Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
22
január
2019

ProdExpo International Wine Competition & Guide, Moscow 2019

Moskovská medzinárodná súťaž, ktorá je súčasťou najväčšieho moskovského veľtrhu ProdExpo, nie je len príležitosťou získať medailu, ale aj osloviť potencionálnych klientov.
17
február
2019

Kmeťovo 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
01
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topočianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2018, 9. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
05
jún
2019

Danube Wine Challenge 2019 | International Wine Competition

7. ročník súťaže, ktorá je otvorenou pre vína a hodnotiteľov z celého sveta. Cieľom je poukázať na kvalitu slovenského vína v konfrontácii so svetovými vínami a vyzdvihnúť jeho význam v medzinárodnom kontexte vín. Danube Wine Challenge je nominačnou súťažou na Národný salón vín Slovenskej republiky.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

5. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Vzdelávacie kurzy na výskumnom ústave

Vzdelávacie kurzy na výskumnom ústave

Výskumný ústav vinohradnícky a vinársky organizuje sériu vzdelávacích kurzov zameraných predovšetkým na vinárov a vinohradníkov, ale taktiež na ľudí hodnotiacich víno.

Ak majú naši vinári v niečom nevýhodu oproti svojim rakúskym či moravským kolegom, tak potom je to celkom jednoznačne otázka vzdelávania. Snáď každý vinár na Morave absolvoval školu v Ledniciach, či už strednú alebo vysokú, v Rakúsku výborne funguje škola v Klosterneuburgu a netreba zabudnúť ani na Austrian wine academy aj keď tá funguje skôr ako sofistikovaný marketingový nástroj rakúskeho Wine Marketing Boardu. U nás okrem nejakého príležitostného degustátorského kurzu nie je možnosť sa aktívne ďalej vzdelávať.  Ľady sa však pohli aj v tomto smere. Výskumný ústav vinohradnícky a vinársky v spolupráci so Zväzom výrobcov hrozna a vína a slovenskou Úniou enológov pripravili sériu vzdelávacích kurzov, ktoré pokrývajú širšie spektrum vinárskej a vinohradníckej problematiky.


vuvv_01

Kurzy sú na sebe navzájom nezávislé, takže každý si môže zvoliť iba to čo ho zaujíma.
Na prvom z kurzov sa záujemcovia môžu zoznámiť so základmi slovenskej vinohradníckej a vinárskej legislatívy, či spoločnej organizácii trhu s vínom. Pre všetkých vinárov  by mali byť zaujímavé informácie ako vytvoriť chránené označenie pôvodu, či informácie o tom, čo všetko musí obsahovať etiketa.

Pre vinohradníkov je kurz nazvaný, Inovatívne  prístupy k ochrane viniča. Prednáška  o nových poznatkoch a skúsenostiach, ktoré sú dostupné vo svete a u nás pri ochrane viniča. Súčasťou prednášok bude prezentácia skúsenosti z praxe, aké patogény a akých škodcov máme prítomných na Slovensku a čo proti nim zaberá a čo nie. Súčasťou seminára bude aj praktická časť.
Metódy analýzy vína, je názov ďalšieho z kurzov, ktorého obsah  je zameraný na vinárov a to predovšetkým tých menších. Na dvojdňovom kurze si účastníci budú môcť vyskúšať analyzátory ktoré sú v súčasnosti dostupné na trhu. Je lepšie raz si analyzátor vyskúšať ako sa dva razy na neho pozerať.

Degustácia vína pre profesionálov Posledný z kurzov je určený pre vinárov, ale aj pre milovníkov vína, ktorí sa chcú venovať jeho posudzovaniu. Kurz je organizovaný v spolupráci s Úniou enológov SR. Úroveň kurzu 1. 

vuvv_02
Práve posledným kurzom za začala celá séria. Nezúfajte, ak ste ho premeškali.  Kurz sa bude opakovať pokým bude záujem. 
Úvodné slová boli venované hodnotiacim systémom, vrátane toho dnes najrozšírenejšieho, 100 bodového systému. Vzhľad, vôňa chuť, jednotlivé parametre, aká intenzita vnemu zodpovedá plnej bodovej hodnote, za čo víno trestať, čo naopak vyzdvihnúť, to všetko si mohli účastníci vyskúšať pri posudzovaní bielych vín, ktoré viedol enológ Róbert Müller. Prezident Zväzu výrobcov hrozna a vína, Ľubomír Vitek zasvätil prítomných do hodnotenia červených vín a Karol Kríž zo Chateau Topoľčianky  sa venoval téme choroby a chyby vína. Druhý deň kurzu otvoril Vladimír Mrva, problematikou hodnotenia ružových a šumivých vín.
Účelom kurzu bolo zoznámiť prítomných so záľudnosťami hodnotenia jednotlivých typov vín. Zaujímavou, aj keď pravdepodobne neplánovanou skúsenosťou, bola degustácia dvoch rôznych fliaš sektu z jednej šarže, vyzrievajúceho 32 mesiacov na kvasničných kaloch. V prípade týchto vín je každá fľaša originálom, čo sa potvrdilo aj v priebehu hodnotenia. Priemerný bodový rozdiel medzi týmito dvoma vínami predstavoval asi 5 bodov, čo je už významný rozdiel.

Kurz vyvrcholil záverečným testom, pri ktorom si účastníci kurzu mali možnosť otestovať svoje schopnosti a vedomosti potrebné k hodnoteniu vína.

vuvv_03


Po ukončení kurzu som sa spýtal na názor niektorých vinárov, ktorí kurz absolvovali.


Kamil Červenka ml. (Pivnica Tibava) S vínom pracujem každý deň, takže neprišiel som úplne nepripravený. Napriek tomu mi kurz umožnil pozrieť sa na hodnotenie vína inými očami, mal som možnosť porovnať svoje vnímanie vína s inými hodnotiteľmi a taktiež nazerať na víno nie len z pohľadu slovenského vinára, ale aj zo širšieho pohľadu, tak ako sa víno hodnotí na európskych súťažiach.


Peter Lukačovič (Pivnica Radošina) V našom vinárstve sa práve teraz venujem šumivým vínam. Na kurze sme mali možnosť zoznámiť sa s viacerými typmi šumivých vín a ochutnať viacero štýlov. Na kurze som sa naučil veľa nových vecí, nie iba ako degustátor ale aj ako vinár. Dôležitým prvkom bola možnosť porovnávať svoje názory s kolegami s iných vinárstiev a taktiež s lektormi, ktorí sú v tejto oblasti pojmom.


Miloš Holík(Golguz) Mne ako osobe tento kurz priniesol veľa nových poznatkov. Naučil som sa vo väčšej miere využívať hodnotiacu stupnicu. Netreba sa báť výborným vínam udeliť vysokú bodové hodnotenie a naopak, tým slabším nemilosrdne stiahnuť body aby sa jasne oddelili slabé vína od tých priemerných a priemerné od nadpriemerných.


Kurz Degustácia vína pre profesionálov, bol prvým z celého radu kurzov, ktoré môžu pomôcť nie len vinárom, ale doslova každému z nás lepšie pochopiť svet vína.


fondy_03

fondy_02



fondy_01


Projekt 160NR0800241