Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
22
január
2019

ProdExpo International Wine Competition & Guide, Moscow 2019

Moskovská medzinárodná súťaž, ktorá je súčasťou najväčšieho moskovského veľtrhu ProdExpo, nie je len príležitosťou získať medailu, ale aj osloviť potencionálnych klientov.
01
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topočianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
05
júl
2019

Požitavský festival vína

Prvý festival požitavských vín na jednom mieste.
Domov > Články > Z domova > 

Vôbec to nie je také zúfalé...

Vôbec to nie je také zúfalé...

Keď prišli neskoré jarné mrazy a po nich zase pre zmenu dažde, zdalo sa že ročník 2016 bude ..., nie veľmi vydarený. Aká je však dnešná realita. Bude dostatok vína a ak áno, aká bude jeho kvalita? Na otázku odpovedá Juraj Majšík z PD Mojmírovce.

mojmirovce_vinica_02


Juraj Majšík, enológ PD Mojmírovce a jeho názor na ročník 2016:


Mrazy nás chytili 27. apríla, či tak nejako. Chytené boli takmer všetky vinice. Niektoré na 40%, iné na 60% dokonca na 100%, ale boli aj vinice ktoré to nezasiahlo vôbec. Z odrôd to zasiahlo Rizling rýnsky a Chardonnay , takže tam budú nižšie úrody, ale možno je to tak lepšie, pretože vďaka prirodzenej selekcii a nižšiemu zaťaženiu viniča očakávame vyššiu kvalitu hrozna. Neskôr prišlo daždivé obdobie vďaka čomu utrpel zdravotný stav hrozna, takže nastala ďalšia redukcia.


mojmirovce_majsik_belan

Oberať sme začali 5. Septembra. Asi ako všade, začali sme oberať Muškát Ottonel, Müller Thurgau, jeden zo Sauvignonov a práve oberáme panenskú Míliu. Ak by som mal posudzovať ročník podľa tých to vín, tak tam určite nebudú veľké veci. Je to skôr trošku tenšie, nižšie kyseliny, ale pre mňa je podstatné, že je hrozno zdravé a dá sa s ním pracovať. Opakujem, nebudú to veľké veci, ale ľahšie vína s veľmi príjemnou arómou. Viac očakávam od neskorších odrôd, ktoré sa zatiaľ ukazujú veľmi pekne. Už Mília, ktorú oberáme práve teraz vyzerá celkom dobre. Dosiahla cukornatosť 23 °NM a je krásne zdravá, takže čakám, že z nej bude krásavica, aj keď časť Mílie je ešte stále vo vinici. Viac budem vedieť večer. Veľa si sľubujem aj od Merlotu a na dobrej ceste je aj Dunaj.  Hodnotiť víno, ktoré je ešte vo vinici je priskoro, ale povedzme, že za dva týždne budem múdrejší.

mojmirovce_vinica_01

Vôbec to nie je také zúfalé ako sa pôvodne predpokladalo. Nebude to síce vychýrený ročník, ale podľa mňa kvalita nie je zlá. Pokiaľ ide o množstvo hrozna, to už bude poslabšie. Ak môžem hovoriť za nás, budeme mať menej hrozna  o 40%.  Možno budeme mať inú skladbu vín, ako je obvyklé, ale vína budeme  mať dosť, aj keď za cenu, že asi budeme menej hrozna predávať.


mojmirovce_vinica_03


Jedným z dôležitých parametrov kvality hrozna je aj obsah kyselín a pH muštu. Pri odrodách ako Müller Thurgau či Muškát Ottonel sme síce zaznamenali mierny pokles, ale Mojmírovce sú známe vysokými kyselinami, takže nám to vôbec neprekáža. Veľa záleží aj od odrody a potom ešte od zaťaženia vinohradu. Tam kde je vyššia úroda, máme nižšie kyselinky, ale tam kde je zredukovaná, sú kyselinky na obvyklej "mojmírovskej" úrovni.  Ako som už spomenul, prirodzená redukcia mrazom.


Z hľadiska kvality hrozna je ročník v tomto momente priemerný a ak vydrží počasie a príde babie leto, očakávam mierne nadpriemerný až dobrý ročník.