Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
18
november
2017

Mladé víno v MOVINE

Mladé vína z produkcie vinárstva MOVINO môžete ochutnať
priamo v ich “rodisku” s výkladom od domácich pivničných majstrov.

Čaká na vás veľa dobrého vína ako aj chutné regionálne špeciality.

Vstupné 15 eur na osobu. V cene je zahrnutá ochutnávka 8 vzoriek vín, záhryz vo forme regionálnych špecialít, prehliadka výrobných priestorov.

Počet miest je limitovaný. Rezervácie na info@movino.sk alebo na telefónnom čísle 0903 650 691.

Tešíme sa na vás!
18.11.2017 16:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Z domova > 

Víno Matyšák, Vinárstvo roka

Víno Matyšák, Vinárstvo roka

Práve v týchto chvíľach sa v priestoroch NTC v Bratislave koná vyhlasovanie prestížneho vinárskeho ocenenia, Vinárstvo roka 2016. Súťaž vyhlasuje časopis Vinotéka a Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska. Víťazom sa v tomto roku stala spoločnosť Víno Matyšák, ktorá si po roku prevzala trofej od spoločnosti Golguz, ktorej ju pred rokom požičala.

Poradie vinárstiev je zostavované, na základe bodového hodnotenia a body sú prideľované podľa úspechov na domácich a zahraničných súťažiach, za výsadbu viníc, za vlastníctvo viníc, za angažovanie sa v komunikácii, atď. Najrozhodujúcejším faktorom však zostávajú medaile z najvýznamnejších súťaží.  Vinárstvu Petra Matyšáka sa mimoriadne darilo pred dvoma rokmi, pred rokom sa podľa pravidiel, nemohol zúčastniť súťaže a tento rok bol k nemu opäť viac ako žičlivý.


matysak_logo


Nejdem teraz vymenovávať jednotlivé úspechy, pretože za tým je oveľa, oveľa viac. Dlhoročná tvrdá a neúnavná práca, celého teamu ľudí, ale v prvom rade Petra Matyšáka.


Ja som spoznal Petra Matyšáka ako vinára. Na desiatkach rôznych degustácií, ktoré sme spolu absolvovali, či už odborných, alebo prezentačných, ale vždy to bolo nie len veľmi príjemné a zábavné, ale aj poučné. Neskôr som ho spoznal aj ako človeka z gastronómie a výborného kuchára, spoznal som ho ako výborného a neúnavného zabávača. Peter nikdy neodmietol nikomu pomôcť a to aj vtedy keď by sa pomoc zišla jemu samému.


Peter Matyšák dokázal vybudovať vinársko - gastronomické impérium. Víno Matyšák je veľké vinárstvo, ktoré produkuje viac ako 2 milióny fliaš vína. Ak sa však budeme baviť o prémiovej produkcii, línie ako Prestige silver, Prestige Gold, Oak wood, či Limited, bezpochyby tvoria kvalitatívnu špičku slovenských vín. Bez ohľadu na výsledky súťaže, Víno Matyšák považujem v súčasnosti za absolútnu jednotku.  Isteže Peter Matyšák nedokáže všetko urobiť sám, ale dokázal si vybrať ľudí, z ktorých je niečo viac ako iba zamestnanci. Petrovi sú ľudia jednoducho verní. Zámerne som nepoužil výraz lojálni, pretože vernosť je niečo viac.


Ako vidia Petra Matyšáka jeho najbližší


Kristína Matyšáková(dcéra) Dosiahol toho naozaj veľa, začínal od nuly, nikto mu nedal žiadny kapitál, nemal žiadneho strýka na ministerstve. Pochádza z chudobnejšej rodiny. Všetko čo získal, získal vďaka vlastnej šikovnosti, inteligencii, cieľavedomosti a možno aj trošku šťastia. Nechýba mu zdravá drzosť bez ktorej to jednoducho nejde. Otec je podľa mňa trošku viac gastronómom ako vinárom, ale je to jeho veľká  výhoda. Vie spájať víno a jedlo, ak ochutná nejaké víno hneď si k nemu dokáže predstaviť aj jedlo a naopak. Má veľmi citlivý nos a výbornú senzorickú pamäť. Je temperamentný, má nevyčerpateľnú energiu, športuje, udržuje si mladíckeho ducha a to je naozaj vzácne.


Jaroslav Žák(technológ vinárstva) Apa, dokáže poskytnúť človeku priestor, chce stále napredovať, nebráni sa inováciám, vytvorí podmienky, nepresadzuje svoj názor za každú cenu, dôveruje svojim ľuďom, očakáva výsledky, ale snaží sa vytvoriť podmienky. Nie je konzervatívny. Zároveň je veľkorysý, ak sa niečo niekedy nevydarí, nevytýka to. Proste dôveruje, že to nebola zámerné. Vytvoril dobrý team.


matysak_krizan


Braňo Križan(šéfkuchár reštaurácie Hotela Matyšák). Ja ho vidím ako úžasného ekonóma, ktorý dokáže všetko hneď dostať na pravú mieru, dokáže realizovať svoje nápady. Je to taká buldočia povaha, nepoľavuje. Každý deň je ráno o 7:00 v práci, aj keď je tu takmer do rána, o siedmej je tu opäť. Je ctižiadostivý, šikovný a hlavne dobrý šéf. Stále spolu niečo vymýšľame, tvoríme. Pre nás všetkých je hnacím motorom. Aj keď už nevládzeme od únavy, dokáže nás motivovať a šlapeme ďalej. Ja ho beriem ako svojho druhého otca. Stále spolu niečo varíme, ale taktiež aj športujeme. Je úžasným športovcom, vlastne Peter vyniká vo všetkom čo robí. Máme veľmi blízky vzťah. Je mojím tútorom, poskytol mi priestor, môžem sa hrať, nijako ma neobmedzuje ani v nákupe surovín, ani pri tvorbe jedál, umožnil mi vypracovať sa a ja sa mu to snažím vrátiť.


Peter Matyšák môže byť hrdý na to čo vytvoril a právom. Je nie len úspešný vinár a hotelier ale tak isto aj športovec a keď začne rozprávať vtipy, nevládzete sa prestať smiať. Šíri okolo seba pohodu, ľuďom okolo seba poskytuje priestor na sebarealizáciu a je k nim láskavý.



Fotogaléria z preberania ocenenia Vinárstvo roka 2014