Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
22
január
2019

ProdExpo International Wine Competition & Guide, Moscow 2019

Moskovská medzinárodná súťaž, ktorá je súčasťou najväčšieho moskovského veľtrhu ProdExpo, nie je len príležitosťou získať medailu, ale aj osloviť potencionálnych klientov.
17
február
2019

Kmeťovo 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
01
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topočianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2018, 9. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
05
jún
2019

Danube Wine Challenge 2019 | International Wine Competition

7. ročník súťaže, ktorá je otvorenou pre vína a hodnotiteľov z celého sveta. Cieľom je poukázať na kvalitu slovenského vína v konfrontácii so svetovými vínami a vyzdvihnúť jeho význam v medzinárodnom kontexte vín. Danube Wine Challenge je nominačnou súťažou na Národný salón vín Slovenskej republiky.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

5. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Putovanie za francúzskymi vínami.

Mal som možnosť zúčastniť sa prezentácie francúzskych vinárskych regiónov. Orientuje sa v nich veľmi ťažko. Beztak veľký počet oblastí a regiónov je ešte násobený apeláciami. Len v Burgundsku je ich 96. Jedným z mála ľudí, ktorí sa orientujú veľmi dobre, je Hynek Vich. Veľkú časť života strávil chodením po francúzskom vidieku a poznávaním miestnych vín. Výpočet jeho funkcií a zásluh je síce dlhý, ale nie je dôležitý. Podstatné je, že ten chlap zaujal. Bolo na ňom vyslovene vidieť, že ho to baví a francúzske víno(spolu s gastronómiou) je jeho život.

Mal som možnosť zúčastniť sa prezentácie francúzskych vinárskych regiónov. Orientuje sa v nich veľmi ťažko. Beztak veľký počet oblastí a regiónov je ešte násobený apeláciami. Len v Burgundsku je ich 96. Jedným z mála ľudí, ktorí sa orientujú veľmi dobre, je Hynek Vich. Veľkú časť života strávil chodením po francúzskom vidieku a poznávaním miestnych vín. Výpočet jeho funkcií a zásluh je síce dlhý, ale nie je dôležitý. Podstatné je, že ten chlap zaujal. Bolo na ňom vyslovene vidieť, že ho to baví a francúzske víno(spolu s gastronómiou) je jeho život.

Začiatok prezentácie mi ušiel vďaka môjmu ojedinelému experimentu s bratislavskou MHD. Zachytil som až záver histórie(čosi o národe Galov). Mňa osobne zaujalo aj priblíženie francúzskeho štýlu života a nazerania na víno a gastronómiu.
Z rýchlokurzu všeobecnej francúzskej vinárskej legislatívy ma zaujala jedna skutočnosť. Víno môže robiť ktokoľvek, ale fermentovať môže iba enológ(4-6 ročné štúdium) ktorý zároveň podpisuje fermentačný protokol a ručí za dodržanie všetkých zákonných predpisov. Na nižších úrovniach sú ešte ďalšie obmedzenia, napr. členstvo v cechu.
Ďalšia téma bol senzorický profil vín. Názvy ako C11 až C13 Nor-Iso prenoidné substancie, alebo ß(beta)metyl ?(ióta)oktalaktón asi mnohým z vás veľa nepovedia, ale postačí ak si zapamätáte že v Cabernet Sauvignone má na svedomí zelenopaprikovú a chlorofylovú príchuť látka zvaná pyrazín.
(2-méthoxy-3-isobutyl-pyrazin, 2-méthoxy-3-S-butyl-pyrazin, 2-méthoxy-3-isopropyl-pyrazin)

Hynek Vich: Terroir je pôda, podnebie, človek, krajina,…

Prechádzka Francúzskom sa začala v Alsasku. Vysvetlenie súvislostí, prečo Alsasania raz inklinovali k Francúzom, inokedy k Nemcom, až kým ich Hitler neuznal za Nemcov a nepovolal do Wermachtu.
Ďalej sme sa však už venovali vinohradníctvu a vinárstvu Alsaska. Výmera alsaských vinohradov je 14.000 ha, povolené odrody sú Rizling rýnsky, Rulandské šedé, Tramín červený a Muscat d´Alsass (Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer, Muscat d´Alsace – ušlechtilé orůdy). Okrem toho sa pestujú aj Rulandské biele, Sylvaner a Rulandské modré Pinot blanc, Sylvaner, Pinot Noir a některé další, ve velmi malém množství) Uvádět názvy odrůd ve slovenštině je zavádějící – na etiketách vín jsou vyznačeny ve francouzštině! Niektoré z troch AOC však môžu dostať iba prvé menované. Alsasko má tri apelácie: Appellation Alsace Contrôlée, Appellation Alsace Grand Cru Contrôlée a Appellation Crémant d´Alsace Contrôlée. V technológii používajú sudy o objeme 426 litrov, i objemnější, najmä na mikrooxidáciu. Vysvetlenie miestnej legislatívy a zvyklostí. Alsasania vyrábajú najmä suché vína, bez MLF. Znovu niečo zo senzoriky. Rozdielne vnímanie tanínov v sladkom a kyslom prostredí. A samozrejme nemohla chýbať fľaša výborného vína Rizling rýnsky AOC Riesling, Alsace A.O.C.
V podobnom duchu sme pokračovali oblasťou Languedoc Roussillon. Pobavil som sa na charakteristike vín z Languedoc Roussillonu. Starí otcovia vyrábali víno, s ktorým sa nedali umývať ani okná. Lebo by ich poškrabali.
Dedov nahradili otcovia, otcov synovia a o dnešných vínach z Languedoc Roussillonu už podobné vtípky neplatia. Narážka na extrémnu adstringenciu už neobstojí. Dnešné vína sú pekné ovocné a francúzsky jemné. O čom sme sa znovu presvedčili per orálne.

Posledným z regiónov bola oblasť Beaujolais, ktorá je však súčasťou väčšej a slávnejšej oblasti, ALE POUZE Z HLEDISKA HISTORICKÉHO, AMINISTRATIVNÍHO A ÚZEMNÍHO ČLENĚNÍ!!Burgundska. ALE JAKO SAMOSTATNÁ OBLAST VINAŘSKÁ. Vo veľkej časti Burgundska bola rozšírená odroda Gamay. Až keď bol Gamay vysadený aj na najlepších polohách Côte d´Or, vydal Filipa Chrabrý príkaz vyklčovať Gamay a na jeho miesto vysadiť Pinot Noir. Od roku 1395 začala víťazná cesta odrody Pinot noir burgundskými vinicami. Gamay sa zachoval v dolnej časti Burgundska, v oblasti Beaujolais. Pod pojmom Beaujolais, si každý predstavuje Beaujolais Primeur, alebo u nás viac známe Beaujolais Nouveau. Na celoročnom obchode oblasti sa Beaujolais Nouveau podieľa významným percentom, aj tak však počuť hlasy, že Beaujolais Nouveau, je vlastne nešťastím oblasti. Zatláča do úzadia vína z Cru du Beaujolais. Ide veľmi často o vína mimoriadnej kvality, no práve „vďaka“ Beaujolais Nouveau zákazník na ne hľadí s dešpektom.



Hynek Vich obecenstvo zaujal.

Z Burgundska sme stihli prebrať veľmi málo. Ale špičkové víno z Côte de Nuits, sme stihli ochutnať.
Pán Vich(ako každý Francúz) kladie veľký dôraz na terroir. Tvrdí, že ak budete ochutnávať pôdu na ktorej vinič rastie, určite nie čo z nej nájdete aj vo víne. Prejavilo sa to aj v diskusii. Na otázky o (ne)uvádzaní odrôd na etiketách vytrvalo odpovedal, že by to bolo zavádzajúce. Ideálnym príkladom je Cabernet Sauvignon. Bordeaux, Toscana, Chille, Austrália, Kalifornia. Všade sa pestuje Cabernet Sauvignon, ale všade je iný. Pri tejto príležitosti sa pán Vich dotkol aj témy „inžinierstva vína“ v Novom svete. Ide napr. o pridávanie chemicky čistých substancií do vína a tým vytvorenie určitej požadovanej arómy a celkového výrazu vína, ktoré musí byť za každých okolností minimálne nasladlé. Ako príklad uviedol ß-metyl ?-oktalaktón, ktorý dodáva vínu kokosovo toastovú príchuť. V tom momente som presne vedel na čo myslí.
Inšpiratívna bola aj časť prednášky, kde pán Vich hovoril o miestnych kooperativoch. Vinohradníkov a výrobcov vína je veľa. Nie je mysliteľné aby bol každý vybavený špičkovou technológiou. Z toho dôvodu sa zlučujú do družstiev (v našich podmienkach sprofanovaný výraz), kde víno vyrábajú profi enológovia(požiadavka zákona o fermentácii) a predávajú ho profi obchodníci.
Zaujímavé bolo aj zloženie prítomných účastníkov semináru. Z troch štvrtín to boli ženy. Muži zrejme všetko vedia a nepotrebujú sa ďalej vzdelávať. Pokiaľ ide o profesné zameranie, išlo najmä o someliérov.

Príjemný deň strávený s dobrým vínom a príjemným človekom. Ambasádor francúzskych vín a gastronómie, pán Hynek Vich na mňa urobil naozaj dojem.
Prezentácia francúzskych vinárskych regiónov s pánom Hynkom Vichom bude ešte pokračovať. Teším sa už teraz.

tv

Organizátor semináru spoločnosť Wine Wave s.r.o., ďakuje spoločnostiam Sopexa Česká republika a Slovin Bratislava, s r.o. za podporu podujatia a venované vína.