Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
18
november
2017

Mladé víno v MOVINE

Mladé vína z produkcie vinárstva MOVINO môžete ochutnať
priamo v ich “rodisku” s výkladom od domácich pivničných majstrov.

Čaká na vás veľa dobrého vína ako aj chutné regionálne špeciality.

Vstupné 15 eur na osobu. V cene je zahrnutá ochutnávka 8 vzoriek vín, záhryz vo forme regionálnych špecialít, prehliadka výrobných priestorov.

Počet miest je limitovaný. Rezervácie na info@movino.sk alebo na telefónnom čísle 0903 650 691.

Tešíme sa na vás!
18.11.2017 16:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Z domova > 

Predstavenie ročníka 2006, PD Mojmírovce.

Predstavenie ročníka 2006, PD Mojmírovce.

Pod rovnakým, alebo obdobným názvom bežala na Vínku.sk súťaž o pozvánku na predstavenie vín ostatného ročníka. Záujemcov bolo toľko, že by naplnili celú kapacitu koniarne mojmírovského kaštieľa. Niet divu. Mojmírovčania vyrábajú vína na vysokej technologickej úrovni a nech siahnete na ktorékoľvek, nemôžete povedať, že by malo vadu, alebo by bolo inak nevydarené. Mojmírovská ochutnávka má ešte jedno špecifikum. Nie je riadená. Môžete chutnať čo chcete, kedy chcete, znovu sa k čomukoľvek vrátiť. V uvoľnenej atmosfére môžete každé víno prebrať s priateľmi a to až do neskorých nočných hodín. Možno aj preto má mojmírovská degustácia dobré meno a ani Košičania neváhajú pricestovať aby ochutnali nové vína.


K dobrej nálade nepochybne prispelo aj pekné počasie. Degustácia začínala o 15. hodine a krátko po 15. bolo všetko takmer plné. V krátkom príhovore predseda družstva, ocenil prácu a úspechy vinohradnícko – vinárskeho tandemu Belan – Holec. Priebeh ročníka 2006 a jednotlivé vína prítomným predstavil Ing. Belan.

Dnes nebudem rozoberať senzorickú charakteristiku jednotlivých vín. Ako Nádeje ročníka sme ich už prebrali a ešte raz sa na ne pozrieme po nafľašovaní.
Asi najlepšie bolo začať sviežimi vínami Műller Thurgau a Rizling vlašský a následne sa prepracovať cez polosuché až k bobuľáčom so zvyškovým cukrom. Kto mal chuť na sladké mohol začať priamo u nich, ak niekto preferoval červené, nič mu nebránilo hrať sa iba s nimi.

Údelom vodičov(myslím tým sám seba) je najmä ovoniavať a počúvať, čo o víne hovoria ostatní. Ako prvú bolo počuť chválu na Műller Thurgau, po ňom na Rizling vlašský potom na Chardonnay, Rizling rýnsky, Rulandské šedé atď. Po prvom kole sa ľudia vracali najmä k Rizlingu rýnskemu a Rulandskému šedému. Najmä Rizling rýnsky musel Roman Holec ešte dvakrát dopĺňať. To teší pretože podľa mňa mojmírovský Rizling rýnsky patrí k slovenskej špičke. Nie len prevedením ale aj podmienkami v ktorých sa rodí. Myslím, že už som to niekde spomenul, ale po štyroch rokoch už môžeme hovoriť o mojmírovskom terroir. Dôkazom je aj Rizling rýnsky ktorý vyrobila spoločnosť Víno Mrva & Stanko z mojmírovského hrozna.


V príjemnej atmosfére, s priateľmi, pri dobrom víne,... Ťažko sa mi odchádzalo. Onedlho budú Mojmírovčania uvádzať svoje vína na trh, potom si ich priblížime aj po stránke senzorickej.

tv