Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
27
december
2017

Jánske vína BITA 2017

Srdečne Vás pozývame na " Jánske vína Bita 2017 - zimná verzia". Na ochutnávku bude na 11-tich stanovištiach pripravených viac ako 100 vzoriek vín ( prevažne mladých ) od vinohradníkov z lokality Nitra Dolné Krškany hon Bita.
Podmienky na výrobu vína boli v roku 2017 v našej lokalite vynikajúce príďte sa sami presvedčiť.
27.12.2017 14:00
Domov > Články > Z domova > 

PD Mojmírovce Vinica

PD Mojmírovce Vinica

Vinárstvo spracováva hrozno výlučne z vlastnej pestovateľskej produkcie, disponuje modernou technológiou na spracovanie hrozna. Skladová kapacita je na úrovni 200 000 fliaš a ročná produkcia vína predstavuje 120 000 fliaš. Vína z našej produkcie môžete ochutnať priamo v našej podnikovej vinotéke a zakúpiť priamo v podnikovej predajni. O kvalite našich vín svedčia mnohé získané ocenenia na výstavách vín a ich pravidelné umiestnenie v Národnom salóne vín SR (Rizling rýnsky).

Vinohrady PD Mojmírovce sa rozprestierajú na Nitrianskej kopcovine s južnou expozíciou v nadmorskej výške 150-170 m. Väčšina pôdy, na ktorej je vysadený vinič, je černozem na spraši. Plochy viniča patria do teplej klimatickej oblasti s priemernou ročnou teplotou 9,8° C. Sumár slnečného svitu za vegetáciu je 1227 hodín. Ročný úhrn zrážok je 545 mm. Zo súčasnej plochy 155 ha má z pestovaných odrôd najväčšie zastúpenie Veltlínske zelené, Müller Thurgau, Chardonnay, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon.

 

 

Z ďalších odrôd pestujeme najmä Tramín červený, Rulandské šedé, Sauvignon, Svätovavrinecké a Alibernet. Jedinečnosť polohy, správny výber odrodovej skladby a moderný spôsob obrábania robí z našich viníc miesto, kde je možné dopestovať vysokokvalitné hrozno. Všetko hrozno, ktoré spracovávame v pivničných priestoroch, pochádza výlučne z našich viníc. Vo veľkej miere sa sústreďujeme iba na výrobu akostných vín s prívlastkom.

 

Vo firemných priestoroch sa nachádza moderná technológia na spracovanie hrozna. Hrozno je vďaka tomu v období zberu dopravované z vince na spracovanie za veľmi krátky čas. Samozrejmosťou je šetrné odstopkovanie bieleho hrozna a následné lisovanie na pneumatickom lise.

 

Odkalené mušty fermentujú v nerezových nádobách pod stálou riadenou kontrolou. Rmuty z modrého hrozna nakvášajú vo vinifikátoroch, kde pri kontrolovanej fermentácii dochádza k macerácii farbiva, tanínov a buketných látok. Následne vína vyzrievajú v nerezových nádobách alebo v drevených sudoch v priestoroch našich pivníc, ktorých kapacita je na úrovni 200 tisíc fliaš. V súčasnosti vyrábame cca 120 tisíc fliaš ročne, ktoré plníme na vlastnej plniacej linke. Nafľašované víno skladujeme v klimatizovanom sklade so stálou teplotou.

 

Naše produkty distribuujeme do gastronomických zariadení a vinoték, ale pochutnať si na ňom môžete aj u nás v degustačnej miestnosti pri výklade technológa.

 

Hrozno, použité na výrbou vína, je pestované výlučne spôsobom integrovanej produkcie, ktorý je ohľaduplný k životnému prostrediu.