Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
22
október
2018

Valné zhromaždenie

Valné zhromaždenie členov TERROIR POŽITAVIE a školenie degustátorov.
22.10.2018 16:00
23
október
2018

Svätokatarínske víno 2018

Svätokatarínske víno je značkou, ktorá garantuje kvalitu mladých vín. Nevyhnutnou podmienkou na udelenie známky Svätokatarínske víno je senzorické posúdenie vín a výber iba tých najlepších.
23.10.2018 11:00
10
november
2018

Festival vín Chute Malých Karpát

V sobotu 10. novembra 2018 bude Slovensko v oblasti Malých Karpát žiť nielen komunálnymi voľbami, ale najmä dobrým vínom. V obciach Pezinok, Šenkvice, Vinosady, Modra, Častá, Doľany, Suchá nad Parnou a Ružindol sa od 11:00 do 21:00 hod. otvoria brány profesionálnych vinárstiev. Už po tretí raz sa tak môžu milovníci kvalitného vína a dobrého jedla zúčastniť jesenného festivalu otvorených pivníc s názvom Chute Malých Karpát.
10.11.2018 00:00
Domov > Články > Z domova > 

Víno Dious

Víno Dious

Víno Dious je predstaviteľom vinárstva aké tvoria kostru vinohradníctva a vinárstva v každej krajine. Myslím tým malé a stredné firmy. Potešiteľné je, že neustále pribúdajú nové firmy  aj keď úvodnou produkciou skôr malé, ale s potenciálom rozvoja. Jednou z takýchto nových firiem je aj spoločnosť Víno Dious.

Na vinársky život pod Malými Karpatmi mala veľký vplyv rodina Pálffyovcov a práve na túto históriu spoločnosť nadviazala.  Spoločnosť sa stala vlastníkom zemepanskej pivnice z 17. storočia, ktorá patrila k majetku grófa Pálffyho. Staré klenby citlivo zapracovali do inak modernej vinárskej prevádzky.   

Druhou pripomienkou na niekdajšiu slávu orešianskych viníc je názov spoločnosti, Víno Dious. Dious je historický názov obce Horné Orešany, avšak Dious nesymbolizuje iba Pálffyovskú históriu, ale zároveň sa hlási k „tradičnej orešanskej kvalite“. Toto heslo sa zároveň stalo ich mottom. O spoločnosti a o jej zámeroch rozpráva generálny riaditeľ Víno Dious, Branislav Fischer. Aj keď v prvom, nazvime ho „rozbehovom“ roku sme ešte museli nakúpiť hrozno od veľkopestovateľov, dali sme si mimoriadne záležať na kvalite hrozna. Ak by som sa teraz mohol pozrieť do budúcnosti určite by som tam uvidel víno vyrobené výhradne z vlastných viníc, ktoré ležia v orešianskom rajóne. Toto nie je iba vízia. Postupne dokupujeme vinice a v budúcnosti sa staneme úplne sebestační. Je to vlastne aj nevyhnutnosť, pretože našim zámerom je vyrábať iba akostné vína a vína s prívlastkom(v zmysle starej legislatívy).



Každá spoločnosť, ktorá chce vyrábať a zároveň predávať víno si musí definovať svoju cieľovú skupinu. Tou našou sú vinotéky, hotely a reštaurácie minimálne na úrovni 3 a viac hviezdičiek, ako aj privátna klientela. V tomto segmente je však veľký pretlak a my sme si toho vedomí. Aby sme zaujali, musíme mať nejakú výhodu, niečo čo zaujme. Našou výhodou je skutočnosť, že sme nová firma a všetku technológiu sme nakupovali ako novú, pričom sme zohľadnili najmodernejšie trendy a technologické novinky. Riadené kvasenie je dnes už samozrejmosťou všade, šetrné spracovanie hrozna aj s využitím peristaltickej technológie je v našich podmienkach relatívne nové, ale s tým sme sa neuspokojili. Išli sme ešte ďalej, ale to už by som asi prezradil priveľa. Kvalita a riadenie kvality je u nás na prvom mieste, čo potvrdil aj audit, vďaka čomu sme získali certifikáciu ISO 9001.

Výsledkom našej snahy sú vína, ktoré sa vyznačujú mimoriadnou čistotou a výrazným odrodovým charakterom. V sortimente bielych vín máme odrody Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Veltlínske zelené, Rulandské biele, Chardonnay, Sauvignon  a prezradím aj môj tajný tip, odrodu Nória. Červené vína sú zastúpené odrodami Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon a pre Orešany typickým Modrým Portugalom.

V prípade červených vín, budeme využívať kombináciu práce s veľkým aj malým drevom. To znamená predýchanie vín vo veľkom sude a vyzrievanie v barikových sudoch. Som úprimne rád, že výsledky sa dostavili hneď v prvom roku a nájdete u nás vína ktoré zaujmú aj vo veľmi silnej konkurencii.  

Už v blízkej budúcnosti začneme s prezentáciou vín ročníka 2009 vo priestoroch historickej pivnice a budeme radi ak prídete ochutnať naše vína, aby ste sa presvedčili o ich jedinečnosti.


Zdroj: časopis VINOTÉKA