Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
29
september
2017

Nitriansky vínny festival SEPTEMBER 2017

Nitriansky vínny festival 2017 na Nitrianskom hrade a v obci Veľký Cetín.
29.09.2017 00:00
14
október
2017

Deň otvorených pivníc Poézia v MOVINE

Zažite jedinečné spojenie chutí počas návštevy vo vinárstve MOVINO. Milovníci vín si prídu na svoje pri zaujímavých spojeniach vín a jedla. Pre priaznivcov poézie sme pripravili čítanie krátkych úryvkov zo známych sonetov. Fanúšikovia umenia majú možnosť pozrieť si zaujímavú výstavu v pivničných priestoroch spoločnosti.
14.10.2017 16:00
Domov > Články > Z domova > 

Putovanie za francúzskymi vínami.

Mal som možnosť zúčastniť sa prezentácie francúzskych vinárskych regiónov. Orientuje sa v nich veľmi ťažko. Beztak veľký počet oblastí a regiónov je ešte násobený apeláciami. Len v Burgundsku je ich 96. Jedným z mála ľudí, ktorí sa orientujú veľmi dobre, je Hynek Vich. Veľkú časť života strávil chodením po francúzskom vidieku a poznávaním miestnych vín. Výpočet jeho funkcií a zásluh je síce dlhý, ale nie je dôležitý. Podstatné je, že ten chlap zaujal. Bolo na ňom vyslovene vidieť, že ho to baví a francúzske víno(spolu s gastronómiou) je jeho život.

Mal som možnosť zúčastniť sa prezentácie francúzskych vinárskych regiónov. Orientuje sa v nich veľmi ťažko. Beztak veľký počet oblastí a regiónov je ešte násobený apeláciami. Len v Burgundsku je ich 96. Jedným z mála ľudí, ktorí sa orientujú veľmi dobre, je Hynek Vich. Veľkú časť života strávil chodením po francúzskom vidieku a poznávaním miestnych vín. Výpočet jeho funkcií a zásluh je síce dlhý, ale nie je dôležitý. Podstatné je, že ten chlap zaujal. Bolo na ňom vyslovene vidieť, že ho to baví a francúzske víno(spolu s gastronómiou) je jeho život.

Začiatok prezentácie mi ušiel vďaka môjmu ojedinelému experimentu s bratislavskou MHD. Zachytil som až záver histórie(čosi o národe Galov). Mňa osobne zaujalo aj priblíženie francúzskeho štýlu života a nazerania na víno a gastronómiu.
Z rýchlokurzu všeobecnej francúzskej vinárskej legislatívy ma zaujala jedna skutočnosť. Víno môže robiť ktokoľvek, ale fermentovať môže iba enológ(4-6 ročné štúdium) ktorý zároveň podpisuje fermentačný protokol a ručí za dodržanie všetkých zákonných predpisov. Na nižších úrovniach sú ešte ďalšie obmedzenia, napr. členstvo v cechu.
Ďalšia téma bol senzorický profil vín. Názvy ako C11 až C13 Nor-Iso prenoidné substancie, alebo ß(beta)metyl ?(ióta)oktalaktón asi mnohým z vás veľa nepovedia, ale postačí ak si zapamätáte že v Cabernet Sauvignone má na svedomí zelenopaprikovú a chlorofylovú príchuť látka zvaná pyrazín.
(2-méthoxy-3-isobutyl-pyrazin, 2-méthoxy-3-S-butyl-pyrazin, 2-méthoxy-3-isopropyl-pyrazin)

Hynek Vich: Terroir je pôda, podnebie, človek, krajina,…

Prechádzka Francúzskom sa začala v Alsasku. Vysvetlenie súvislostí, prečo Alsasania raz inklinovali k Francúzom, inokedy k Nemcom, až kým ich Hitler neuznal za Nemcov a nepovolal do Wermachtu.
Ďalej sme sa však už venovali vinohradníctvu a vinárstvu Alsaska. Výmera alsaských vinohradov je 14.000 ha, povolené odrody sú Rizling rýnsky, Rulandské šedé, Tramín červený a Muscat d´Alsass (Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer, Muscat d´Alsace – ušlechtilé orůdy). Okrem toho sa pestujú aj Rulandské biele, Sylvaner a Rulandské modré Pinot blanc, Sylvaner, Pinot Noir a některé další, ve velmi malém množství) Uvádět názvy odrůd ve slovenštině je zavádějící – na etiketách vín jsou vyznačeny ve francouzštině! Niektoré z troch AOC však môžu dostať iba prvé menované. Alsasko má tri apelácie: Appellation Alsace Contrôlée, Appellation Alsace Grand Cru Contrôlée a Appellation Crémant d´Alsace Contrôlée. V technológii používajú sudy o objeme 426 litrov, i objemnější, najmä na mikrooxidáciu. Vysvetlenie miestnej legislatívy a zvyklostí. Alsasania vyrábajú najmä suché vína, bez MLF. Znovu niečo zo senzoriky. Rozdielne vnímanie tanínov v sladkom a kyslom prostredí. A samozrejme nemohla chýbať fľaša výborného vína Rizling rýnsky AOC Riesling, Alsace A.O.C.
V podobnom duchu sme pokračovali oblasťou Languedoc Roussillon. Pobavil som sa na charakteristike vín z Languedoc Roussillonu. Starí otcovia vyrábali víno, s ktorým sa nedali umývať ani okná. Lebo by ich poškrabali.
Dedov nahradili otcovia, otcov synovia a o dnešných vínach z Languedoc Roussillonu už podobné vtípky neplatia. Narážka na extrémnu adstringenciu už neobstojí. Dnešné vína sú pekné ovocné a francúzsky jemné. O čom sme sa znovu presvedčili per orálne.

Posledným z regiónov bola oblasť Beaujolais, ktorá je však súčasťou väčšej a slávnejšej oblasti, ALE POUZE Z HLEDISKA HISTORICKÉHO, AMINISTRATIVNÍHO A ÚZEMNÍHO ČLENĚNÍ!!Burgundska. ALE JAKO SAMOSTATNÁ OBLAST VINAŘSKÁ. Vo veľkej časti Burgundska bola rozšírená odroda Gamay. Až keď bol Gamay vysadený aj na najlepších polohách Côte d´Or, vydal Filipa Chrabrý príkaz vyklčovať Gamay a na jeho miesto vysadiť Pinot Noir. Od roku 1395 začala víťazná cesta odrody Pinot noir burgundskými vinicami. Gamay sa zachoval v dolnej časti Burgundska, v oblasti Beaujolais. Pod pojmom Beaujolais, si každý predstavuje Beaujolais Primeur, alebo u nás viac známe Beaujolais Nouveau. Na celoročnom obchode oblasti sa Beaujolais Nouveau podieľa významným percentom, aj tak však počuť hlasy, že Beaujolais Nouveau, je vlastne nešťastím oblasti. Zatláča do úzadia vína z Cru du Beaujolais. Ide veľmi často o vína mimoriadnej kvality, no práve „vďaka“ Beaujolais Nouveau zákazník na ne hľadí s dešpektom.



Hynek Vich obecenstvo zaujal.

Z Burgundska sme stihli prebrať veľmi málo. Ale špičkové víno z Côte de Nuits, sme stihli ochutnať.
Pán Vich(ako každý Francúz) kladie veľký dôraz na terroir. Tvrdí, že ak budete ochutnávať pôdu na ktorej vinič rastie, určite nie čo z nej nájdete aj vo víne. Prejavilo sa to aj v diskusii. Na otázky o (ne)uvádzaní odrôd na etiketách vytrvalo odpovedal, že by to bolo zavádzajúce. Ideálnym príkladom je Cabernet Sauvignon. Bordeaux, Toscana, Chille, Austrália, Kalifornia. Všade sa pestuje Cabernet Sauvignon, ale všade je iný. Pri tejto príležitosti sa pán Vich dotkol aj témy „inžinierstva vína“ v Novom svete. Ide napr. o pridávanie chemicky čistých substancií do vína a tým vytvorenie určitej požadovanej arómy a celkového výrazu vína, ktoré musí byť za každých okolností minimálne nasladlé. Ako príklad uviedol ß-metyl ?-oktalaktón, ktorý dodáva vínu kokosovo toastovú príchuť. V tom momente som presne vedel na čo myslí.
Inšpiratívna bola aj časť prednášky, kde pán Vich hovoril o miestnych kooperativoch. Vinohradníkov a výrobcov vína je veľa. Nie je mysliteľné aby bol každý vybavený špičkovou technológiou. Z toho dôvodu sa zlučujú do družstiev (v našich podmienkach sprofanovaný výraz), kde víno vyrábajú profi enológovia(požiadavka zákona o fermentácii) a predávajú ho profi obchodníci.
Zaujímavé bolo aj zloženie prítomných účastníkov semináru. Z troch štvrtín to boli ženy. Muži zrejme všetko vedia a nepotrebujú sa ďalej vzdelávať. Pokiaľ ide o profesné zameranie, išlo najmä o someliérov.

Príjemný deň strávený s dobrým vínom a príjemným človekom. Ambasádor francúzskych vín a gastronómie, pán Hynek Vich na mňa urobil naozaj dojem.
Prezentácia francúzskych vinárskych regiónov s pánom Hynkom Vichom bude ešte pokračovať. Teším sa už teraz.

tv

Organizátor semináru spoločnosť Wine Wave s.r.o., ďakuje spoločnostiam Sopexa Česká republika a Slovin Bratislava, s r.o. za podporu podujatia a venované vína.