Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
07
august
2018

AWC Vienna 2018

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
07.08.2018 00:00
05
júl
2019

Požitavský festival vína

Prvý festival požitavských vín na jednom mieste.
05.07.2019 10:00
Domov > Články > Z domova > 

Víno zo Chateau Modra, je posledná zlatá Nitra

Víno zo Chateau Modra, je posledná zlatá Nitra

Na awc-vienna 2011, získala spoločnosť Chateau Modra, zlatú medailu za „značkové akostné“ víno Nitra. Je to pravdepodobne posledná zlatá medaila pre odrodu Nitra. Odroda Nitra, ktorá vzišla z kríženia Doroty Pospíšilovej bola zapísaná do listiny registrovaných odrôd pod upraveným názvom Nitria. Zároveň tým končí éra značkových vín čím výrobcovia obchádzali aj tak bezzubý zákon.

Hrozno pochádza z južnoslovenskej VO, z vlastných viníc. Bolo spracované vo výrobnom závode v Modre, kde sa má v budúcnosti sústrediť vinárska výroba spoločnosti. Je zaradené do prémiovej línie Chateau Modra, 10th Generation.

Nitra 2009Chateau Modra, Nitra 2009cxm-nitra-09

Stredne sýta farba vína, zatiaľ prevažne v mladšej časti spektra.
Výraznú vôňu možno označiť ako komplexnú, zloženú z čiernej ovocnosti černíc, ríbezlí ale aj sušených sliviek, v kombinácii s príťažlivým prejavom bariku vo forme kávy a čokolády a snáď aj korenistosti.
Chuť je prevažne ovocná, od prvého okamihu sa prejavuje prevažne slivková aromatika sušených sliviek a slivkového lekváru. Na pozadí sú identifikovateľné černice. Tanínová štruktúra je stredne výrazná ale s mimoriadne jemnou textúrou, ktorá prechádza do čokoládových tónov s jemným dotykom čokolády.
V celkovom prejave je víno vyvážené harmonické a hladké. Nechýba mu štruktúra, ale jeho potenciál vyzrievania by som odhadol na horizont dvoch rokov.
Analytika vína:
Cukor: 3.5 g/l
Kyselina: 4.3 g/l
Alkohol: 12.5 %