Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
30
jún
2017

Riadená degustácia vinárstva MAHID

Príďte k nám, spoznáte úspešné vinárstvo, jeho zakladateľov a v diskusii sa dozviete viac o ich vínách, ako aj úspechoch a hlavne ochutnáte vína z produkcie Vino MAHID.
30.06.2017 19:00
01
júl
2017

Víno a levanduľa 2017

Vážení milovníci vína a prírody,
srdečne Vás pozývame 6. ročník podujatia, ktoré sa koná v pezinských vinohradoch "Víno a levanduľa 2017".
01.07.2017 15:00
01
august
2017

AWC Vienna 2017

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. V roku 2016 bolo v súťaži hodnotených: 12826 vzoriek vín od viac ako 1800 producentov.
EU approved - AWC Vienna je EU poverená súťaž vín za účelom udeľovania ocenení schválených EU, ktoré je možné aplikovať priamo na vínové fľaše ako známku kvality.
Ako jediná súťaž vín, ktorá udeľuje finančné ocenenia v celkovej hodnote 8.000,-€.
01.08.2017 00:00
Domov > Články > Z domova > 

Sekt bez mena.

Sekt bez mena.

Aj toto je jeden z dôvodov pre ktorý mám svoju prácu rád. Dostanem sa totiž k vínam ktoré často nie sú na trhu vôbec, prípadne ide iba o pokusnú výrobu a nie je isté či a kedy sa na trh vôbec dostanú. Výrobný riaditeľ spoločnosti Hubert J.E., Ing Štefan Ailer PhD, pripravil pokusnú šaržu sektu pri ktorej testoval nový spôsob sekundárnej fermentácie. Výsledok je pozoruhodný.


hub27
Tento sekt ešte nemá vlastný obal(ilustračný obrázok).
Sýtosť farby zodpovedá sektu a ľahučko zelený odtieň zase veku vína. Pokiaľ ide o jemnosť perlenia bublinky snáď už ani jemnejšie nemôžu byť.

Vôňa vína je pre mňa trošku nezvyčajná. Ovocná zložka vône je dominantná, ale na pozadí je vôňa plná a „teplá“ ako pri vínach vyšších prívlastkov. V kupáži je najzreteľnejší Pinot blanc. Z ovocia je v aromatike dužina jablka s kúskami hrušky, doplnená náznakom čerstvého biskvitu. Celkový dojem je spočiatku ovocný neskôr aj opulentný.

Chuť je výrazná ovocná až jemne korenistá. Ovocie je rovnaké ako vo vôni, ale chuť sa mi zdá viac veltlínová. Najmä v závere. Opäť plnosť, vo víne je viac alkoholu ako je v našich sektoch bežné. Prítomný alkohol chuť zaguľacuje a zároveň ju robí plnou. Kyselina zapadá do vzorca cukor + alkohol – kyselina, doslova ideálne.

Tento sekt je špecifický absenciou jednej zložky vo vôni aj v chuti. Sekty majú v senzorike viac či menej postrehnuteľné stopy po sekundárnej alkoholovej fermentácii. V závislosti od toho ako dlho v konkrétnom víne prebiehala autolýza kvasiniek sa môže prejavovať ako mierne kvasničná aróma až po ťažké arómy napr. pražená vika. No toto víno je absolútne čisté. Čistá vôňa, čistá chuť veľmi príjemná a svieža a ovocne opulentná dochuť.

Nepoznám zloženie kupáže(Pinot a Veltlín), ale bude to zrejme niečo blízke sektu Johann E. Hubert. Sekt je vyrábaný klasickou metódou kvasenie vo fľaši ako v prípade Johann E. Hubert. Tento sekt je však úplne iný. Jeho tajomstvo spočíva v kvasení s použitím tzv. imobilizovaných kvasiniek. Kvasinky sú uzavreté v špeciálnych granulách, ktorých steny umožňujú prenikať cukru, alkoholu, oxidu uhličitému, ale samotná kvasinka pracuje vo vnútri granulátu a do priameho styku s vínom prakticky neprichádza.

Mojim zámerom je, sledovať a „riadiť“ ovocnosť šumivého vína, dopĺňa Štefan Ailer. Ako som už niekoľkokrát v odborných kruhoch prezentoval (môj názor a aj skúsenosť), Európa je, napriek globalizácii, z pohľadu preferovania typu sektu značne polarizovaná.
Juhozápad Európy vyrába a aj konzumuje ťažšie, zrelšie typy sektu, kde primárnu ovocnosť viac či menej zastierajú vedľajšie produkty kvasiniek, vznikajúce pri vyzrievaní sektu – tzv. ťažšie biskvitové tóny. Stredovýchod Európy uprednostňuje v šumivom víne primárnu ovocnosť, živosť a sviežosť. Táto časť konzumentov je našou cieľovou skupinou. Technológiu preto logicky usmerňujeme smerom k nej. Naviac nás to ešte aj baví....


Názov nového sektu zatiaľ nevedia ani v spoločnosti Hubert J.E. Ak máte nejaký návrh pošlite ho na sutaz(zavinac)vinko.sk

tv & Ing. Štefan Ailer, PhD