Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
31
marec
2019

Víno Vráble 2019

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 28. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2019, s nasledovným štatútom, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

XXIII. VÝSTAVA SLOVENSKÝCH VÍN
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
17
apríl
2019

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2019

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Putovanie za francúzskymi vínami.

Mal som možnosť zúčastniť sa prezentácie francúzskych vinárskych regiónov. Orientuje sa v nich veľmi ťažko. Beztak veľký počet oblastí a regiónov je ešte násobený apeláciami. Len v Burgundsku je ich 96. Jedným z mála ľudí, ktorí sa orientujú veľmi dobre, je Hynek Vich. Veľkú časť života strávil chodením po francúzskom vidieku a poznávaním miestnych vín. Výpočet jeho funkcií a zásluh je síce dlhý, ale nie je dôležitý. Podstatné je, že ten chlap zaujal. Bolo na ňom vyslovene vidieť, že ho to baví a francúzske víno(spolu s gastronómiou) je jeho život.

Mal som možnosť zúčastniť sa prezentácie francúzskych vinárskych regiónov. Orientuje sa v nich veľmi ťažko. Beztak veľký počet oblastí a regiónov je ešte násobený apeláciami. Len v Burgundsku je ich 96. Jedným z mála ľudí, ktorí sa orientujú veľmi dobre, je Hynek Vich. Veľkú časť života strávil chodením po francúzskom vidieku a poznávaním miestnych vín. Výpočet jeho funkcií a zásluh je síce dlhý, ale nie je dôležitý. Podstatné je, že ten chlap zaujal. Bolo na ňom vyslovene vidieť, že ho to baví a francúzske víno(spolu s gastronómiou) je jeho život.

Začiatok prezentácie mi ušiel vďaka môjmu ojedinelému experimentu s bratislavskou MHD. Zachytil som až záver histórie(čosi o národe Galov). Mňa osobne zaujalo aj priblíženie francúzskeho štýlu života a nazerania na víno a gastronómiu.
Z rýchlokurzu všeobecnej francúzskej vinárskej legislatívy ma zaujala jedna skutočnosť. Víno môže robiť ktokoľvek, ale fermentovať môže iba enológ(4-6 ročné štúdium) ktorý zároveň podpisuje fermentačný protokol a ručí za dodržanie všetkých zákonných predpisov. Na nižších úrovniach sú ešte ďalšie obmedzenia, napr. členstvo v cechu.
Ďalšia téma bol senzorický profil vín. Názvy ako C11 až C13 Nor-Iso prenoidné substancie, alebo ß(beta)metyl ?(ióta)oktalaktón asi mnohým z vás veľa nepovedia, ale postačí ak si zapamätáte že v Cabernet Sauvignone má na svedomí zelenopaprikovú a chlorofylovú príchuť látka zvaná pyrazín.
(2-méthoxy-3-isobutyl-pyrazin, 2-méthoxy-3-S-butyl-pyrazin, 2-méthoxy-3-isopropyl-pyrazin)

Hynek Vich: Terroir je pôda, podnebie, človek, krajina,…

Prechádzka Francúzskom sa začala v Alsasku. Vysvetlenie súvislostí, prečo Alsasania raz inklinovali k Francúzom, inokedy k Nemcom, až kým ich Hitler neuznal za Nemcov a nepovolal do Wermachtu.
Ďalej sme sa však už venovali vinohradníctvu a vinárstvu Alsaska. Výmera alsaských vinohradov je 14.000 ha, povolené odrody sú Rizling rýnsky, Rulandské šedé, Tramín červený a Muscat d´Alsass (Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer, Muscat d´Alsace – ušlechtilé orůdy). Okrem toho sa pestujú aj Rulandské biele, Sylvaner a Rulandské modré Pinot blanc, Sylvaner, Pinot Noir a některé další, ve velmi malém množství) Uvádět názvy odrůd ve slovenštině je zavádějící – na etiketách vín jsou vyznačeny ve francouzštině! Niektoré z troch AOC však môžu dostať iba prvé menované. Alsasko má tri apelácie: Appellation Alsace Contrôlée, Appellation Alsace Grand Cru Contrôlée a Appellation Crémant d´Alsace Contrôlée. V technológii používajú sudy o objeme 426 litrov, i objemnější, najmä na mikrooxidáciu. Vysvetlenie miestnej legislatívy a zvyklostí. Alsasania vyrábajú najmä suché vína, bez MLF. Znovu niečo zo senzoriky. Rozdielne vnímanie tanínov v sladkom a kyslom prostredí. A samozrejme nemohla chýbať fľaša výborného vína Rizling rýnsky AOC Riesling, Alsace A.O.C.
V podobnom duchu sme pokračovali oblasťou Languedoc Roussillon. Pobavil som sa na charakteristike vín z Languedoc Roussillonu. Starí otcovia vyrábali víno, s ktorým sa nedali umývať ani okná. Lebo by ich poškrabali.
Dedov nahradili otcovia, otcov synovia a o dnešných vínach z Languedoc Roussillonu už podobné vtípky neplatia. Narážka na extrémnu adstringenciu už neobstojí. Dnešné vína sú pekné ovocné a francúzsky jemné. O čom sme sa znovu presvedčili per orálne.

Posledným z regiónov bola oblasť Beaujolais, ktorá je však súčasťou väčšej a slávnejšej oblasti, ALE POUZE Z HLEDISKA HISTORICKÉHO, AMINISTRATIVNÍHO A ÚZEMNÍHO ČLENĚNÍ!!Burgundska. ALE JAKO SAMOSTATNÁ OBLAST VINAŘSKÁ. Vo veľkej časti Burgundska bola rozšírená odroda Gamay. Až keď bol Gamay vysadený aj na najlepších polohách Côte d´Or, vydal Filipa Chrabrý príkaz vyklčovať Gamay a na jeho miesto vysadiť Pinot Noir. Od roku 1395 začala víťazná cesta odrody Pinot noir burgundskými vinicami. Gamay sa zachoval v dolnej časti Burgundska, v oblasti Beaujolais. Pod pojmom Beaujolais, si každý predstavuje Beaujolais Primeur, alebo u nás viac známe Beaujolais Nouveau. Na celoročnom obchode oblasti sa Beaujolais Nouveau podieľa významným percentom, aj tak však počuť hlasy, že Beaujolais Nouveau, je vlastne nešťastím oblasti. Zatláča do úzadia vína z Cru du Beaujolais. Ide veľmi často o vína mimoriadnej kvality, no práve „vďaka“ Beaujolais Nouveau zákazník na ne hľadí s dešpektom.



Hynek Vich obecenstvo zaujal.

Z Burgundska sme stihli prebrať veľmi málo. Ale špičkové víno z Côte de Nuits, sme stihli ochutnať.
Pán Vich(ako každý Francúz) kladie veľký dôraz na terroir. Tvrdí, že ak budete ochutnávať pôdu na ktorej vinič rastie, určite nie čo z nej nájdete aj vo víne. Prejavilo sa to aj v diskusii. Na otázky o (ne)uvádzaní odrôd na etiketách vytrvalo odpovedal, že by to bolo zavádzajúce. Ideálnym príkladom je Cabernet Sauvignon. Bordeaux, Toscana, Chille, Austrália, Kalifornia. Všade sa pestuje Cabernet Sauvignon, ale všade je iný. Pri tejto príležitosti sa pán Vich dotkol aj témy „inžinierstva vína“ v Novom svete. Ide napr. o pridávanie chemicky čistých substancií do vína a tým vytvorenie určitej požadovanej arómy a celkového výrazu vína, ktoré musí byť za každých okolností minimálne nasladlé. Ako príklad uviedol ß-metyl ?-oktalaktón, ktorý dodáva vínu kokosovo toastovú príchuť. V tom momente som presne vedel na čo myslí.
Inšpiratívna bola aj časť prednášky, kde pán Vich hovoril o miestnych kooperativoch. Vinohradníkov a výrobcov vína je veľa. Nie je mysliteľné aby bol každý vybavený špičkovou technológiou. Z toho dôvodu sa zlučujú do družstiev (v našich podmienkach sprofanovaný výraz), kde víno vyrábajú profi enológovia(požiadavka zákona o fermentácii) a predávajú ho profi obchodníci.
Zaujímavé bolo aj zloženie prítomných účastníkov semináru. Z troch štvrtín to boli ženy. Muži zrejme všetko vedia a nepotrebujú sa ďalej vzdelávať. Pokiaľ ide o profesné zameranie, išlo najmä o someliérov.

Príjemný deň strávený s dobrým vínom a príjemným človekom. Ambasádor francúzskych vín a gastronómie, pán Hynek Vich na mňa urobil naozaj dojem.
Prezentácia francúzskych vinárskych regiónov s pánom Hynkom Vichom bude ešte pokračovať. Teším sa už teraz.

tv

Organizátor semináru spoločnosť Wine Wave s.r.o., ďakuje spoločnostiam Sopexa Česká republika a Slovin Bratislava, s r.o. za podporu podujatia a venované vína.