Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Domov > Články > Z domova > 

Prežijú naše vinohrady rok 2020?

Prežijú naše vinohrady rok 2020?

Slovenskí vinári dnes čelia kríze akú ešte nezažili. S prvou vlnou pandémie vírusu sme sa ako tak vysporiadali, ale to najťažšie nás ešte len čaká. Otázka ani nestojí, či sa budú naše vinohrady klčovať, ale ako veľmi. Kríza slovenského vinárstva a najmä vinohradníctva má však viacero príčin, nie len aktuálne rozšírený korona vírus. Prvé indície nadchádzajúcich problémov na trhu s vínom, som zaregistroval už v septembri. Aj v tomto prípade sa potvrdil efekt motýlích krídel. Na pohľad nepatrné mávnutie motýlích krídel na opačnom konci sveta, spôsobilo tornádo u nás.

V septembri 2019 som sa ako degustátor zúčastnil hodnotenia vín, ktoré sa konalo v oblasti Ningxia, čo je najdôležitejšia vinárska oblasť Číny. Stretol som sa tam so zástupcom moldavských vinárov, ktorého úlohou bolo predávať moldavské vína v Číne. Vyhľadával kontakty, robil degustácie, organizoval večere, overoval spoľahlivosť a bonitu obchodných partnerov. Pohyboval sa po celej Číne a tak mal veľmi dobrý prehľad o situácii. Donald Trump svojimi vyjadreniami rozpútal obchodnú vojnu s Čínou, čo malo reálny dopad na oslabenie čínskej meny ešte v priebehu leta a 1. septembra vstúpili do platnosti americké clá na čínsky tovar v hodnote 100 miliárd USD. To malo okamžitý dopad na spotrebu vína v Číne, pretože cena vína je vysoká a môžu si ho dovoliť len ľudia s výrazne nadpriemerným príjmom a tí boli postihnutí obchodnou vojnou s USA v prvom rade. Nové objednávky neprichádzali a často boli stornované aj tie existujúce. Odbyt európskeho vína v Číne sa výrazne znížil. 

chateau_great_wall
čínske víno vôbec nie je zlé...teda aspoň toto. 

Ďalšou na prvý(aj druhý a tretí) pohľad nesúvisiacou udalosťou boli pády Boingov 737 MAX. Lietadlá boli uzemnené, ďalšie objednávky stornované a Boing sa dostal do problémov. Donald zareagoval po svojom a k existujúcim clám zaviedol nové vo výške 25%, na francúzske vína ako odvetu za európsku pomoc Airbusu a navyše začal blúzniť o 100% clách na všetko európske víno. V samotných USA sa zdvihla vlna odporu, hrozilo zatváranie distribučných firiem a nárast nezamestnanosti. 

say_no_tarifs

Povedzte Nie!


Nakoniec o clách prestal hovoriť, ale americký distribútori, disponujúci pudom sebazáchovy, sa predsa len začali viac orientovať na vína z Južnej Ameriky, JAR a Austrálie. To spôsobilo ďalší pokles odbytu európskych vín. Americký trh je pritom kľúčovým pre európskych vinárov. Jeho dôležitosť ilustruje predstavenie jedného z najlepších ročníkov v histórii Barola začiatkom februára. Namiesto Piemontu, pozvali 50 najlepších degustátorov sveta do New Yorku, na 5th Ave usporiadali úžasnú degustáciu viac ako stovky vinárstiev za osobnej prítomnosti vinárov, vo World Trade Center pripravili show za účasti vo svete populárneho tria La Gioia a uvariť prišiel osobne Massimo Botura, držiteľ troch hviezdičiek a zároveň majiteľ najlepšej talianskej reštaurácie Ostéria Francescana. 

bbwo_nyc

Vína rozdelené podľa viníc a hlavne každé s QR kódom

K upokojeniu situácie neprispel ani Brexit, pretože Británia je jedným z TOP importných trhov a Borisova predstava absolútneho sa odrezania od Európy predpokladá ďalšie obchodné prekážky. 

Až teraz sa dostávame ku COVIDu. December 2019, Čína, Kórea, Japonsko. Všetko významní ázijskí importéri vína. Postupne sa zastavuje obchod, doprava, život. Pretlak vína na európskom trhu opäť rastie.  

Ešte začiatkom marca sa vo Francúzsku koná Concours Mondial du Sauvignon, ale neviditeľný a potenciálne všadeprítomný vírus už cítiť na správaní sa ľudí. Na letiskách sa nikto ničoho nedotýka, zvyčajne vrúcne stretnutia sa menia na zdvorilé úklony tak najmenej z metrovej vzdialenosti, ale potom príde Francúzka, objíme ma a tak pekne, ako je to u nich zvykom, trikrát pobozká. Atmosféra však postupne chladne, aj keď si ešte neodpustíme nejaký ten žartík na tému COVID. David je skutočný showman.
V talianskom Bergame ľudia idú na futbal, Španieli demonštrujú v uliciach, Británia robí pokus s premorením populácie. Výsledkom sú tisíce mŕtvych, zákaz vychádzania, ekonomika atakuje bod absolútneho mrazu. Štáty v ktorých je spotreba vína najvyššia, sú v stave lock downu.  

Situácia na Slovensku. Po prvých potvrdených prípadoch COVIDu nasleduje zatvorenie najprv škôl, po nich hotelov, reštaurácií, rušenie eventov. Situácia u nás je ešte celkom dobrá. Ľudia môžu nakupovať prakticky bez obmedzení. Kým retailové vína sa ešte predávajú ako súčasť nákupného koša potravín, obrat v kategórii prémiových a luxusných vín sa prepadá takmer o 100%. Niečo zachraňujú eshopy, je to však kvapka v mori. Niektoré vinotéky zatvárajú definitívne, je predpoklad, že to čaká aj niektoré reštaurácie, začína prepúšťanie zamestnancov. 

Všetci vinári sa vrhajú do online priestoru, učíme sa robiť online degustácie a hashtag pijemslovenskevino je stále viac populárny. Reálne nepomáha nič. Za normálnych okolností by sa konali desiatky vinárskych súťaží, degustácií, ochutnávok, víno sa podávalo na spoločenských podujatiach, vyhlasovaní výsledkov, na vernisážach. Vinárstva, ktoré sú orientované výhradne na produkciu prémiových vín sú postihnuté najviac. Najväčšie vinárstva, orientujúce sa na „cenovo senzitívneho zákazníka“  zaznamenávajú nárast obratu, priemerná cena však klesá a víno, ktoré sa nachádza vo fľaši, ako to povedať...  nemusí byť nevyhnutne zo Slovenska.

Online degustácie sú jednou z barličiek
 
Aj za predpokladu, že druhá vlna epidémie sa vôbec nebude konať, mnohé zo vzniknutých škôd sú nevratné a budú sa prejavovať ešte dlhý čas. Niekoľkomesačný prepad v spotrebe už nikto nedoženie, veď koniec koncov víno považujem za ušľachtilý a kultúrny nápoj, takže nabádať k trojnásobnej spotrebe by ani nebolo namieste. To sa prejaví dvoma spôsobmi. Ak bude mať vinár na sklade nepredané víno, nasledujúci rok obmedzí množstvo spracovaného hrozna a ekonomicky oslabené vinárstva si nebudú môcť dovoliť platiť seriózne ceny hrozna a navyše vinohradníci budú na peniaze dlhšie čakať.

Prečo som vlastne tak zoširoka rozvádzal situáciu vo svete s dopadom na európske vinárstvo? Producentské štáty ako Taliansko, Francúzsko a Španielsko sú si veľmi dobre vedomé významu vinohradníctva a vinárstva. Chápu, že vinárstvo sa podieľa na krajinotvorbe, turizme, sezónne dokáže absorbovať inak veľmi ťažko zamestnateľných ľudí, najlepšie vína sú ambasádorom a budujú image krajiny vo svete a sú prakticky jediným produktom, ktorý je spojený s miestom pôvodu. Tieto štáty urobia všetko preto aby sanovali škody spôsobené nevyvezením vína do Číny, USA, Británie, či prepadom spotreby na vlastnom trhu. Ak vezmeme do úvahy, že dotačná politika je k starým členom únie podstatne štedrejšia, je namieste obávať sa prílivu lacných vín za dumpované ceny.

img_20191026_125050

img_3736 – obnoveny
Dva príklady krajinotvorby. Skúste uhádnuť ktorý z obrázkov je zo Slovenska...

V tejto chvíli je na konci tunela tma. 

Slovensko má v porovnaní s ostatnými susedmi jeden obrovský handicap. Na rozdiel od Českej republiky, Maďarska a Rakúska u nás neexistuje inštitucionálna podpora vinárstva. Rakúsky AWMB dnes patrí k najdôležitejším marketingovým organizáciám vinárov na svete, v susednej Českej republike majú vďaka Vinařskému fondu cez 20.000 hektárov rodiacich viníc, rozbehli Mladé vína, budujú značku Vína z Čech, Vína z Moravy a všemožne podporujú domácu spotrebu vína a turizmus. 

Situácii  u nás nepomáha ani nejednotnosť a rozdrobenosť vinárov a hlavne absencia akejkoľvek aspoň strednodobej stratégie. Sme jedinou krajinou Európy, ktorá sa doteraz ešte oficiálne neprezentovala na azda najdôležitejšom veľtrhu, na Proweine. To už skôr tam budú mať spoločný stánok Poliaci.... 

Veľkým problémom je aj disproporcia produkcie hrozna a produkcie vína. Predovšetkým na južnom Slovensku je veľa pestovateľov, ktorí majú iba mizivé, resp. žiadne kapacity na spracovanie hrozna a tak sú odkázaní na  milosť a nemilosť vinárstiev, ktoré od nich nakupujú. Nechcem tvrdiť, že tu neexistujú korektné vzťahy, ale ak sa vinár dostane do problémov, hrozno jednoducho nevykúpi aj keby bol neviem ako korektný. Podľa štatistík, je v tejto chvíli na Slovensku tretina vinohradov v rukách družstiev, ktoré nedokážu spracovať vlastnú úrodu. 

Predchádzajúce vedenie rezortného ministerstva sa preslávilo absolútne nezmyselným výletom do Bordeaux, ktorý bol ako teambuilding vinárov fajn, ale ak si niekto myslí, že Francúzi a obzvlášť tí z Bordeaux, začnú kupovať naše vína..., asi nežije na tejto planéte. Treba spomenúť aj nezmyselný boj s ministerskými úradníkmi o termín uvádzania burčiaku na trh. Čo tam po vinároch, ministerský úradník predsa najlepšie vie čo a ako. Z môjho pohľadu čerešničkou na torte je najnovšie a vlastne prvé skutočné D.S.C. Skalický Rubín, kde neodôvodnené zásahy ministerstva prakticky negovali celý zmysel apelačných pravidiel. 

Máme nové vedenie ministerstva, ale zatiaľ to nevyzerá, že by sa na konci tunela objavovalo čo i len malé svetielko. Nechcem končiť pesimisticky a tak na otázku, či prežijú slovenské vinohrady budem hľadať pozitívnu odpoveď. Pravdepodobne najznámejší slovenský vinár Vlado Mrva, pred pár dňami vyjadril presvedčenie, že prežijú. Síce iba v botanických záhradách, ale prežijú.

Post scriptum: Pomerne bežne sa stáva, že v reštaurácii mi čašník ponúkne čilské Carmenere, pohárik „Prosečka“,  či jednoduchú VillaMáriu. Viete si predstaviť, že by to čašník skúsil niekde vo Florencii, V Bordeaux, alebo Barcelone? A hlavne, ako by na to asi reagovali zákazníci...  

Päť zlatých z Paríža, Breslava

Výsledky Vinalies Paris 2020 sú známe už nejaký ten piatok, ale nejako som nezachytil zmienku o jednoznačne najúspešnejšom slovenskom vinárovi na tejto súťaži. Nejde len o počet získaných medailí, ale dôležité je to, akými vínami dokázal bodovať. Martin Pomfy, pretože o ňom je reč, neposiela do Paríža osvedčené, akoby už dopredu pozlátené vína typu Cabernet Sauvignon rosé s 12 gramami cukru, Irsai Oliver, či Devín, ale z môjho pohľadu seriózne vína a to vrátane červených vín.

Ginestra 2008, Barolo DOCG, Paolo Conterno

Pred cestou do New Yorku na BBWO som sa chcel trochu naladiť a vlastne s profesionálnou zodpovednosťou aj pripraviť na degustáciu vín z tejto najprestížnejšej talianskej oblasti. V pivnici mám zopár fliaš Barola. Keď som sa rozhodoval ktorú z nich otvoriť, voľba padla na ročník 2008 od Paola Conterna. Víno po 11 rokoch by malo byť v TOP kondícii. Teda aspoň Barolo určite.

Poznáme víťazov online degustácia Rizlingov Národného salónu vín

V piatok večer sa uskutočnila prvá online laická degustácia vybraných vín odrody Rizling rýnsky, ktoré sú súčasťou kolekcie Národného salónu vín. Organizátorom bol Národný salón vín v spolupráci s našim portálom a s využitím systému VínkoPRO. Všetci zúčastnení mali možnosť zoznámiť sa s postupom hodnotenia vína a pre svoju potrebu si vytvoriť poznámky a bodové hodnotenie, z ktorého vzišiel rebríček v tejto chvíli najlepších slovenských vín odrody Rizling rýnsky.