Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
31
marec
2019

Víno Vráble 2019

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 28. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2019, s nasledovným štatútom, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

XXIII. VÝSTAVA SLOVENSKÝCH VÍN
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
17
apríl
2019

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2019

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Svätokatarínske požehnanie mladých vín, Modra.

Modranský spolok Vincúr organizuje na Katarínu ochutnávku mladých vín, každoročne. Je to milé podujatie, kde sa dajú ochutnať vína ostatného ročníka a urobiť si tak obraz o jeho kvalite. Ročník 2006 niekto označuje ako najlepší za posledných 50 rokov, iný 70 rokov, mohli by sme ho označiť ako ročník desaťročia, storočia či dokonca tisícročia. Všetci sa ale zhodnú na tom, že je to ročník v prvom rade ťažký. Ťažký, vo význame náročný na vinára, jeho znalosti a skúsenosti, technologické vybavenie a aj na správne rozhodnutie v správny čas. Modranské požehnanie to v plnej miere potvrdilo.



Začiatok je avizovaný na 17. hodinu. Prichádzam krátko pred oficiálnym začiatkom a sála je ešte poloprázdna. Na stole je len zopár vzoriek vín. V predchádzajúcich ročníkoch nebolo kam položiť fľašu. Vincúristom to ale vrásky nespôsobuje. Vedia, že kým sa naozaj začne, stôl bude plný. Evidentne si svojich poznajú. S každou minútou je miesta na stole menej a menej.

Na úvod zhodnotil uplynulý ročník Ing. Vladimír Sodoma. Od vplyvu peronospóry v čase kvitnutia, až po charakter dozrievania. Samotný akt požehnania vykonali dvaja kňazi. Evanjelický aj katolícky. Ešte trošku cimbálovky a ide sa porovnávať.
Biele vína majú vo všeobecnosti dosť alkoholu. V jednom prípade výrobca uvádzal až 16 %. V aromatike má pozoruhodne veľa vín, charakter žltého exotického ovocia. Najmä banány a spol. Je to znakom výbornej vyzretosti, na naše pomery až prezretosti hrozna. Obsah kyselín nie je nízky, ale zodpovedá ročníku. Pri väčšine bielych vín sa treba rozhodne vyhnúť malolaktickej fermentácii(odbúravaniu kyselín).
Viacero výrobcov malo na etikete označené ak už nie prívlastky, tak aspoň cukornatosť hrozna. Najnižší prívlastok ktorý som videl bol kabinet, ale pri odrode Műller Thurgau. Aj vzhľadom na zmenu cukornatosti zodpovedajúcej jednotlivým prívlastkom, bola veľmi silne obsadená kategória výber z hrozna. Vína s vysokým alkoholom a často aj zbytkovým cukrom. Vína prekvasené do sucha či takmer sucha boli až priveľmi ohnivé.
Iná je situácia pri červených vínach. Vysoký obsah alkoholu a odbúrané kyseliny, k tomu ešte vyzreté taníny, proste radosť. Najkrajšie boli vzorky Nitry a Neronetu. Cabernet Sauvignon či Alibernet, boli ešte surové. Je na ne ešte priskoro.

Nebolo možné ochutnať všetky vzorky. Niektoré sa mi neušli, k iným sa nedalo dostať, pretože sála bola časom preplnená a iné sa jednoducho nedostali do mojej pozornosti.

Aj napriek tomu by som si dovolil poukázať na niektoré nedostatky. Na Katarínsku ochutnávku prišli aj ľudia, ktorí síce majú víno radi, ale nevedia ako sa vyrába a ako má(alebo môže) ktoré štádium vyzerať. Pre „neskúsených“ bol trochu šokujúci pohľad na ešte kalné vína. Nehovoriac o tom, že prítomné kaly ovplyvňujú vôňu a chuť a zastierajú charakter vína. To je však záležitosť, ktorá sa dá napraviť veľmi ľahko. Často ide iba o to aby si vinár našiel čas. Z každého vína stačí nafiltrovať po 3 litre a na to sa dve filračné dosky dajú obetovať. Aby som bol úprimný ani ja sám som nemal svoje víno prefiltrované. Jednoducho som si na to neskoro spomenul. Ale nabral som takmer číre víno z hladiny.
Druhá vec ktorá mi vadila, bola kvalita niektorých vzoriek. Našli sa vzorky kde pola pachuť po plesni, po starom sude, sirka, oxidácia, staré kvasnice alebo aj všetko naraz. Sú to veci ktoré sa proste stávajú a stávať sa budú. Vinár by to však mal rozoznať a snažiť sa o nápravu. Ak to nerozozná sám, čo je niekedy pri vlastnom víne ťažké, mali by ho na to upozorniť kamaráti, susedia, alebo v rámci spolku nejakého spolku napríklad ako je Vincúr. Používanie drevených a najmä malých drevených sudov na výrobu bielych vín je anachronizmus. Nie že by to nebolo možné. Ale to musí byť „Pán vinár“, ktorý má najrôznejšie technológie v malíčku, aby si to mohol dovoliť. A ani ten nebude robiť všetky biele vína v dreve. Viem, že prechod na antikorovú technológiu je drahý. V tejto súvislosti ma napadajú slová Hynka Vicha, o spájaní sa vinárov do kooperativov. Stačí jeden filter, jedno čerpadlo, jedno chladenie,... . Proste je to lacnejšie. Teraz mi asi chcete vyčítať uniformitu takýchto vín. Áno súhlasím, ale ! Ak si máte vybrať medzi uniformným, ale nadpriemerným vínom, alebo hlbokým podpriemerom, dlho váhať nebudete. Viem, že ako raz Prof. Malík povedal v súvislosti s Modrou “v zvláštnej atmosfére tradicionalizmu“, to asi nie je možné. Ale aspoň dať si poradiť a spájať sily tam kde sa to čo i len trochu dá.

Ale aby záver nevyznel príliš negatívne. Väčšina vín bola slušná, veľa ich bolo dobrých a boli tam aj vynikajúce vzorky. Veltlínske zelené od Mira Duda, školské Rulandské šedé, Rulandské biele od Igora Rarigu, Jožko Rúžek s vynikajúcimi červenými, Ivan Čistý a jeho Alibernet, ... .

tv