Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
29
september
2017

Nitriansky vínny festival SEPTEMBER 2017

Nitriansky vínny festival 2017 na Nitrianskom hrade a v obci Veľký Cetín.
29.09.2017 00:00
14
október
2017

Deň otvorených pivníc Poézia v MOVINE

Zažite jedinečné spojenie chutí počas návštevy vo vinárstve MOVINO. Milovníci vín si prídu na svoje pri zaujímavých spojeniach vín a jedla. Pre priaznivcov poézie sme pripravili čítanie krátkych úryvkov zo známych sonetov. Fanúšikovia umenia majú možnosť pozrieť si zaujímavú výstavu v pivničných priestoroch spoločnosti.
14.10.2017 16:00
Domov > Články > Z domova > 

Žitavské vinice, päť zlatých z Viedne

Žitavské vinice, päť zlatých z Viedne

V histórii novodobého slovenského vinárstva sa doteraz nikomu nepodarilo priviesť z významnej zahraničnej súťaže 5 zlatých medailí. Malé butikové vinárstvo začalo vyrábať svoje „špeciálne“  prírodne sladké víno, asi pred tromi rokmi. Rýchlo sa prepracovali medzi slovenskú elitu, aspoň čo sa týka medailových umiestnení. Úspech je o to výraznejší, že víno zo Žitavských viníc sa ako jediné prebojovalo do záverečného mastertastingu.

 

 

Ročník 2010 patril medzi tie najhoršie. Ondrej Korpás tvrdí, že to bol najhorší ročník za ostatných 50 rokov. Už keď som prvýkrát ochutnával s Jozefom Teplanom jeho vína ročníka 2010, nechcel som uveriť vlastným zmyslom. To čo pre ostatných bola katastrofa, bola pre Žitavské vinice nečakaná výhoda. Vysoký, pre bežné suché vína až nepríjemne tvrdý obsah kyseliny, dokázal v prírodne sladkých vínach najvyššej kategórie udržať sviežosť a neobyčajnú živosť a ovocnosť. Mal som pocit, že krajšie sladké vína som ešte nepil. Jozef Teplan síce trochu nesmelo, ale predsa len potvrdil, že ročník 2010, je ich TOP ročníkom. Preto nie je až tak veľkým prekvapením, že napriek tomu, že víno Tramín červený 45 ročníka 2009, bodovalo na všetkých významných zahraničných výstavách, zlato Vinalies Paríž, zlato Concours Mondial du Bruxelles, zlato awc-vienna, do mastertastingu sa dostal Tramín červený 2010.
Veltlínske zelené 2008, Žitavské vinice
Zhodou okolností som v deň hodnotenia tohto vína bol v Klosterneuburgu a na hodnotiacich hárkoch sa bodové hodnotenie hýbalo okolo 94 bodov. Dovolím si zdôrazniť, že hodnotenie prebiehalo v Rakúsku, v krajine, ktorá sa vo svete preslávila svojimi Ausbruchmi a TBA-čkami, teda prírodne sladkými vínami, ktoré sú považované za svetovú extra triedu. Rakúšania sú si toho veľmi dobre vedomí a bodovať u nich sladkými vínami, to znamená naozaj veľa. Medzi zlatými vínami awc-vienna 2011 je však ešte jedno víno, ktoré tam teoreticky vôbec nemalo byť. Jednak kvôli ročníku a jednak preto, že Žitavské vinice sa špecializujú na prírodne sladké vína. Tým prekvapením je Cabernet Sauvignon, SUCHÉ, červené víno ročníka 2010, ročníka kedy sa väčšina vinárstiev ani len nepokúsila červené víno vyrobiť, nieto si s ním ešte trúfnuť získať zlato na významnej súťaži.   

 

Najúspešnejšie vína, najúspešnejšieho vinárstva awc-vienna 2011

 

Tramín červený 2010

Výrazná neobvykle svieža vôňa v ktorej sa spočiatku čisté citrusové tóny limetky po chvíľke prelínajú so žltou ovocnosťou. V druhej vlne sa vôňa zmení na krásnu odrodovú korenistú arómu tramínu. Vôňa   absolútne čistá a komplexná. Po dlhšom predýchaní sa výraznejšie prejavuje mineralita, ktorá zvýrazňuje korenistosť vína. Na pozadí však stále pretrváva žltá ovocnosť, ktorá zjemňuje prejav korenia.

Chuť je výrazná, sladká s výrazným prejavom minerality a korenistosti, dokonale hladká a čistá so sviežou aciditou, ktorá v závere naznačuje citrusovú aromatuku, avšak jej prejav je tlmený mohutným cukrom, ktorý pre zmenu nevyznieva presladene vďaka pomerne vysokému obsahu kyseliny. V dochuti veľmi pomaly odoznieva ľahká korenistosť ktorá sa tiahne celou chuťou spolu so sviežou ovocnosťou hrušky, broskyne a manga. Až niekoľko desiatok sekúnd po prehltnutí si uvedomíte v ústach prejav medovosti, ktorý predtým prekrývala sviežosť kyselín.

Tramín červený 2010 je slamové víno, cukornatosť po dosušení dosiala "iba" 28 °NM. Aj pri takejto, pre Žitavské vinice relatívne nízkej cukornatosti sa podarilo vyrobiť nádherné a hlavne úžasne ovocné víno.

Analytika:
alkohol : 11%
k
yselina : 7,6 g/l
cukor: 115 g/l

 

žitavské vinice tramín červený

Tramín červený 45 2009

Zlatistá  až svetlá jantárová farba vína vysokej viskozity

V prvom nose sladká až medová zmes žltého ovocia, kúsok manga či broskyne, ktorým eleganciu dodajú príjemné bylinky. Po pokrúžení kalichom sa uvoľní typicky odrodová korenistá vôňa s bielou ružou na pozadí. Vôňa je komplexná príťažlivá a elegantná, po otvorení sa zvýraznia sladké arómy žltého tropického ovocia, avšak korenistosť a kvetnatosť tramínu dáva vôni ďalší rozmer.

Chuť v ústach doslova exploduje. Uvedomíte si výraznú sladkosť a hladkosť vína, objavíte plný košík  aróm žltého ovocia , kvetov, sušených kvetov a bylín. V pozadí dotvára celkový dojem odrodová korenistosť s konštantne výrazným prejavom. V ovocne sladkej dochuti dominuje sladké žlté ovocie a korenistosť iba pomaly doznieva, ale odhalí aj ušľachtilú minerálnu textúru vína.

Víno je stále ešte mladé s veľkým potenciálom vyzrievania

Tramín červený 45, ročník 2009 – slamové víno, cukornatosť po dosušení 45 °NM. Hrozno po pomletí naležiavalo cez noc na šupkách. Absolútne zdravé hrozno po dokvasení víno akoby spalo, nemalo žiadne výnimočné atribúty. Po roku zrenia sa ale otvorilo a začalo získavať jednu zlatú medailu za druhou.


Analytika:
alkohol : 8,0 %
kyselina : 7,5 g/l
cukor: 235 g/l


žitavské vinice Bouvier 38

Rulandské šedé, 2010

Výraznejšia farba prechádzajúca do jantáru.

Výrazná hladká a opulentne medová vôňa s odrodovým prejavom jemne korenistej chlebovej kôrky. Vôňa je pritom svieža s ovocnosťou dužiny sušených letných jabĺk na pozadí.

Chuť je mimoriadne sladká a mohutná, s výrazným prejavom odrodovej chlebovinky, čiastočne korenistej, ktorá zanikne vo výrazne medovej chuti kombinovanej s pikantnou kyselinkou.

Trochu krátka charakteristika, ktorá celkom nevystihuje charakter vína. Víno je veľmi hladké, plné a príťažlivé. Rulandské šedé 2010 slamové víno, cukornatosť po dosušení 34 °NM. Hrozno sa zosušilo na úplné hrozienka, ktoré sú aj poriadne cítiť. Pomleté hrozno naležiavalo cez noc na šupkách.

Analytika:
alkohol : 10,0 %
kyselina : 7,8 g/l
cukor: 121 g/l

 






žitavské vinice Bouvier 38

Bouvier 38, 2009

Mimoriadne intenzívna a svieža vôňa v ktorej nájdete celý zástup sladkého, zväčša prezretého, ale aj sušeného či kandizovaného tropického ovocia ako je mango ananás, kúsok sušenej marhule. Na pozadí objavíte niekoľko kvapiek karamelového sirupu a na okamih akoby som našiel aj vanilkový lusk. Vôňa pôsobí mimoriadne ovocne, viacvrstvovo a komplexne.

Chuť je mimoriadne mohutná, sladká s koncentrovanou ovocnosťou, prezretého až kandizovaného a sušeného ovocia. Veľmi vysoký obsah zvyškového cukru plne korešponduje s vysokou mierou a charakterom ovocnosti. Napriek tomu je chuť šťavnatá a svieža. V závere sa prejavuje kúsok karamelu, ale už bez vanilky.

Bouvier 2009 – slamové víno, cukornatosť po dosušení 38 °NM. Dosúšalo sa 4 mesiace. Cukornatosť pri zbere bola 27°NM.


Analytika:
alkohol : 10,0 %
kyselina : 6,5 g/l
cukor: 168 g/l







a na záver prvé suché víno od vinárstva Žitavské vinice, ktoré získalo zlatú medailu.

žitavské vinice Cabernet sauvignon
Caber
net Sauvignon 2010, suché


Veľmi intenzívna čistá a výrazná vôňa, plná prezretého čierneho ovocia. Výrazne sladké černice a výrazné prezreté moruše, prechádzajúce až do parfémovej aromatiky. Komplexnosť vône dopĺňa výrazné celé čierne korenie.

Chuť je plná a koncentrovaná, pôsobí mimoriadne komplexne. V ústach sa prejavuje veľmi výrazná tanínová štruktúra s  mimoriadne jemnou textúrou. Víno pôsobí teplo, zároveň sviežo. Po rozvinutí chuti v ústach sa objavuje práca s drevom v podobe lignínu a kávy, ktoré vychádzajú z pozadia tvoreného čiernou ovocnosťou černíc a moruší s dotykom čiernej ríbezle. V dochuti sa prejavuje výrazná korenistosť spolu s čiernou ovocnosťou a veľmi príjemným, povedal by som kakaovým odtieňom chute. Napriek enormnému alkoholu, víno zásluhou svojej komplexnosti vôbec nepôsobí pálivo.

Víno odporúčam piť pri teplote 18-20°C

Cabernet sauvignon 2010 - suché. Cukornatosť pri zbere a spracovaní 27 °NM. Nádherne zdravé hrozno z redukovanej urody - 0,8kg na koreň.

Alkohol až 15,18%. Rmut nakvášal 19 dní. Potom prebehlo riadené jablčno-mliečne kvasenie a víno následne zrelo 9 mesiacov v nových barikových sudoch.

Analytika:
alkohol : 15,0 %
kyselina : 6,1 g/l
cukor: 2,0 g/l

Na záver ešte jedna perlička. Napriek tomu, že vzorky vín bolo možné na awc-vienna prihlásiť a doručiť do 27. mája, pričom zberné miesto bolo v Pezinku, pomerne veľa vinárov tento termín prešvihlo a vzorky doručovali po termíne. Absolútny rekord však dosiahli práve chlapci zo Žitavských viníc. Ich vína boli do Klosterneuburgu doručené až v pondelok 8. augusta, pričom samotné hodnotenie začínalo 9. augusta. Tomu sa povie, viac šťastia ako rozumu. Nechýbalo veľa a historický zisk piatich zlatých medailí pre jedno jediné slovenské vinárstvo, by sa jednoducho nekonal.

Tomášovi Strelingerovi a Jozefovi Teplanovi k ich úspechu gratulujem.