Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
24
november
2017

Katarínska ochutnávka mladých vín v Modre

Už tradičné podujatie sa uskutoční v piatok, 24. novembra 2017 o 16.30 hod v Kultúrnom dome Ľudovíta Štúra na Sokolskej ul č. 8 v Modre. Môžete ochutnať mladé vína od najvýznamnejších vinárov z Modry a blízkeho okolia a zažijete jedinečnú atmosféru v kruhu ľudí, ktorí milujú víno a rozumejú mu.
24.11.2017 16:30
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Z domova > 

Tokajské a pečeň Foie gras.

Vedeli by ste mi poradiť, čí sa Tokajské víno hodí ku kačacej pečienke (Foie
gras) ? A ak hej, tak ktoré by ste odporúčali ?
Ďakujem.
Foie gras(čítaj
foa gra) je výraz používaný pre kačaciu alebo husaciu pečeň všeobecne, bez
ohľadu na spôsob prípravy. Foie gras sa radí medzi najväčšie delikatesy. Je
známych viacero spôsobov prípravy. Najčastejšie sa podáva ako predjedlo či už v
teplej, alebo studenej forme. Vhodným partnerom k tejto lahôdke sú prírodne
sladké vína. Môže to byť víno zo Saunternes, Tokajské, ľadové a slamové vína,
hrozienkové a cibébové výbery, prípadne bobuľový výber.


Partnera v tomto prípade tvorí vysoký obsah zvyškového cukru. Vytvára v ústach pocit plnosti, hladkosti a olejovitosti. Keďže otázka smerovala na Tokajské vína, trošku si ich rozoberieme. Pod Tokajským vínom si niekto predstavuje celú škálu vín vyrábaných v tokajskej oblasti. Tokajský furmint, Tokajskú lipovinu, Samorodné suché a sladké, a niekto iný pod Tokajom chápe výhradne Tokajský výber. Trošku nám je nápomocný už samotný zákon o vinárstve a vinohradníctve, ktorý Tokajský furmint, Tokajskú lipovinu a Tokajský muškát žltý radí medzi „akostné vína pochádzajúce z vinohradníckej oblasti Tokaj“. Pod pojmom Tokajské víno sa uvádza od Samorodného suchého cez 3, 4, 5 a 6 putňové výbery až po Tokajskú esenciu – nektár.
Podľa môjho názoru by obsah zvyškového cukru mal začínať niekde na hranici 60 g/liter. Tomu zodpovedá až trojputňový výber. Samozrejme so vzrastajúcim počtom putní okrem ceny rastie aj obsah cukru a bezcukorný extrakt. Preložené do slovenčiny to znamená, že čím viac putní, tým výraznejšia, silnejšia, širšia a bohatšia vôňa, chuť a dochuť. Šesť putňový Tokaj má obsah cukru nad 150 g/liter. Obsahom cukru mu môžu konkurovať len ľadové a slamové vína, ale pozor aj to nie zďaleka všetky.(napr. ľadový Tramín)
Ak nehľadíte na peniaze a hlavne ak dokážete zohnať Tokajskú esenciu – nektár, dosiahnete absolútny vrchol v ponuke Tokajských vín. S obsahom cukru nad 450 gramov a tomu zodpovedajúcim extraktom je hrdým držiteľom titulu: Vinum regum, Rex vinórum. Víno kráľov, Kráľ vín.

P.S. Viem si predstaviť, že vhodným partnerom by mohol byť aj Tokajský výber, vyrábaný reduktívnou technológiou, ktorý však zatiaľ vyrábajú iba „maďarskí“ producenti. To maďarskí je v úvodzovkách preto, lebo reduktívnu technológiu používajú zatiaľ len ich zahraniční investori. Pôvodní maďarskí malovýrobcovia sa pridŕžajú oxidatívnej technológie.

Spoluautor: Miroslav Jajcay, Pivnica Zlatá hus.


 

Príspevky:

tokajdiskont dňa 10.02.2006 02:21

Ochutnal som husaciu pečeň s klasicky ponímaným tokajským vínom, aj s tzv. reduktívnym. Osobne mi viac sedelo snúbenie s modernejším. Ideálne je pravdepodobne 6 putňové. K reduktívnemu tokajskému vínu môžem niečo napísať. Dovážam na Slovensko vína od f. Disznókö, ktorého vlastníkom je spoločnosť AXA (viď Nová encyklopédia svetových vín), mimochodom je to vinárstvo roka 2005. Sám som mnohokrát spomínal tieto vína ako reduktívne, čo je pravda iba v porovnaní s oxidatívnym spôsobom výroby. Aj nový zákon ukladá min. dvojročné zrenie v drevených sudoch, čo vylučuje reduktívny spôsob výroby. Konkrétne u tejto firmy prebieha kvasenie v nerezových nádržiach pri riadenej teplote, potom víno zreje v 200 L drev. sudoch z polovice nových. V prvých rokoch používali klasické franc. 225 L, ale zistili že viac vyhovujú miestne zemplínske. Ďalšia f. Oremus vo vlastníctve slávnej Vega Sicilia, necháva prekvášať v nových 200 L sudoch a zrieť v jednoročných. Moderným spôsobom výroby tokajského vína sa začal zaoberať asi desať rokov pred príchodom zahraničných investorov p.Szepsy, ale legislatíva povolila až pod tlakom západného kapitálu. Tento pán okrem vlastnej f. riadi aj firmu Kráľovský dvor s anglicko-japonskými vlastníctvom. Mimochodom vyrábajú min. 6 putňové výbery a cena je nad 1500,- Sk. Suchý Furmint je asi za 500,- Sk 0,5L, ale je to svetové víno. Momentálne je už min. tridsať firiem, ktoré sa nedržia klasiky, väčšinou je to mladá generácia vinárov. Nie som si ale celkom istý, či sa oxidácia v podobe akú sme ju v Tokaji poznali nerozvinula iba v minulom storočí. Napr. používanie nových drevených sudov tu bolo normálne už v 17. stor., totiž vína sa predávali aj zo sudom, preto bolo nutné kúpovať nové.

Macanudo dňa 10.02.2006 17:56
Vinohradnícka oblasť tokaj je podľa mňa super ich vína sú super a veľmi mi chutia, Je len škoda že tí "maďarskí"(zahraniční) producenti tak okupujú Tokaj v maďarsku pomaly to budú tam pestovať len zahraniční vinári, ktorým bude záležať len na kvantite a profite a sotva na kvalite. A je len otázkou času kedy si kúpia aj ten náš tokaj . Dúfam však , že sa to nestane!!!
Mimochodom tokajská výberová esencia je to najlepšie čo som v živote ochutnal, tá omamná vôňa i chuť si ma celého podmanili. Doporučujem to vyskúšať aspoň raz za život a máte postarané o celoživotný zážitok. :-)
A skúste tokajský výber s bryndzou zaručujem gastronomický orgazmus.

rado dňa 11.02.2006 17:10
myslim si,ze tokajska esencia je vzhladom na extremne vysoky obsah cukru nie velmi vhodnym partnerom ku foie gra,skor sa hodi solo alebo na meditativne ucely,vhodnejsie su 3-4 putnove vybery

Vynikajúcim partnerom foie gras, ak hľadáte rozumnú reláciu cena/kvalita, sú španielske mistely tzv. vinos de licor, ktoré sa vyrábajú z prírodne veľmi sladkých muštov z muškátového hrozna pridaním vínneho destilátu a ich cena oproti sauternom, tokajom, ľadovým a slamovým vínam je približne štvrtinová... gastronomický zážitok však skvelý.