Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
31
marec
2019

Víno Vráble 2019

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 28. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2019, s nasledovným štatútom, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

XXIII. VÝSTAVA SLOVENSKÝCH VÍN
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
17
apríl
2019

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2019

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Sekty s korkom, kontra korunkový uzáver.

Bublinky sú kráľovská disciplína. Na prvý pohľad možno trochu nezrozumiteľná veta. No verím, že našim čitateľom nič netreba vysvetľovať. Pod bublinkami si jednoducho treba predstaviť sekty a pod disciplínou, degustáciu. Degustácia sektov skutočne patrí k najnáročnejším. Rovnako ako ich výroba. Jemné odtiene vôní a chutí a ich ešte jemnejšie odchýlky sú niekedy sotva postrehnuteľné. Z toho dôvodu som sa trochu obával a zároveň tešil na degustáciu sektov spoločnosti Szigeti. Bratia Peter a Norbert Szigetiovci z rakúskeho Golsu usporiadali vo viedenskom Radisson SAS Palais Hotel, netradičnú degustáciu sektu, Grüner Veltliner Brut 2004. Možno si poviete čože už môže byť netradičné na ochutnaní jedného sektu. No predsa uzáver. Bratia Szigetiovci testujú rôzne druhy korkových uzáverov a porovnávajú ich s korunkovým uzáverom.

Bratia Szigetiovci začali degustáciu pripravovať už v roku 2004. Spracovali hrozno na základné víno, víno na sekt a ten odpočíval vo fľašiach až do januára 2006. Po degoržovaní uzatvorili série 60 fliaš vždy konkrétnym typom uzáveru. Tie pôsobili na sekt viac ako 13 mesiacov v kladnom, ale aj negatívnom zmysle.
V pokuse,(lebo o pokus vlastne išlo)bolo použitých päť rôznych typov uzáverov, dostupných na rakúskom trhu. Štyri korkové zátky Mytik Diamant, Mytik Revtech, Ohlinger a Sparflex a jeden typ korunkového uzáveru.
Z každej série sme mali možnosť ochutnať 12 fliaš, vždy po šesť. V šiestich pohároch bol naliaty identický sekt, s identickým uzáverom, ale každá fľaša bola iná. To umožnilo vytvoriť si objektívny obraz o danej sérii. Vo vzhľade sa hodnotila farebnosť a perlenie. Vo vôni čistota a aromatický charakter a v chuti čistota a sviežosť/elegancia. Každému parametru som mohol udeliť maximálne 10 bodov, pričom vôňa a chuť mali dvojnásobnú váhu oproti vzhľadu. Tabuľka nezodpovedala O.I.V. ani U.I.V., išlo o jednoduchšiu, ale účelnú tabuľku. Nehľadali sme šampióna, ale porovnávali sme zátky. Bol som veľmi zvedavý aj na svoju schopnosť vedieť nájsť a posúdiť odchýlky vo vôni a chuti spôsobené iba rozdielnym typom zátky. Pri prvej sérii boli rozdiely medzi jednotlivými vzorkami markantné. Bodový rozptyl na úrovni 20 bodov. Vzhľadom na skutočnosť, že ide o identický sekt s rovnakým uzáverom je to extrémne veľký rozptyl. Pri druhej sérii som si všimol a pri tretej potvrdil zaujímavú skutočnosť. Senzorické rozdiely medzi jednotlivými vzorkami boli spôsobené sklom. Prvé dva poháre sa správali štandardne. Víno v nich perlilo, perlenie bolo dostatočné a jemné. Tretí pohár mal na dne miniatúrny škrabanec, ktorý pôsobil ako „mousseux point“. Bublinky sa na jeho drsnom povrchu uvoľňovali, čo na jednej strane pôsobilo kladne z hľadiska intenzity perlenia, na strane druhej v niekoľkých prípadoch boli bublinky príliš veľké. Vďaka intenzívnemu perleniu mali sekty výraznejšiu arómu, ale rýchlo sa unavili. Ďalšie dva poháre boli znovu viac menej štandardné, aj keď úroveň perlenia bola pri nich o čosi nižšia ako pri prvých dvoch. Posledný pohár bol znovu extrém. Sekt v ňom neperlil vôbec. Buď bol nový, z extrémne hladkého skla, alebo v ňom boli zvyšky saponátu. Vydržal však neperliť pri všetkých desiatich vzorkách. Sekt v ňom mal najmenej intenzívnu aromatiku, ale jemné a výrazné perlenie v ústach a sekt zostal najdlhšie sektom.
Okrem tohto neplánovaného testu skla, som si začal všímať aj rozdiely v charaktere arómy. Zátka neovplyvňovala jemnosť a dĺžku perlenia(nie viac ako sklo), ale aromatický charakter sektu ovplyvňovala významne.

Značka Szigeti je predstaviteľom nemeckej školy. Dôraz je kladený na primárnu ovocnú aromatiku, ktorá je ale veľmi citlivá na oxidáciu a vyžaduje prvotriedne zátky. Grüner Veltliner Brut 2004, bol veľmi pekný odrodový sekt, kde bola identifikovateľná typická odrodová aromatika(mandľový typ). V niektorých sériách bola primárna ovocná aromatika a sviežosť na vysokej úrovni. Sekt bol svieži a určite takým ešte dlho zostane. V jednej sérii som ale zaznamenal, že sekt je práve na vrchole. Jeho aromatický profil zodpovedal vyzretému vínu, ktoré je na vrchole a práve teraz je najvhodnejšie na pitie. Daný typ zátky bol vhodný maximálne na obdobie jedného roka. Pre milovníkov vyzretých vín bol dokonca najvhodnejší. Ovocná zložky arómy však práve začala svoj ústup. V jednom či dvoch prípadoch dokonca možno hovoriť o únave. Po piatich sériách nasledovala malá prestávka na regeneráciu. Po jej skončení nasledovala degustácia druhej časti. Opäť identický sekt, identické zátky, identické poháre. V hodnotení som sa už viac zameral na aromatický profil a snažil som sa nevšímať si odchýlky spôsobené degustačným sklom. Viem, že sa to nemá. Vnáša sa tým do hodnotenia ďalšia nepresnosť. No zmyslom degustácie bolo posúdiť vplyv rôznych typov korkovej zátky a žiadna vzorka nebola mojou autokorekciou poškodená. Výsledok však nemohol byť iný ako v prvej časti. Teda až na jednu vzorku s excelentným korkom. Pochopiteľne tým korkom nemyslím úlomok zátky, ale pravý a nefalšovaný TCA(trichlóranizol).

Pre úplnosť treba dodať, že až na jednu sériu boli odchýlky v kvalite aromatického profilu neveľké, ale identifikovateľné. Vzhľadom na počet vzoriek možno konštatovať, že použitá zátka sa výrazne podieľa na kvalite sektu.
Bratia Szigetiovci pripravili degustáciu na vysokej úrovni a ešte raz musím oceniť ich otvorenosť. Pri každej vzorke boli k dispozícii analytické parametre majúci určitý vzťah k zátke. Pretlak CO2, voľný a viazaný SO2 a dokonca voľný O2.
V ten deň sme sa už výsledky degustácie nedozvedeli. Prišli však o pár dní a to vrátane jednotlivých hodnotení každého člena poroty, ktorá pozostávala najmä zo zástupcov odbornej tlače a zástupcov spoločností distribujúcich uzávery. Chcete vedieť výsledok? Bol korunkový uzáver najlepší, alebo skončil v suteréne? Pravda vždy býva niekde uprostred. Výsledky hodnotenia nepreukázali výhody korunkového uzáveru, ak odhliadneme od problémov s TCA. Korunkový uzáver skončil na 3. mieste. Naopak prvé dve miesta v oboch častiach degustácie získali korkové uzávery od jedného dodávateľa. Odhliadnuc od výsledkov akéhokoľvek testu, korkový uzáver ešte dlho zostane symbolom kvalitného vína a sektov obzvlášť. Ako povedal Peter Szigeti, veľa konzumentov ešte nie je pripravených povedať GOOD BYE klasickému korku.

Článok bol uverejnený v časopise Sommelier

tv

Ak sa Vám chce, čítajte ďalej.

Súčasťou degustácie bol aj obed, pri ktorom nemohli chýbať sekty značky Szigeti. Bez nejakého uvažovania som si automaticky nechal naliať sekt, ktorý mi somelierka ponúkla. Červená kupáž Cabernet Sauvignon a Zweigeltrebe. Najmä to Zweigeltrebe bolo výrazné. Veľmi pekný sekt, z kôstkovo vyzretého Zweigeltu . Len som netušil, že ako predjedlo bude marinovaný losos. Enogastro – katastrofa. Keď pán Szigeti uvidel výraz mojej tváre, s ospravedlňujúcim sa úsmevom sa vzdialil a priniesol fľašu bieleho sektu. Najprv nalial a potom nechal fľašu kolovať. Pobavene sledoval nechápavé pohľady spolustolovníkov. Ani ochutnanie im nepomohlo. Rýchlo som vzal pohár a ochutnal. Feteasca regala, Pesecká leánka. Tak sekt z tejto odrody som ešte neochutnal. Na etikete je uvedené iba Leányka. To však nie je Pesecká Leánka. Leánka je Feteasca alba(u nás Dievčie hrozno) a Pesecká Leánka je Feteasca regala. Hrozno pochádza z maďarského Egeru a sekt je z ich Edície Hungaria. Senzoricky je to (podľa mňa) Feteasca regala. Kto raz ochutnal Mrvovu „feťásku regalu“ s ničím si ju nepomýli. Ale to je úplne jedno. Moji spolustolovníci ani len netušia čo to je. I have never heard, nikdy som o tom nepočula, tvrdí enologička z Nemecka. Snažím sa jej pomôcť. Feteasca regala. To regala, som viac prehltol ako vyslovil, pre prípad, že by to bola naozaj alba. Pán Szigeti s uznaním prikyvuje a jej to vôbec nepomohlo. Dievčatá z maďarského Decanteru, jediné ktoré by mohli zatieniť moju žiariacu hviezdu, sedia našťastie pri inom stole.
Vážení, toto je fakt dobré pitie. Ak budete mať to šťastie a natrafíte niekde na sekt Szigeti Leányka Brut, neváhajte a určite ochutnajte. To nie je odporúčanie Roberta Parkera, alebo Winespectatoru. To je odporúčanie mojej manželky.

tv