábaný tradičnou metódou v strednom a (logicky)južnom Taliansku. Možno ani veľmi nepreháňal. Ešte mám v živej pamäti decembrovú degustáciu VínkoSekt a medzi talianskymi sektami methode traditional by sa rozhodne minimálne nestratil. A to boli sekty zo severu. Aromatika zodpovedala dobe vyzrievania. Súhlasil síce s mojou poznámkou, že naše sekty sú ďaleko sviežejšie, ale zároveň tvrdil, že ho vyvážajú aj do Francúzska.
Víno Brecciarolo (Rosso Piceno Superiore D.O.C.) pripomínalo jemnosťou skôr francúzske vína. Kupáž Montepulciano a Sangiovese. Víno odpočívalo v bariku, barikované bolo však jemne. Používali sa zásadne sudy v ktorých bolo predtým víno Roggio a po ňom Ludi. Hneď pri tomto víne bolo vidieť rozdiel medzi firmou Velenosi a predchádzajúcimi družstevnými pivnicami. Víno bolo akési vyspelejšie.
Pred ďalšou vzorkou som dostal otázku či mám rád talianske vína alebo radšej vína z Nového sveta. Talianske vína mám rád, ale tušil som kam tým mieri. Talianske vína vedia byť niekedy trošku živelné. Kdežto podľa úrovne Brecciarola som predpokladal, že typ vína prispôsobujú trhu. To znamená, že Ludi (Rosso Marche IGT – očividná analógia s toskánskymi stolovými supervínami) bude asi viac internacionálne. Pekných vín je veľa, ale toto je fakt dobré. Víno sa skladá s 50% Montepulciano, 20% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot a 10% Sangiovese. Víno je plné, výrazne čerešňovo - čučoriedkové, perfektne podfarbené barikom, Farba vína je aj na okraji reduktívne červená, napriek tomu, že rok strávilo v bariku. Jeden krát použitý sud, po víne Roggio. Znovu by som ho jemnosťou prirovnal k vyspelým francúzskym vínam. Jeho výrobu riadi žena, pretože vníma chute a vône s väčším citom ako muži. Taníny sú jemné idú do čokolády, ale nie horkej. Na konci je trošičku animálnej vône. Obsah alkoholu 14,5 % !
Posledným vínom je Roggio del Filare (Rosso Piceno Superiore DOC). Čistokrvný Talian: 80% Montepulciano a 20% Sangiovese. Massimiliano vysvetľuje, že si obe vína rovnako váži, považuje ich obe za špičky. Rozdiel je len v cieľových trhoch. Roggio je hlavne pre prémiový taliansky trh. Farba vína je vďaka tmavému Montepulcianu temne rubínová. Intenzívna vôňa čierneho bobuľového ovocia a čerešní, perfektne zladené s inak dosť výrazným barikom. Neviem to nazvať inak ako typická vôňa talianskeho vína. Aj vrátane toho malého zvieratka vo vôni. Chuť je výrazná aj keď už nie tak jemná ako v prípade Ludi. Plné ústa ovocia, výraznejší tanín, jemný, zamatový a vyzretý, rovnako výraznejší ale dobre zapracovaný barik.. Mohutné, teplé a glycerolové telo. Dlhá dochuť, zase na konci trochu zvieratka. Víno vyzrieva výhradne v nových francúzskych stredne pálených barikových sudoch, Alien 16-18 mesiacov.
Po tomto víne nasledovala Piadina. Nie je to však víno, ale placka podobná našej lokši, plnená všetkým možným. Po zopár tanieroch Piadiny, nasledovalo ešte zopár pohárov Roggia.
Massimiliano tvrdí, že ich firma pracuje s najlepšími talianskymi enológmi, vo vinici sa pracuje ručne a platia tých najlepších ľudí. Víno dorábajú výlučne z vlastného hrozna. Maximálne úroda môže byť 1,5 kg na ker. Vyvážajú do celej Európy, Ázie a Ameriky. Verím mu. Ich víno prerástlo susedov o dve hlavy. Dúfam, že Massimiliano našiel na Slovensku nejakého obchodného partnera.
Na ďalšieho vinára už mi ani nezostal čas a navyše ponúkal sekty. Tie sa po takom víne ako Roggio už naozaj nedali degustovať.
Vína z kraja Marche majú rozhodne bližšie k toskánskym vínam ako napríklad k vínam z Piemontu. Ak časť špičkových toskánskych vín svet pozná ako Supertosca, tak