Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
22
január
2019

ProdExpo International Wine Competition & Guide, Moscow 2019

Moskovská medzinárodná súťaž, ktorá je súčasťou najväčšieho moskovského veľtrhu ProdExpo, nie je len príležitosťou získať medailu, ale aj osloviť potencionálnych klientov.
17
február
2019

Kmeťovo 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
01
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topočianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2018, 9. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
05
jún
2019

Danube Wine Challenge 2019 | International Wine Competition

7. ročník súťaže, ktorá je otvorenou pre vína a hodnotiteľov z celého sveta. Cieľom je poukázať na kvalitu slovenského vína v konfrontácii so svetovými vínami a vyzdvihnúť jeho význam v medzinárodnom kontexte vín. Danube Wine Challenge je nominačnou súťažou na Národný salón vín Slovenskej republiky.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

5. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Ročník 2006, tam hore nás niekto má rád.

Aktuálnemu vinohradníckemu ročníku 2006 sa ušlo toľko superlatívov a chvál, že ani najstarší vinári nevedia určiť ktorý z predchádzajúcich ročníkov bol lepší. Prof. Malík uvádza ročník 1947, my neskôr narodení porovnávame s ročníkmi 1997, 2000 a 2003. Mimochodom, všimli ste si trojkovú postupnosť ? Vinári, lepšie povedané vinohradníci uvádzajú cukornatosti porovnateľné práve so spomenutými ročníkmi. Skúsenosti však ukazujú,že vysoká cukornatosť sama o sebe ešte nie je zárukou výnimočného vína. Sú tu ešte ďalšie aspekty, v neposlednom rade aj technologické vybavenie a odborná zdatnosť vinára.



Ing. Ingrid Vajczikova, technológ Villa Vino Rača.

Ročník 2006 je výnimočný. Vysoké kyseliny, vysoké cukry. Víno bude mať veľmi dobrú aromatiku a na rozdiel od iných ročníkov bude vhodné aj na archiváciu. Najmä pre biele vína je dostatočná acidita dôležitá. Bez nej by ostali fádne, tak ako tomu bolo v ročníku 2003. Všade tam kde vinohradníci ustrážili hrozno pred patogénmi, je predpoklad vynikajúcich vín. Naše hrozno je v dobrom zdravotnom stave. Časť z neho sa suší na slamenných rohožiach a časť sme nechali na ľadové víno. Račianska Frankovka bude mať tento rok určite mnoho tvárí.


Ing. Štefan Ailer PhD, výrobný riaditeľ Hubert J.E. Sereď.

Naša spoločnosť sa sústreďuje na to, čo vieme robiť najlepšie. A to je výroba sektov. Výrobu základného vína pre nás zabezpečujú zmluvní partneri samozrejme v úzkej súčinnosti s nami. Vzhľadom na technologické požiadavky na surovinu musel zber hrozna začať trochu skôr. Kvalita hrozna je na vysokej úrovni. Očakávame vysokú akosť aj u sektov. Ešte vyššiu ako v predchádzajúcich rokoch.

Tu sa žiada dodať, že spoločnosť Hubert J.E. bodovala na všetkých výstavách kde sa jej sekty objavili. Na výstave VinoForum v silnej konkurencii získal sekt Hubert Grand rosé, medium dry titul šampióna a bol najvyššie hodnoteným slovenským vínom.


Ing. Vladimír Hacaj, Víno Hacaj.

Pre nás ako výrobcov sektu je veľmi dôležité aby hrozno spĺňalo určité parametre. Prívlastky ako napr. výber z hrozna, či boluľový výber sú pre výrobu sektov prakticky nepoužiteľné. Po dosladení základného vína na 20-22 gramov cukru a jeho následnom prekvasení stúpne alkohol o približne 1,5 %. Základné víno s 12,5% alkoholu, by malo konečnú hodnotu 14%, čo je priveľa. Pozorne sme sledovali vývoj dozrievania hrozna a oberať sme začali v čase keď hrozno dosahovalo ideálne parametre na výrobu sektu. Už začiatkom septembra.


Roman Holec, technológ Víno PD Mojmírovce.

Ročník 2006 bude hlavne ťažký. Ak dobrý technológ s dobrým až veľmi dobrým technickým zázemím dostane do ruky prvotriednu surovinu, vyrobí z nej prvotriedne víno. Ale pre malovinára či technologicky podvybaveného vinára môže nastať veľký problém s riadením kvasného procesu. Pri teoretickom dokvasení do sucha (mušt 24 °NM)bude alkohol predstavovať až 14,5 %. Také vína budú ohnivé až pálivé. Malovinárom ostáva iba dúfať, že tie ich kvasinky, to až do sucha nezvládnu. Pre milovníkov vín s vysokým prívlastkom a vín so zvyškovým cukrom bude ročník 2006 určite Veľkým ročníkom.


Ing. Vladimír Mrva, Víno Mrva & Stanko.

Tam hore nás niekto má rád. Ročník aký si ja osobne nepamätám. Od starých vinárov som počul, že 1947 bol podobný. Ťažko posúdiť. Dvetisícšesťka sa vyznačuje ideálnou fyziologickou vyzretosťou. Biele vína majú dostatok všetkého čo od veľkého ročníka očakávame. Je tu predpoklad výraznej aromatiky vďaka ideálnej fyziologickej vyzretosti, dostatočnej sviežosti a celkovej harmónie vína. Teplý začiatok leta, daždivý august a následná dlhá teplá a slnečná jeseň boli pre hrozno požehnaním. Kým ročníky 2000 a 2003 dosahovali podobné cukornatosti, ale boli lepšie pre červené vína ako pre biele. Ročník 2006 je ideálny aj pre biele aj pre červené.
Ročník 1997 bol rozhodne veľmi dobrý ročník, ale bolo to takmer pred desiatimi rokmi. Slovenké vinárstvo vyzerá dnes úplne inak. Viacero vinárov dnes disponuje moderným technologickým vybavením, pribudli aj skúsenosti. Ťažko povedať aké vína by sme dnes vyrobili z hrozna ročníku 1997.

Celkové zhodnotenie ročníka 2006 nemôže vyznieť inak ako fantastický ročník. Máme sa všetci na čo tešiť.

tv