Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
31
marec
2019

Víno Vráble 2019

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 28. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2019, s nasledovným štatútom, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

XXIII. VÝSTAVA SLOVENSKÝCH VÍN
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
17
apríl
2019

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2019

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Ročník 2006, tam hore nás niekto má rád.

Aktuálnemu vinohradníckemu ročníku 2006 sa ušlo toľko superlatívov a chvál, že ani najstarší vinári nevedia určiť ktorý z predchádzajúcich ročníkov bol lepší. Prof. Malík uvádza ročník 1947, my neskôr narodení porovnávame s ročníkmi 1997, 2000 a 2003. Mimochodom, všimli ste si trojkovú postupnosť ? Vinári, lepšie povedané vinohradníci uvádzajú cukornatosti porovnateľné práve so spomenutými ročníkmi. Skúsenosti však ukazujú,že vysoká cukornatosť sama o sebe ešte nie je zárukou výnimočného vína. Sú tu ešte ďalšie aspekty, v neposlednom rade aj technologické vybavenie a odborná zdatnosť vinára.



Ing. Ingrid Vajczikova, technológ Villa Vino Rača.

Ročník 2006 je výnimočný. Vysoké kyseliny, vysoké cukry. Víno bude mať veľmi dobrú aromatiku a na rozdiel od iných ročníkov bude vhodné aj na archiváciu. Najmä pre biele vína je dostatočná acidita dôležitá. Bez nej by ostali fádne, tak ako tomu bolo v ročníku 2003. Všade tam kde vinohradníci ustrážili hrozno pred patogénmi, je predpoklad vynikajúcich vín. Naše hrozno je v dobrom zdravotnom stave. Časť z neho sa suší na slamenných rohožiach a časť sme nechali na ľadové víno. Račianska Frankovka bude mať tento rok určite mnoho tvárí.


Ing. Štefan Ailer PhD, výrobný riaditeľ Hubert J.E. Sereď.

Naša spoločnosť sa sústreďuje na to, čo vieme robiť najlepšie. A to je výroba sektov. Výrobu základného vína pre nás zabezpečujú zmluvní partneri samozrejme v úzkej súčinnosti s nami. Vzhľadom na technologické požiadavky na surovinu musel zber hrozna začať trochu skôr. Kvalita hrozna je na vysokej úrovni. Očakávame vysokú akosť aj u sektov. Ešte vyššiu ako v predchádzajúcich rokoch.

Tu sa žiada dodať, že spoločnosť Hubert J.E. bodovala na všetkých výstavách kde sa jej sekty objavili. Na výstave VinoForum v silnej konkurencii získal sekt Hubert Grand rosé, medium dry titul šampióna a bol najvyššie hodnoteným slovenským vínom.


Ing. Vladimír Hacaj, Víno Hacaj.

Pre nás ako výrobcov sektu je veľmi dôležité aby hrozno spĺňalo určité parametre. Prívlastky ako napr. výber z hrozna, či boluľový výber sú pre výrobu sektov prakticky nepoužiteľné. Po dosladení základného vína na 20-22 gramov cukru a jeho následnom prekvasení stúpne alkohol o približne 1,5 %. Základné víno s 12,5% alkoholu, by malo konečnú hodnotu 14%, čo je priveľa. Pozorne sme sledovali vývoj dozrievania hrozna a oberať sme začali v čase keď hrozno dosahovalo ideálne parametre na výrobu sektu. Už začiatkom septembra.


Roman Holec, technológ Víno PD Mojmírovce.

Ročník 2006 bude hlavne ťažký. Ak dobrý technológ s dobrým až veľmi dobrým technickým zázemím dostane do ruky prvotriednu surovinu, vyrobí z nej prvotriedne víno. Ale pre malovinára či technologicky podvybaveného vinára môže nastať veľký problém s riadením kvasného procesu. Pri teoretickom dokvasení do sucha (mušt 24 °NM)bude alkohol predstavovať až 14,5 %. Také vína budú ohnivé až pálivé. Malovinárom ostáva iba dúfať, že tie ich kvasinky, to až do sucha nezvládnu. Pre milovníkov vín s vysokým prívlastkom a vín so zvyškovým cukrom bude ročník 2006 určite Veľkým ročníkom.


Ing. Vladimír Mrva, Víno Mrva & Stanko.

Tam hore nás niekto má rád. Ročník aký si ja osobne nepamätám. Od starých vinárov som počul, že 1947 bol podobný. Ťažko posúdiť. Dvetisícšesťka sa vyznačuje ideálnou fyziologickou vyzretosťou. Biele vína majú dostatok všetkého čo od veľkého ročníka očakávame. Je tu predpoklad výraznej aromatiky vďaka ideálnej fyziologickej vyzretosti, dostatočnej sviežosti a celkovej harmónie vína. Teplý začiatok leta, daždivý august a následná dlhá teplá a slnečná jeseň boli pre hrozno požehnaním. Kým ročníky 2000 a 2003 dosahovali podobné cukornatosti, ale boli lepšie pre červené vína ako pre biele. Ročník 2006 je ideálny aj pre biele aj pre červené.
Ročník 1997 bol rozhodne veľmi dobrý ročník, ale bolo to takmer pred desiatimi rokmi. Slovenké vinárstvo vyzerá dnes úplne inak. Viacero vinárov dnes disponuje moderným technologickým vybavením, pribudli aj skúsenosti. Ťažko povedať aké vína by sme dnes vyrobili z hrozna ročníku 1997.

Celkové zhodnotenie ročníka 2006 nemôže vyznieť inak ako fantastický ročník. Máme sa všetci na čo tešiť.

tv