Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
31
marec
2019

Víno Vráble 2019

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 28. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2019, s nasledovným štatútom, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

XXIII. VÝSTAVA SLOVENSKÝCH VÍN
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
17
apríl
2019

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2019

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Tokajské a pečeň Foie gras.

Vedeli by ste mi poradiť, čí sa Tokajské víno hodí ku kačacej pečienke (Foie
gras) ? A ak hej, tak ktoré by ste odporúčali ?
Ďakujem.
Foie gras(čítaj
foa gra) je výraz používaný pre kačaciu alebo husaciu pečeň všeobecne, bez
ohľadu na spôsob prípravy. Foie gras sa radí medzi najväčšie delikatesy. Je
známych viacero spôsobov prípravy. Najčastejšie sa podáva ako predjedlo či už v
teplej, alebo studenej forme. Vhodným partnerom k tejto lahôdke sú prírodne
sladké vína. Môže to byť víno zo Saunternes, Tokajské, ľadové a slamové vína,
hrozienkové a cibébové výbery, prípadne bobuľový výber.


Partnera v tomto prípade tvorí vysoký obsah zvyškového cukru. Vytvára v ústach pocit plnosti, hladkosti a olejovitosti. Keďže otázka smerovala na Tokajské vína, trošku si ich rozoberieme. Pod Tokajským vínom si niekto predstavuje celú škálu vín vyrábaných v tokajskej oblasti. Tokajský furmint, Tokajskú lipovinu, Samorodné suché a sladké, a niekto iný pod Tokajom chápe výhradne Tokajský výber. Trošku nám je nápomocný už samotný zákon o vinárstve a vinohradníctve, ktorý Tokajský furmint, Tokajskú lipovinu a Tokajský muškát žltý radí medzi „akostné vína pochádzajúce z vinohradníckej oblasti Tokaj“. Pod pojmom Tokajské víno sa uvádza od Samorodného suchého cez 3, 4, 5 a 6 putňové výbery až po Tokajskú esenciu – nektár.
Podľa môjho názoru by obsah zvyškového cukru mal začínať niekde na hranici 60 g/liter. Tomu zodpovedá až trojputňový výber. Samozrejme so vzrastajúcim počtom putní okrem ceny rastie aj obsah cukru a bezcukorný extrakt. Preložené do slovenčiny to znamená, že čím viac putní, tým výraznejšia, silnejšia, širšia a bohatšia vôňa, chuť a dochuť. Šesť putňový Tokaj má obsah cukru nad 150 g/liter. Obsahom cukru mu môžu konkurovať len ľadové a slamové vína, ale pozor aj to nie zďaleka všetky.(napr. ľadový Tramín)
Ak nehľadíte na peniaze a hlavne ak dokážete zohnať Tokajskú esenciu – nektár, dosiahnete absolútny vrchol v ponuke Tokajských vín. S obsahom cukru nad 450 gramov a tomu zodpovedajúcim extraktom je hrdým držiteľom titulu: Vinum regum, Rex vinórum. Víno kráľov, Kráľ vín.

P.S. Viem si predstaviť, že vhodným partnerom by mohol byť aj Tokajský výber, vyrábaný reduktívnou technológiou, ktorý však zatiaľ vyrábajú iba „maďarskí“ producenti. To maďarskí je v úvodzovkách preto, lebo reduktívnu technológiu používajú zatiaľ len ich zahraniční investori. Pôvodní maďarskí malovýrobcovia sa pridŕžajú oxidatívnej technológie.

Spoluautor: Miroslav Jajcay, Pivnica Zlatá hus.


 

Príspevky:

tokajdiskont dňa 10.02.2006 02:21

Ochutnal som husaciu pečeň s klasicky ponímaným tokajským vínom, aj s tzv. reduktívnym. Osobne mi viac sedelo snúbenie s modernejším. Ideálne je pravdepodobne 6 putňové. K reduktívnemu tokajskému vínu môžem niečo napísať. Dovážam na Slovensko vína od f. Disznókö, ktorého vlastníkom je spoločnosť AXA (viď Nová encyklopédia svetových vín), mimochodom je to vinárstvo roka 2005. Sám som mnohokrát spomínal tieto vína ako reduktívne, čo je pravda iba v porovnaní s oxidatívnym spôsobom výroby. Aj nový zákon ukladá min. dvojročné zrenie v drevených sudoch, čo vylučuje reduktívny spôsob výroby. Konkrétne u tejto firmy prebieha kvasenie v nerezových nádržiach pri riadenej teplote, potom víno zreje v 200 L drev. sudoch z polovice nových. V prvých rokoch používali klasické franc. 225 L, ale zistili že viac vyhovujú miestne zemplínske. Ďalšia f. Oremus vo vlastníctve slávnej Vega Sicilia, necháva prekvášať v nových 200 L sudoch a zrieť v jednoročných. Moderným spôsobom výroby tokajského vína sa začal zaoberať asi desať rokov pred príchodom zahraničných investorov p.Szepsy, ale legislatíva povolila až pod tlakom západného kapitálu. Tento pán okrem vlastnej f. riadi aj firmu Kráľovský dvor s anglicko-japonskými vlastníctvom. Mimochodom vyrábajú min. 6 putňové výbery a cena je nad 1500,- Sk. Suchý Furmint je asi za 500,- Sk 0,5L, ale je to svetové víno. Momentálne je už min. tridsať firiem, ktoré sa nedržia klasiky, väčšinou je to mladá generácia vinárov. Nie som si ale celkom istý, či sa oxidácia v podobe akú sme ju v Tokaji poznali nerozvinula iba v minulom storočí. Napr. používanie nových drevených sudov tu bolo normálne už v 17. stor., totiž vína sa predávali aj zo sudom, preto bolo nutné kúpovať nové.

Macanudo dňa 10.02.2006 17:56
Vinohradnícka oblasť tokaj je podľa mňa super ich vína sú super a veľmi mi chutia, Je len škoda že tí "maďarskí"(zahraniční) producenti tak okupujú Tokaj v maďarsku pomaly to budú tam pestovať len zahraniční vinári, ktorým bude záležať len na kvantite a profite a sotva na kvalite. A je len otázkou času kedy si kúpia aj ten náš tokaj . Dúfam však , že sa to nestane!!!
Mimochodom tokajská výberová esencia je to najlepšie čo som v živote ochutnal, tá omamná vôňa i chuť si ma celého podmanili. Doporučujem to vyskúšať aspoň raz za život a máte postarané o celoživotný zážitok. :-)
A skúste tokajský výber s bryndzou zaručujem gastronomický orgazmus.

rado dňa 11.02.2006 17:10
myslim si,ze tokajska esencia je vzhladom na extremne vysoky obsah cukru nie velmi vhodnym partnerom ku foie gra,skor sa hodi solo alebo na meditativne ucely,vhodnejsie su 3-4 putnove vybery

Vynikajúcim partnerom foie gras, ak hľadáte rozumnú reláciu cena/kvalita, sú španielske mistely tzv. vinos de licor, ktoré sa vyrábajú z prírodne veľmi sladkých muštov z muškátového hrozna pridaním vínneho destilátu a ich cena oproti sauternom, tokajom, ľadovým a slamovým vínam je približne štvrtinová... gastronomický zážitok však skvelý.