Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
22
január
2019

ProdExpo International Wine Competition & Guide, Moscow 2019

Moskovská medzinárodná súťaž, ktorá je súčasťou najväčšieho moskovského veľtrhu ProdExpo, nie je len príležitosťou získať medailu, ale aj osloviť potencionálnych klientov.
17
február
2019

Kmeťovo 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
01
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topočianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2018, 9. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
05
jún
2019

Danube Wine Challenge 2019 | International Wine Competition

7. ročník súťaže, ktorá je otvorenou pre vína a hodnotiteľov z celého sveta. Cieľom je poukázať na kvalitu slovenského vína v konfrontácii so svetovými vínami a vyzdvihnúť jeho význam v medzinárodnom kontexte vín. Danube Wine Challenge je nominačnou súťažou na Národný salón vín Slovenskej republiky.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

5. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Trophée Hubert 2006.

Somelierska elita zo Slovenska sa stretla vo štvrtok 6. apríla 2006 v hoteli Dukla v Bratislave na 1. ročníku somelierskej súťaže Trophée Hubert 2006. Organizátorom tohto jedinečného podujatia bola spoločnosť Hubert J.E., najväčší slovenský a významný stredoeurópsky výrobca šumivých vín. Záštitu nad podujatím prevzala Asociácia somelierov Slovenskej republiky. Do súťaže sa zapojilo 16 somelierov zo Slovenska. Medzi ťažkou konkurenciou napokon vyhral Matej Lacko, ktorý bude našu krajinu reprezentovať na Majstrovstvách Európy Trophée Ruinart vo francúzskom Remeši.



Svoje vedomosti a praktické zručnosti v jednotlivých disciplínách si preverili nielen skúsení somelieri pôsobiaci v gastronómii a somelierstve už niekoľko rokov, ale aj mladí študenti hotelových škôl, pre ktorých je somelierstvo zatiaľ iba koníčkom. Možnosť postupu na Majstrovstvá Európy Trophée Ruinart vo francúzskom Remeši vytvorilo výbornú súťaživú atmosféru a príjemné napätie.


zľava: Peter Peter Kecskés, Ing. Miroslav Tkáč(spoločnosť Hubert J.E., Sereď) Matej Lacko, Ing. Štefan Valovič(ASSR) a Gabriel Kollár.

Základná časť súťaže pozostávala z odborného písomného testu a popisu senzorických vlastností vzoriek vína. Do finále postúpili traja účastníci súťaže s najvyšším počtom bodov: Gabriel Kollár z hotelovej školy Nové Zámky, Peter Kecskés, somelier z hotela Devín a Matej Lacko, nezávislý somelier pôsobiaci v Prahe.
Finálovú časť tvorilo šesť disciplín, ktoré vypovedali o odbornej znalosti finalistov z oblasti ušľachtilých nápojov a cigár. Prvou disciplínou bol profesionálny servis sektu, pri ktorom porota hodnotila správny popis šumivého vína, otváranie sektovej fľaše, degustáciu a odporúčanie k jedlu. Nasledujúca disciplína prebiehala v anglickom jazyku a spočívala v odporúčaní vína k zvolenému menu. Treťou disciplínou bola degustácia jedného sektu, jedného vína a troch destilátov. Táto zaujímavá disciplína spočívala v rozpoznaní krajiny pôvodu jednotlivých ušľachtilých nápojov, popisu ich senzorických vlastností a odporúčanie k jedlu. Tí najodvážnejší sa pokúsili uhádnuť dokonca aj názov a výrobcu degustovaných nápojov. Najväčší záujem publika vzbudil servis cigár, ktorý predstavoval pre niektorých somelierov aj najťažší oriešok súťaže. Jedna zo súťažných disciplín prebiehala písomnou formou, a bola ňou oprava vínnej karty.


V poslednej disciplíne súťažili naraz všetci traja finalisti, čo vyvolalo naozajstné súťažné napätie. Jednalo sa o servis aperitívu pre 15 ľudí zo sektovej fľaše Magnum, Hubert Club brut 1,5l, pričom k žiadnemu poháru sa finalista nemohol vrátiť, a vo všetkých sektových pohároch muselo byť rovnaké množstvo šumivého vína.
Odborná komisia sa napokon zhodla na jednom víťazovi, Matejovi Lackovi. Víťazstvo v Trophée Hubert 2006 mu zaručilo postup na Majstrovstvá Európy Trophée Ruinart vo francúzskom Remeši. „Somelierstvo považujem za obohatenie života, pretože rozširuje obzor, či už v oblasti degustácie nápojov, alebo aj v celkovom vychutnávaní každodenných radostí, ktoré prináša život“ – týmito slovami okomentoval svoje víťazstvo Matej Lacko a dodal: „Vďaka takýmto súťažiam, ako aj vďaka niekoľkoročnému pôsobeniu Asociácie somelierov SR, sa Bratislava z hľadiska servisu vína dostáva postupne na vyššiu úroveň ako Praha a Viedeň.“
Moderátor Trophée Hubert 2006 Ivo Dvořák, skúsený somelier a víťaz Majstrovstiev sveta Habanosommelier 2004, zakončil podujatie slovami: “Úroveň súťaže Trophée Hubert 2006 ma naozaj prekvapila, a to som už somelierských súťaži zažil naozaj mnoho.“
Všetci prítomní odchádzali s pocitom príjemne stráveného popoludnia, počas ktorého sa dozvedeli veľa nového z oblasti servisu vína, sektu a iných ušľachtilých nápojov, ako aj servisu cigár.

Zdroj: Hubert J.E. s.r.o. Ja osobne mám síce výhrady voči kombinovaniu vína a tabakových výrobkov, a to aj v tom prípade že ide o ušlachtilé cigary. No Ivo Dvořák, ktorý dokázal zvíťaziť na Kube práve v podávaní cigár dokázal naozaj zaujať. Jeho prejav, vedomosti a názorné predvedenie servisu cigár treba oceniť.