Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
17
august
2017

Vinko.sk na AX 2017

Vážení vinári a všetci naši čitatelia,
s potešením Vám oznamujeme, že Vás radi privítame v našej spoločnej expozícii s vystavovateľom Nitriansky samosprávny kraj, kde budeme prezentovať niektoré vinárstva nitrianskeho regiónu a hlavne produkty nášho portálu určené pre širokú verejnosť milovníkov vína (Moje recenzie), vinárske súťaže, udalosti, odborné články, a aktivity ktoré slúžia na podporu zážitkovej turistiky nitrianskeho vinárskeho regiónu.
Nájdete nás v pavilóne M2 v expozícii Nitrianskeho samosprávneho kraja.
17.08.2017 09:00
17
august
2017

Velkeer na Agrokomplexe 2017

Naše vínka si môžete zakúpiť aj na Výstave Agrokomplex 2017.
Nájdete nás v pavilóne M2 ako spoluvystavovateľa Nitrianskeho samosprávneho kraja, pod označením Región Nitra.
17.08.2017 09:00
05
september
2017

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2017

Národný salón vín Slovenskej republiky 2017 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
05.09.2017 09:00
Domov > Články > Z domova > 

Sekt bez mena.

Sekt bez mena.

Aj toto je jeden z dôvodov pre ktorý mám svoju prácu rád. Dostanem sa totiž k vínam ktoré často nie sú na trhu vôbec, prípadne ide iba o pokusnú výrobu a nie je isté či a kedy sa na trh vôbec dostanú. Výrobný riaditeľ spoločnosti Hubert J.E., Ing Štefan Ailer PhD, pripravil pokusnú šaržu sektu pri ktorej testoval nový spôsob sekundárnej fermentácie. Výsledok je pozoruhodný.


hub27
Tento sekt ešte nemá vlastný obal(ilustračný obrázok).
Sýtosť farby zodpovedá sektu a ľahučko zelený odtieň zase veku vína. Pokiaľ ide o jemnosť perlenia bublinky snáď už ani jemnejšie nemôžu byť.

Vôňa vína je pre mňa trošku nezvyčajná. Ovocná zložka vône je dominantná, ale na pozadí je vôňa plná a „teplá“ ako pri vínach vyšších prívlastkov. V kupáži je najzreteľnejší Pinot blanc. Z ovocia je v aromatike dužina jablka s kúskami hrušky, doplnená náznakom čerstvého biskvitu. Celkový dojem je spočiatku ovocný neskôr aj opulentný.

Chuť je výrazná ovocná až jemne korenistá. Ovocie je rovnaké ako vo vôni, ale chuť sa mi zdá viac veltlínová. Najmä v závere. Opäť plnosť, vo víne je viac alkoholu ako je v našich sektoch bežné. Prítomný alkohol chuť zaguľacuje a zároveň ju robí plnou. Kyselina zapadá do vzorca cukor + alkohol – kyselina, doslova ideálne.

Tento sekt je špecifický absenciou jednej zložky vo vôni aj v chuti. Sekty majú v senzorike viac či menej postrehnuteľné stopy po sekundárnej alkoholovej fermentácii. V závislosti od toho ako dlho v konkrétnom víne prebiehala autolýza kvasiniek sa môže prejavovať ako mierne kvasničná aróma až po ťažké arómy napr. pražená vika. No toto víno je absolútne čisté. Čistá vôňa, čistá chuť veľmi príjemná a svieža a ovocne opulentná dochuť.

Nepoznám zloženie kupáže(Pinot a Veltlín), ale bude to zrejme niečo blízke sektu Johann E. Hubert. Sekt je vyrábaný klasickou metódou kvasenie vo fľaši ako v prípade Johann E. Hubert. Tento sekt je však úplne iný. Jeho tajomstvo spočíva v kvasení s použitím tzv. imobilizovaných kvasiniek. Kvasinky sú uzavreté v špeciálnych granulách, ktorých steny umožňujú prenikať cukru, alkoholu, oxidu uhličitému, ale samotná kvasinka pracuje vo vnútri granulátu a do priameho styku s vínom prakticky neprichádza.

Mojim zámerom je, sledovať a „riadiť“ ovocnosť šumivého vína, dopĺňa Štefan Ailer. Ako som už niekoľkokrát v odborných kruhoch prezentoval (môj názor a aj skúsenosť), Európa je, napriek globalizácii, z pohľadu preferovania typu sektu značne polarizovaná.
Juhozápad Európy vyrába a aj konzumuje ťažšie, zrelšie typy sektu, kde primárnu ovocnosť viac či menej zastierajú vedľajšie produkty kvasiniek, vznikajúce pri vyzrievaní sektu – tzv. ťažšie biskvitové tóny. Stredovýchod Európy uprednostňuje v šumivom víne primárnu ovocnosť, živosť a sviežosť. Táto časť konzumentov je našou cieľovou skupinou. Technológiu preto logicky usmerňujeme smerom k nej. Naviac nás to ešte aj baví....


Názov nového sektu zatiaľ nevedia ani v spoločnosti Hubert J.E. Ak máte nejaký návrh pošlite ho na sutaz(zavinac)vinko.sk

tv & Ing. Štefan Ailer, PhD