Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
31
marec
2019

Víno Vráble 2019

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 28. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2019, s nasledovným štatútom, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

XXIII. VÝSTAVA SLOVENSKÝCH VÍN
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
17
apríl
2019

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2019

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Výstava tokajských vín vo Viničkách.

Výstava vín vo Viničkách. Nikdy som tam
nebol, ale v mojom povedomí je zapísaná ako špeciálka tokajských vín. Keď sa mi
naskytla príležitosť ísť do Viničiek ako degustátor, nenechal som si ju ujsť.
Príchod je plánovaný na utorok večer. Prichádzam pred bránu školy, kde sa má na
ďalší deň konať oborná degustácia. Vrátnikovi vravím, že som prišiel na
zajtrajšiu degustáciu a ten mi s údivom oznamuje, že degustácia bola dnes.
Zdesenie, panika, okamžite kontrolujem dátum na telefóne a rozmýšľam čo som
poplietol. Našťastie, poplietol to vrátnik.



Zvítanie sa so známymi, zoznámenie s neznámymi. Nasledovala návšteva tufovej pivnice jednej z najväčších v oblasti. Zhodou okolností v nej boli uložené vzorky výstavy. Bol som veľmi, veľmi zvedavý, čo nás čaká. Slovenských producentov som si príliš nevšímal(tých poznám), skôr som sledoval etikety maďarských vín. Oremus, Tokaj Kereskedohas, Disnoko, Dobogo a dokonca aj rukou písaná etiketa nesúca meno István Sepsy.
Nevedel som čo mám od výstavy vo Viničkách čakať. Predpokladal som, že z maďarskej strany tu budú skôr malí výrobcovia. Ale napochodovala maďarská prvá liga, na čele s producentami so zahraničnou účasťou a domácou špičkou. Takmer 120 vzoriek tokajských vín, z toho 2/3 maďarských.
Nekonečné diskusie na tému oxidatívnych a reduktívnych tokajov, sú prerušované ochutnávkou tokajských vín z produkcie SOUP Viničky. Mňa uchvacuje školský Muškát žltý. Nádherná, plná, intenzívna vôňa marhúľ a čerstvej jablkovej šupky. Víno v chuti rovnako pekné, len ten sud. V dochuti sa dosť výrazne prejavuje drevo. Nemôžem si pomôcť, ale mne takáto kombinácia nesedí aj keď je to v duchu tradícií. Pokračujeme putňovými výbermi. Vyšší extrakt znesie aj viac kyslíka. Neviem či je to náhoda, ale zdá sa mi, že s oxidáciou narábajú už opatrnejšie. Uvidíme zajtra.

Ráno sa zostavujú komisie a ja sa dostávam na tokajské vína. Tokajské vína začínajú nultou vzorkou, odrodovým Furmintom. Je mi jasné, že na kritériá, ktoré som uplatňoval na výstavách doteraz musím zabudnúť. Intenzita farby a odtieň sú úplne mimo. Odtieň síce pokladám za vadný, ale rád sa nechám od odborníkov na Tokajské poučiť. V rámci snahy o diskusiu je jeden z maďarských degustátorov ústretový a snaží sa prekladať do slovenčiny. Slovnému spojeniu „farba bolí, is krank“, našťastie rozumiem. Tá farba naozaj bolí. Ku každej vzorke sa uvádza ročník, odroda a ak predseda zváži aj ďalšie doplnkové informácie, napr. cibébový výber. V sérii Furmintov a Lipovín sa nachádzajú pekné, aj menej pekné vína. Veľmi častá vada(z môjho pohľadu) je sudovina vo víne. Niekedy je cítiť čerstvé drevo inokedy starý(a boľavý) sud. Druhá najrozšírenejšia vada sú drsné triesloviny v dochuti, z nešetrného spracovania. Pokiaľ ide o mieru oxidácie, vzorky sú reduktívne až semioxidatívne. Nájde sa aj nejaká oxidatívna vzorka, ale to je skôr zlomené víno ako snaha o oxidatívny typ. Poslednou vzorkou pred prestávkou je odroda Zéta. Veľmi pekné víno. Moderné vo farbe, pekná vôňa, v chuti výraznejšie kyseliny, ale znovu sud. Keď kritizujem použitie suda, napodiv všetci prítomní súhlasia. Víno dostáva v priemere 86,29 bodu. S tým sa dá súhlasiť, už menej sa mi páči, že podľa štatútu dostáva zlato. Po prestávke prichádza zopár Muškátov žltých. Nič mimoriadne sa medzi nimi nenachádza. Jedno pekné víno je označené ako cibébový výber. Nepoznám maďarskú legislatívu a neviem či je to naše či maďarské víno. To je jedno. Vínu chýba aj vo vôni aj v chuti výraznešia botritída. Tú by cibébový výber mal mať. Necelých 84 bodov je iba 2 body pod zlato. Nasledujú samorodné suché a po nich aj sledké vína. V niektorých prípadoch ešte pretrváva dochuť suda, vadí mi to však menej. V zopár prípadoch sa začína objavovať mierne štiplavá dochuť železa. Pôvodne som si myslel že slovenské tokaje od maďarských odlíšim podľa farby, stupňa oxidácie. Nie je to tak jednoduché. Počnúc samorodnými vínami, som nenašiel žiadne preoxidované. Oxidatívny typ vína majú aj Maďari. Záver degustácie patrí tokajským výberom. Trojky, štvorky, päťky a šestky. Aj kvalita vín rastie v tomto poradí. Zopár vzoriek stráca body na vysokom obsahu kovov, nižšej intenzite aromatiky, ale to je všetko. Žiadna preoxidovanosť, neharmónia, alebo čosi podobné, tam nie je. Sem tam sa objavujú prchavky, ale tie sa v tomto type vín tolerujú. Ak ich nie je priveľa. Skutočným finále sú šesť putňové vína. Jedno ma oslovilo svojou korenistosťou vo vôni aj chuti.
Navrhujeme čísla vzoriek do rozstrelu o šampióna. Vyberáme jedno z odrodových vína jedno z výberov. Pri odrodovom víne sa zhodneme relatívne rýchlo. Horšie je to s tokajským výberom. Padajú rôzne čísla, rôzne návrhy. Dohoda je v nedohľadne a tak sa vyberájú dve najvyššie hodnotené vína a tie opakujeme. Je medzi nimi aj môj favorit, vzorka č. 96. Po ochutnaní oboch vzoriek som si istý, že posunieme „moju 96-ku“. Konkurenčná 98-ka, je trochu hladšia, ale aj menej výrazná, s nepatrne sa prejavujúcimi prchavkami. Hlasovanie je v prospech 98-ky.

V rozstrelovej komisii sa stretávajú štyri vzorky. Tri šesť putňové tokajské výbery a jedna tokajská Lipovina. Lipovinu nemožno porovnávať s neporovnateľným a tak namá šancu. Skutočný rozstrel je medzi šesťputniakmi. Neurčuje sa poradie, iba víťaz. Šampiónom sa stáva Tokajský výber 6 putňový, 1998, Szepsy István, Mád. István Szepsy bol vyhlásený za najlepšieho maďarského vinára. Samotní maďarskí degustátori však nie sú práve nadšení víťazstvom pána Szepsyho. Tvrdia, že jeho víno nezodpovedá kategórii 6 putňový výber, ale skôr esencii. Majú pravdu v tom, že víno má naozaj veľa cukru a extraktu. Kategória 6 putňový výber má nad 150 g/liter. V duchu stupňovania po 30 gramov by horná hranica mala predstavovať 180 g/liter. Lenže horná hranica nie je. Výber pána Szepsyho má viac ako 250 gramov cukru. Cukor nie je jediným parametrom na stanovenie putňovitosti vína. Okrem obsahu prírodného cukru sa sleduje aj bezcukorný extrakt a obsah titrovateľných kyselín. Do hry navyše vstupuje aj výrobný postup. Ak čisto teoreticky necháte na viniči zosušiť hrozno a následne ho spracujete na víno, dosiahnete možno parametre 3 či 4 putňového výberu, stále však pôjde o samorodné sladké. Slovenská legislatíva vyžaduje od tokajskej výberovej esencie minimálne 180 gramov cukru a 45 gramov bezcukorného extraktu.
Nakoniec je ale úplne jedno, či je to „iba“ 6 putňový výber, alebo výberová esencia. Podstatné je, že senzoricky to bolo najlepšie víno.

tv