Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodného vínneho festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Z domova > 

Trophée Hubert 2006.

Somelierska elita zo Slovenska sa stretla vo štvrtok 6. apríla 2006 v hoteli Dukla v Bratislave na 1. ročníku somelierskej súťaže Trophée Hubert 2006. Organizátorom tohto jedinečného podujatia bola spoločnosť Hubert J.E., najväčší slovenský a významný stredoeurópsky výrobca šumivých vín. Záštitu nad podujatím prevzala Asociácia somelierov Slovenskej republiky. Do súťaže sa zapojilo 16 somelierov zo Slovenska. Medzi ťažkou konkurenciou napokon vyhral Matej Lacko, ktorý bude našu krajinu reprezentovať na Majstrovstvách Európy Trophée Ruinart vo francúzskom Remeši.



Svoje vedomosti a praktické zručnosti v jednotlivých disciplínách si preverili nielen skúsení somelieri pôsobiaci v gastronómii a somelierstve už niekoľko rokov, ale aj mladí študenti hotelových škôl, pre ktorých je somelierstvo zatiaľ iba koníčkom. Možnosť postupu na Majstrovstvá Európy Trophée Ruinart vo francúzskom Remeši vytvorilo výbornú súťaživú atmosféru a príjemné napätie.


zľava: Peter Peter Kecskés, Ing. Miroslav Tkáč(spoločnosť Hubert J.E., Sereď) Matej Lacko, Ing. Štefan Valovič(ASSR) a Gabriel Kollár.

Základná časť súťaže pozostávala z odborného písomného testu a popisu senzorických vlastností vzoriek vína. Do finále postúpili traja účastníci súťaže s najvyšším počtom bodov: Gabriel Kollár z hotelovej školy Nové Zámky, Peter Kecskés, somelier z hotela Devín a Matej Lacko, nezávislý somelier pôsobiaci v Prahe.
Finálovú časť tvorilo šesť disciplín, ktoré vypovedali o odbornej znalosti finalistov z oblasti ušľachtilých nápojov a cigár. Prvou disciplínou bol profesionálny servis sektu, pri ktorom porota hodnotila správny popis šumivého vína, otváranie sektovej fľaše, degustáciu a odporúčanie k jedlu. Nasledujúca disciplína prebiehala v anglickom jazyku a spočívala v odporúčaní vína k zvolenému menu. Treťou disciplínou bola degustácia jedného sektu, jedného vína a troch destilátov. Táto zaujímavá disciplína spočívala v rozpoznaní krajiny pôvodu jednotlivých ušľachtilých nápojov, popisu ich senzorických vlastností a odporúčanie k jedlu. Tí najodvážnejší sa pokúsili uhádnuť dokonca aj názov a výrobcu degustovaných nápojov. Najväčší záujem publika vzbudil servis cigár, ktorý predstavoval pre niektorých somelierov aj najťažší oriešok súťaže. Jedna zo súťažných disciplín prebiehala písomnou formou, a bola ňou oprava vínnej karty.


V poslednej disciplíne súťažili naraz všetci traja finalisti, čo vyvolalo naozajstné súťažné napätie. Jednalo sa o servis aperitívu pre 15 ľudí zo sektovej fľaše Magnum, Hubert Club brut 1,5l, pričom k žiadnemu poháru sa finalista nemohol vrátiť, a vo všetkých sektových pohároch muselo byť rovnaké množstvo šumivého vína.
Odborná komisia sa napokon zhodla na jednom víťazovi, Matejovi Lackovi. Víťazstvo v Trophée Hubert 2006 mu zaručilo postup na Majstrovstvá Európy Trophée Ruinart vo francúzskom Remeši. „Somelierstvo považujem za obohatenie života, pretože rozširuje obzor, či už v oblasti degustácie nápojov, alebo aj v celkovom vychutnávaní každodenných radostí, ktoré prináša život“ – týmito slovami okomentoval svoje víťazstvo Matej Lacko a dodal: „Vďaka takýmto súťažiam, ako aj vďaka niekoľkoročnému pôsobeniu Asociácie somelierov SR, sa Bratislava z hľadiska servisu vína dostáva postupne na vyššiu úroveň ako Praha a Viedeň.“
Moderátor Trophée Hubert 2006 Ivo Dvořák, skúsený somelier a víťaz Majstrovstiev sveta Habanosommelier 2004, zakončil podujatie slovami: “Úroveň súťaže Trophée Hubert 2006 ma naozaj prekvapila, a to som už somelierských súťaži zažil naozaj mnoho.“
Všetci prítomní odchádzali s pocitom príjemne stráveného popoludnia, počas ktorého sa dozvedeli veľa nového z oblasti servisu vína, sektu a iných ušľachtilých nápojov, ako aj servisu cigár.

Zdroj: Hubert J.E. s.r.o. Ja osobne mám síce výhrady voči kombinovaniu vína a tabakových výrobkov, a to aj v tom prípade že ide o ušlachtilé cigary. No Ivo Dvořák, ktorý dokázal zvíťaziť na Kube práve v podávaní cigár dokázal naozaj zaujať. Jeho prejav, vedomosti a názorné predvedenie servisu cigár treba oceniť.