Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
22
január
2019

ProdExpo International Wine Competition & Guide, Moscow 2019

Moskovská medzinárodná súťaž, ktorá je súčasťou najväčšieho moskovského veľtrhu ProdExpo, nie je len príležitosťou získať medailu, ale aj osloviť potencionálnych klientov.
17
február
2019

Kmeťovo 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
01
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topočianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2018, 9. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
05
jún
2019

Danube Wine Challenge 2019 | International Wine Competition

7. ročník súťaže, ktorá je otvorenou pre vína a hodnotiteľov z celého sveta. Cieľom je poukázať na kvalitu slovenského vína v konfrontácii so svetovými vínami a vyzdvihnúť jeho význam v medzinárodnom kontexte vín. Danube Wine Challenge je nominačnou súťažou na Národný salón vín Slovenskej republiky.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

5. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Víno, alebo hrozno?

Víno, alebo hrozno?

Kto ešte nečítal či nepočul o zdravotných benefitoch vína, hláste sa prosím u súdruha Žinčicu. Lasicov nesmrteľný bonmot dokonale vystihuje situáciu. Všetci, alebo aspoň tí informovanejší vieme, že víno pomáha s vysokým krvným tlakom, chráni pred oxidačným stresom, obsahuje flavonoidy, minerály, celý rad vitamínov a provitamínov, organické kyseliny pomáhajú pri trávení, hroznový cukor dodáva energiu. Pravdepodobne najvýznamnejšími zdraviu prospešnými látkami sú polyfenoly ako sú taníny, flavonoidy(katechín, epikatechín, quercetín) a opomenúť nemožno ani stilbén trans-resveratrol. Navyše (dobré)víno má krásnu arómu a neodolateľnú chuť. Abstinenti však isto budú namietať, že všetky tieto benefity si možeme užiť aj konzumáciou hrozna a tým sa vyhnúť požívaniu alkoholu. Je to naozaj tak?

ajesť sa do sýta hrozna je fajn a myslím že každý hrozno miluje, ale naozaj je hrozno rovnako zdravé ako víno? Bohužiaľ nie je to tak. Značná časť týchto látok je hydrofóbna, t.j. ich rozpustnosť vo vode je buď zanedbateľná alebo nulová. Naproti tomu rozpustnosť v alkohole je dobrá. Zjednodušene povedané, naše telo prakticky nie je schopné tieto látky vstrebať bez prítomnosti alkoholu. Je to niečo podobné, ako keď si na strúhanú mrkvu musíte naliať zopár kvapiek oleja, pretože ß-karotén inak telo nevyužije.


Dobrý sluha, ale zlý pán
Alkohol vôbec nie je iba škodlivý, ako sa o ňom všeobecne tvrdí. Má niekoľko zdraviu prospešných účinkov. V prvom rade pôsobí anxiolyticky, to znamená rozpúšťa stres, v druhom rade pôsobí myorelaxačne, uvoľňujúco, vazodilatačne, uvoľňuje cievy a umožňuje lepšie prekrvenie celého organizmu. Jeho pozitívne účinky sú však limitované jeho koncentráciou v krvi. Malé množstvo spôsobuje hypooxiu mozgu, ktorá sa prejavuje uvoľnením až miernym otupením a je pre človeka príjemná. So stúpajúcou koncentráciou etanolu v krvi tento účinok silnie, až môže dôjsť k zastaveniu dýchania a teda smrti. Preto nie je jedno či vypijeme 2 dcl vína, alebo 2 dcl destilátu. Pri víne môžeme hovoriť okrem antioxidantov aj o pozitívnom vplyve účinku alkoholu. Život po vypití dvoch, troch deci vína, najmä večer, je zrazu príjemnejší, krajší. Obzvlášť ľudia, ktorí pracujú duševne a sú pod tlakom by tento efekt nemali zanedbávať. Stres je naozaj nebezpečný.


Každý človek je jedinečný. Niekto môže mať dostatočnú enzymatickú výbavu na odbúranie alkoholu z jedného litra vína denne a v takom prípade tomuto človeku ani takáto, na prvý pohľad vysoká dávka vína neškodí, ale iný môže mať problémy už po dvoch deci. Vravíme aj o určitej trénovanosti a genetických predispozíciách. Sú určité etniká, najmä v pacifickej oblasti, ktoré po tisícročia nepoznali alkohol a majú nulovú úroveň alkoholdehydrogenázy. Už malé množstvo alkoholu ich môže usmrtiť. V našich podmienkach môžeme povedať, že 4 dcl vína by nikomu nad 40 rokov nemali uškodiť. Avšak na druhú stranu s plnou vážnosťou treba povedať , že ľudia do 40 rokov by alkohol nemali piť vôbec. O deťoch a mladistvých to platí dvojnásobne. Naopak, vo vysokom veku, nad 70 rokov už dokonca ani konzumácia jedného litra vína denne nepôsobí zhubne. Je neodškriepiteľné, že najlepšou prevenciou vzniku Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby je striedma a pravidelná konzumácia vína. Nič lepšie ľudstvo nepozná.
 florus_02
Evanielista Lukáš, ktorý bol pôvodne lekár na svojich apoštolských cestách spozoroval, že ľudia na blízkom východe, ktorí nepili víno mali oveľa častejšie choroby zažívacieho traktu, ako ľudia, ktorí ho pili. Na základe toho odporúčal, že by každý mal vypiť jednu heminu vína denne, aby neochorel. Víno totiž pôsobí aj baktericídne. Čo je to hemina, dnes nikto nevie definovať. Môžeme to označiť, ako zdraviu prospešnú dávku, ktorá je pre každého jednotlivca odlišná.


V súvislosti s vínom sa nemôžeme vyhnúť ani otázke závislostí. Poznáme priveľa prípadov zvrátených ľudských osudov, za ktoré môže alkohol. V drvivej väčšine prípadov však ide o konzumentov vysoko koncentrovaných druhov alkoholu. Kvasinka je schopná vytvoriť najviac približne 14-16% alkoholu. Zjednodušene možno povedať, že všetko, čo má viac ako uvedených 16% alkoholu je nefyziologické a teda neprirodzené. V prírode taký nápoj nevznikne. Ostatne aj oficiálny postoj WHO(Svetová Zdravotnícka Organizácia) k alkoholu je uprednostňovanie vína pred destilátmi. Za čias perestrojky a suchého zákona WHO navrhovala namiesto zákazu predaja alkoholu, sústrediť sa na zmenu návykov smerom od destilátov k vínu. Gorbačov dal vtedy vyklčovať obrovské plochy gruzínskych viníc, ale jediné čo tým docielil bola výroba samohonky. Ešte nižší obsah alkoholu má pivo, avšak medzi konzumentmi piva je relatívne vysoký podiel závislých.


Najvýstižnejšie to vyjadruje latinské príslovie: Abusus non tollit usum. Voľne preložené, nadužívanie, alebo zneužívanie (alkoholu) nie je dôvodom na odmietanie (vína).