Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
22
január
2019

ProdExpo International Wine Competition & Guide, Moscow 2019

Moskovská medzinárodná súťaž, ktorá je súčasťou najväčšieho moskovského veľtrhu ProdExpo, nie je len príležitosťou získať medailu, ale aj osloviť potencionálnych klientov.
17
február
2019

Kmeťovo 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
01
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topočianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2018, 9. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
05
jún
2019

Danube Wine Challenge 2019 | International Wine Competition

7. ročník súťaže, ktorá je otvorenou pre vína a hodnotiteľov z celého sveta. Cieľom je poukázať na kvalitu slovenského vína v konfrontácii so svetovými vínami a vyzdvihnúť jeho význam v medzinárodnom kontexte vín. Danube Wine Challenge je nominačnou súťažou na Národný salón vín Slovenskej republiky.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

5. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Reduktívny, kontra oxidatívny tokajský výber.

V predchádzajúcom článku o výstave tokajských vín vo Viničkách som sa Vám snažil
priblížiť atmosféru odbornej degustácie. Dnes sa trochu bližšie pozrieme na dve
slovenské vína. Jedno je od spoločnosti TOKAJ vín, s.r.o.(Macíkovci) a
reprezentuje reduktívne tokajské výbery(renesančné tokajské) a druhé od
Galafruit & Co, s.r.o. Tieto dve pivnice susedia a sú od seba vzdialené iba
pár metrov. Na porovnanie som vybral dve 5 putňové vína ročník 1993 a 2000.



Tokajský výber 5 putňový, 1993, Galafruit.
Tmavo jantárová farba, porovnateľná s koňakom.
Intenzívna vôňa sušeného ovocia, včelieho plástu a medu. Rovnako intenzívna chlebovinka, ktorá pôsobí až korenisto. Aj napriek výrazne tmavej farbe oxidatívne tóny „netrčia“ z pohára. V tomto víne nedokážem rozoznať nájsť odrodovú vôňu Furmintu.
V chuti opäť výrazná chlebovinka sprevádzaná sušeným exotickým ovocím. Rovnako ako vo vôni, aj v dochuti je cítiť niečo korenisté. Pri pozornejšom skúmaní korenistosť opäť pripisujem tej chlebovinke. V dochuti mierne oxidatívne tóny, kyselinky tak akurát. Vo výdychu sa vracia výrazná chlebovinka, spolu so sušeným exotickým ovocím. Ovocie sa dá definovať ako zmes ananásu, manga a figy.
Stupeň oxidácie, podľa farby vína je značný. Usudzujúc však podľa vône a chute je oxidácia ideálna. Desať ročné víno už stihlo dosiahnuť aj fľašovú zrelosť.

Tokajský výber 5 putňový, 2000, Macíkovci.
Intenzita farby je porovnateľná so samorodným vínom. Svetlo jantárový odtieň.
Vo vôni je zreteľne cítiť botritickú chlebovú kôrku a odrodovú vôňu Furmintu. Po zakrytí pohára, pokrúžení a skoncentrovaní arómy sa zvýrazní ten Furmint.
Pri prvom kontakte vína s ústami sa okamžite prejavuje ovocie. Ako prvé sa objavuje prezreté mango. Je to hlavná ovocná chuť, doplnená o ďalšie jemné chute a dochute. Možno nájsť stopy banánu, sušenej figy v duchuti sa objavuje trochu kandizovanej pomarančovej kôry. Ak som pil víno studené v dochuti sa objavovalo jablko(aj s jadierkami). Po oteplení je dochuť viac tokajská. Vystupuje chlebová kôrka a Furmint. Po prehltnutí vystupuje na povrch mango. V momente prehltnutia sa zvýrazní kyselinka, ktorá postupne odoznieva a zostáva po nej už toľkokrát spomenuté mango. A vo výdychu ešte stále cítim mango.

 

tokaj03

Rozdiel medzi reduktívnym a oxidatívnym výberom je viac ako zreteľný.

Dvaja predstavitelia, z ktorých jeden zastupuje oxidatívne a druhý reduktívne tokajské vína.
Oxidatívne tokajské sa vyznačuje výraznou chlebovinkou. Ovocné tóny sa dajú charakterizovať výhradne ako sušené ovocie, pričom sa však jednotlivé druhy ovocia zlievajú do jednej ťažko charakterizovateľnej chute. Sušené exotické žlté ovocie je asi najlepšia charakteristika. Možno je to iba môj pocit, ale zdá sa mi, že časom by sa v tomto víne zvýrazňovala sušená figa na úkor žltého ovocia. Typické odrodové arómy Furmintu už nenachádzam.
Reduktívne tokajské naproti tomu obsahuje aj odrodový Furmint a čerstvé ovocie, ktoré je podstatne výraznejšie a dá sa lepšie definovať(mango, banán, pomarančová kôra, jablko.) Škála ovocných chutí je širšia, s teplotou vína postupne mení svoj charakter. Chlebová kôrka, jeden z hlavných deskriptorov pri tokajských vínach sa objavuje aj tu, ale je podstatne jemnejšia a už vôbec nie korenistá ako v porovnávanom oxidatívnom víne. Oxidatívne vína sú v intenzite aromatiky o málo výraznejšie.

Pri spomienke na šampióna Viničiek Tokajský výber 6 putňový, od Istvána Szepsyho, sa mi zdá, že bol robený najprv prísne reduktívne a následne veľmi jemne oxidovaný v dreve. Ale je to iba môj dojem a vzhľadom na mimoriadny úspech(otvorenej fľaše) som si z neho iba lizol.

Ak na tomto mieste čakáte jednoznačného víťaza, čakáte márne. Obe vína sú zaujímavé. Pokiaľ hovoríme o oxidatívnych tokajský výberoch, ak narazíte na špičkové víno tak si ho celkom určite zapamätáte na hodne dlho. Zároveň však stúpa riziko, že víno ktoré ste si kúpili nebude práve bomba. Môže byť preoxidované(najčastejšia chyba) alebo iba unavené s nezaujímavým aromatickým profilom. A to nedokáže zachrániť ani 150 gramov cukru. Oxidácia musí byť pomalá a jemná.

Špičkový reduktívny výber si zapamätáte minimálne rovnako dlho ako ten oxidatívny. Šírka a intenzita ovocných chutí dokáže byť až omračujúca. Vzhľadom na citlivosť látok ktoré nesú ovocnú vôňu a chuť možno predpokladať, že životnosť bude kratšia ako je to v prípade oxidatívnych tokajov. No je rovnako celkom dobre možné, že víno sa vo fľaši bude postupne meniť a vyvíjať smerom k semioxidatívnemu médiu ktoré nás môže veľmi milo prekvapiť. Na túto otázku budeme poznať odpoveď až časom.

tv