Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
30
jún
2017

Riadená degustácia vinárstva MAHID

Príďte k nám, spoznáte úspešné vinárstvo, jeho zakladateľov a v diskusii sa dozviete viac o ich vínách, ako aj úspechoch a hlavne ochutnáte vína z produkcie Vino MAHID.
30.06.2017 19:00
01
júl
2017

Víno a levanduľa 2017

Vážení milovníci vína a prírody,
srdečne Vás pozývame 6. ročník podujatia, ktoré sa koná v pezinských vinohradoch "Víno a levanduľa 2017".
01.07.2017 15:00
01
august
2017

AWC Vienna 2017

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. V roku 2016 bolo v súťaži hodnotených: 12826 vzoriek vín od viac ako 1800 producentov.
EU approved - AWC Vienna je EU poverená súťaž vín za účelom udeľovania ocenení schválených EU, ktoré je možné aplikovať priamo na vínové fľaše ako známku kvality.
Ako jediná súťaž vín, ktorá udeľuje finančné ocenenia v celkovej hodnote 8.000,-€.
01.08.2017 00:00
Domov > Články > Z domova > 

Vinum de Bozin.

Na trhu sa objavila nová rada prívlastkových vín od spoločnosti Vitis Pezinok, Vinum de Bozin – Víno z Pezinka. K Terra Bozin a Chateau Pezinok tak pribudla ďalšia rada vín určená pre náročného konzumenta. Terra Bozin sú vína najvyšších prívlastkov, zväžša ľadové a objem fliaš je 0,375 litra. Chateau Pezinok sú najkvalitnejšie prívlastkové vína, pričom môže sem byť zaradené aj akostné víno ak jeho kvalita je na zodpovedajúcej úrovni. Nová rada Vinum de Bozin sú prívlastkové vína, najčastejšie na úrovni kabinetné a neskorý zber, ktoré však nie suché zaradené do rady Chateau Pezinok. Pre lepšie zorientovanie sa uvádzam hodnotenie troch vín rady Vinum de Bozin.



Vinum de Bozin, Rulandské biele, 2005, neskorý zber, suché.
Celokorkový uzáver s emblémom Vinum de Bozin.
Víno žlto zelenej farby, intenzita zodpovedá reduktívne pripravenému vínu ročníka 2005. Po naliatí a potočení sa objavujú mikrobublinky oxidu uhličitého.

Prvý nos je čistá chlebovinka. Jej intenzita sa časom zvyšuje, až prechádza do chlebovej kôrky. Vôňa je príťažlivá. Dá sa k nej vracať a hrať sa s ňou. Po približne 15 – 20 minútach sa pridávajú aj ovocné tóny. Ovocie sa definuje ťažko. Chlebovinka a chlebová kôrka sú dominujúce. Na poza dí sa však dá nájsť dula.

Chuť vína je podobná vôni. Rozdiel je v prvom rade v obsahu ovocia a sviežosti. Ak je víno studené, ako prvá sa objavuje chlebovinka. Po ohriati v ústach, cca o 2-3 sekundy sa pridáva ovocie. Odoznievanie chute je spoločné, pričom sa objavuje pekná kyselinka. Ak víno ochutnáte už ohriate na izbovú teplotu, chlieb s ovocím sa objavujú hneď od začiatku ruka v ruke. Kyselinka sa objavuje skôr a aj sa výraznejšie prejavuje. Jej dochuť je šťavnatá a dlhá. Chlebová kôrka sa vracia aj vo výdychu. Pokiaľ sa zameriam na plnosť chute, víno nepatrí medzi najnadupanejšie alkoholom, čo ale zodpovedá ročníku.

Dnes, keď trochu tuším, trochu viem, aké sú, alebo budú vína ročníka 2006, je to možno najväčšia prednosť vína. Po vínach plných alkoholu a ťažších aróm bude toto víno určite príjemným osviežením.

Vinum de Bozin, Tramín červený, 2005, neskorý zber, suché.
Vzhľadom na skutočnosť, že hovoríme o tramíne nie je intenzita farby vysoká. Veľa to napovedá o použitej technológii.

Na tomto víne určite zaujme charkter vône. Obligátne ruže sú nahradené fialkami. Biele korenie síce nechýba, ale je potlačené fialkami. Až po dlhom predýchaní sa objavuje zopár kvapiek bulharského ružového oleja.

Chuť vína je rovnako ovplyvená fialkou. Korenie je ale podstatne výraznejšie. Kyselina pôsobí sviežo. Dochuť je kyselkavo korenistá. Celkové vyznenie vína je veľmi lahodné a jemné.



Vinum de Bozin, Frankovka modrá , 2005, a.o.v. kabinetné , suché.
Granátovo červená farba vína s červeným okrajom. Intenzita farby je nadpriemerná.
Vo vôňi prevláda primárna, ovocná aromatika. Príjemná vôňa čierneho bobuľového ovocia. Prezreté čierne ostružiny sú podfarbené malinami.

V chuti je víno rovnako ovocné ako vo vôni. Spočiatku je víno v ústach hladké a ovocné. Pokiaľ ho držíte v ústach víno zotrváva v ovocnej oblasti. Postupne sa pridávajú jemné, no časom stále výraznejšie taníny. Po prehltnutí sú tie taníny najvýraznejšie. Krivka vnímania kyseliny je rovnaká ako krivka vnímania tanínov, no je posunutá trochu nižšie. V dochuti je stále výrazné ovocie. Taníny v dochuti vyvolávajú čokoládovo-kakaový pocit.

Víno sa netvári, že chce ašpirovať na titul šampióna výstavy. Ale ide o poctivú slovenskú Frankovku. Víno sa príjemne popíja samotné, ale myslím že najlepšie sa hodí k tmavému mäsu, s výnimkou sladkých alebo ťažkých úprav.

Vitis na etikete nepreháňa a dá sa na jej popis spoľahnúť, čo nie vždy býva pravda. Korektnosť popisu by som prirovnal k Mrva & Stanko.
Vína rady Vinum de Bozin sa v bodovom hodnotení pohybujú na úrovni 85 bodov. To znamená, že dosahujú na striebro, čo plne zodpovedá ich kvalite. To najlepšie z Pezinku sa predáva pod značkou Chateau Pezinok(napr. vína zaradené do Národného salónu vín).
Vitis Pezinok stanovil maloobchodnú cenu niekde medzi 100-120 Sk vrátane DPH. Za prívlastkové víno, profesionálne vyrobené, je to určite supercena.

tv