Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
22
január
2019

ProdExpo International Wine Competition & Guide, Moscow 2019

Moskovská medzinárodná súťaž, ktorá je súčasťou najväčšieho moskovského veľtrhu ProdExpo, nie je len príležitosťou získať medailu, ale aj osloviť potencionálnych klientov.
17
február
2019

Kmeťovo 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
01
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topočianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2018, 9. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
05
jún
2019

Danube Wine Challenge 2019 | International Wine Competition

7. ročník súťaže, ktorá je otvorenou pre vína a hodnotiteľov z celého sveta. Cieľom je poukázať na kvalitu slovenského vína v konfrontácii so svetovými vínami a vyzdvihnúť jeho význam v medzinárodnom kontexte vín. Danube Wine Challenge je nominačnou súťažou na Národný salón vín Slovenskej republiky.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

5. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Nová kolekcia vín, PD Mojmírovce.

Nová kolekcia vín, PD Mojmírovce.

PD Mojmírovce v týchto dňoch uvoľňuje na trh novú kolekciu vín ročníka 2007. Sám som bol veľmi zvedavý na ich vína, pretože ako ste sa možno v článku o spoločnosti VINIDI dočítali, technológ Roman Holec zmenil svoje pôsobisko a o vína sa v priebehu ich zrodu zaslúžili traja ľudia. Roman Holec spracoval hrozno, previedol fermentáciu a základné školenie spolu s Ing. Miroslavom Belanom, ktorý vína školil ďalej a posledným z trojice je Ing. Juraj Majšík, ktorý vína finalizoval. Zmenil sa štýl mojmírovských vín vplyvom rôznych rukopisov, alebo sa dokázal presadiť mojmírovský terroir. Otázka priam hamletovská.

Ochutnal som šesť vín ktoré mali práve nafľašované.

Műller Thurgau 2007, akostné odrodové, suché, 11,5 % alk

mojm51 Zelený odtieň, zodpovedajúci ročníku a sýtosť farby stredne extraktívnemu vínu.

Vôňa podchladeného vína je kvetinkovo - zemito muškátová, mäkká a svieža zároveň, s mierne nadpriemernou intenzitou. So vzrastajúcou teplotou vo vôni pribúda zmes ovocia. Kúsok broskyne, kúsok jablka, nechýba ani hrušková kvapka.

Chuť je intenzívna, muškát je dominantný, na pozadí s hruškou až hruškovým kompótom. Uhladená dochuť s príjemnou kyselinou, ktorá na povrch takmer nevystupuje.

Napriek tomu že Műller Thurgau je ako odroda ľahké víno, ktoré len veľmi zriedka dosahuje prívlastky, mojmírovský Műller Thurgau by som podľa extraktu a aromatiky hádal skôr na neskorý zber ako na akostné odrodové víno. V senzorike som sa nezmienil o mineralite, ktorá zodpovedá hlinitým pôdam. Celkovo pôsobí Műller Thurgau ako víno ktoré nebolo vyrobené iba na rýchlu spotrebu.







Frankovka modrá rosé
2007, výber z hrozna, suché 13% alk


mojm52 Pri ružovom víne si všímame viac ako u iných vín odtieň farby a jej intenzitu. Víno som chutnal aj pred fľašovaním, vtedy bol odtieň krásne červeno ružový. Dnes, tesne po nafľašovaní pribudli vplyvom antioxidantov aj cibuľové odtiene ktoré odtieň posúvajú smerom k oranžovej. Tento dej je našťastie reverzibilný a môžeme predpokladať, že farba vína sa vráti späť k červeno ružovému odtieňu.

Vo vôni nie je podchladené víno práve najvýraznejšie, čo pri vyšších prívlastkoch nie je nič výnimočné. Čo vínu chýba v intenzite, nahrádza v kvalite. Vôňa je veľmi príjemná nevtieravá so špecifickým odtieňom vône prezretých jahôd a dužiny čerešní. Opäť je cítiť, že víno má vyšší prívlastok.

V chuti je víno výrazné a plné. Prejavuje sa plnosť alkoholu, ktorej sekunduje znamenitá kyselinka. Víno je deklarované ako suché, prítomný alkohol vyvoláva nasladlý dojem. Aj keď sa víno trochu ohreje, stále je zachovaná harmónia a rovnováha sladká – kyslá. Ak by bolo víno uhladené a vyplnené cukrom, po ohriati by cukor pôsobil prisladko. Charakter aromatiky je pre mňa veľmi príťažlivý. V chuti okrem malinovo, či jahodovo ovocných aróm zaznamenávam aj florálnu zložku(vôňa listov ríbezle). Víno mi tým trochu pripomína legendárny (a pre mňa dodnes neprekonaný) Cabernet Sauvignon rosé 2005, Mrva & Stanko. Dochuť je harmonická, živá, pekne ovocná, síce máličko polyfenolová, ale to u ružových vín nie je prehrešok. A hlavne nemám na mysli „horčinku“! Polyfenoly v tomto víne sú vyzreté a časom sa určite zapracujú do vína.

Rulandské šedé 2007, neskorý zber, suché, 12,5% alk

 

mojm53 Nevtieravá sýtosť a zelený odtieň farby zodpovedajú modernému reduktívnemu vínu.

Vôňa vína je stredne intenzívna a je zmesou ovocnosti a ťažšie prchavých pinotovských aróm. Sladké žlté ovocie a podfarbené chlebovinkou na úrovni tušenia. Najmä ovocná zložka je neuveriteľne príťažlivá. Niečo medzi hruškovým likérom, liči a žltým exotickým ovocím.

Chuť vína je svieža, živá, dostatočne plná a vďaka prítomnej mineralite sa chlebovinka prejavuje výraznejšie, ako vo vôni. Chuť je plná, (najmä po ohriati vína pôsobí až jemne nasladlo), so sviežou, jemne pikantnou kyselinkou, ktorá pretrváva až do dochute. Dochuť je čistá, hladká, osviežujúco kyselkavo ovocná.

Na tomto Rulande ma zaujala najmä vôňa. Príťažlivá zmes ovocnosti, v kombinácii aróm aké sa vyskytovali najmä v ročníku 2006.






Rizling rýnsky 2007, neskorý zber, suché, 12% alk

 

mojm54 Cez orosený pohár prebleskuje zelený odtieň, sýtosť je tesne nad strednou úrovňou.

Intenzita vône je výrazná. Charakter aromatiky je skutočným vábením pre všetkých riňákofilov, za akého sa považujem aj ja. Obligátny lipový kvet tvorí iba pozadie. Do toho vstupuje zvláštna kombinácia arómy marhúľ, ligurčeka, sladká citrónová vôňa(veľké „cukrové“citróny s hrubou kôrou pestované na juhu Talianska a používané výhradne do gelata a iných dobrôt). Na záver sa dá nájsť vo vôni aj kvapka či dve, medu.

Chuť je pikantná, živá a citrusovo svieža, plná všetkých, už vo vôni spomenutých aróm, ktoré sa striedajú podľa toho ako víno zohrievate v ústach a pohári. V studenom víne hrá prím citrus a kyselinka, v ohriatom lipa, ligurček a med. Dochuť je citrusovo svieža, ale pritom plná a medovo lipovo hladká.

Ani sa nebudem snažiť skrývať svoju slabosť pre toto víno. Mojmírovský terroir dáva tomuto vínu neskutočnú príťažlivosť. Zároveň si neodpustím prirovnanie s ročníkom 2006. Aromatická skladba je identická, nedosahuje však plnosť a extrakt vín ročníka 2006. Napriek tomu je to nádherné víno.

 



Tramín červený
2007, neskorý zber, suché, 12,5% alk

 

mojm55 Od tramínu očakávam vyššiu farbu. Tomto prípade je sýtosť farby máličko vyššia ako pri predchádzajúcich vzorkách. Odtieň je zlatisto zelený.

Vôňa je nadpriemerne intenzívna, čo pri tramíne neprekvapuje. Korenie, biele korenie, fialky a jedna malá biela ružička po daždi. Niekde medzi tým je aj náznak žltého ovocia.

Chuť je vyvážená, víno pôsobí sucho, aromatika je výrazná aj v chuti, ale žlté ovocie je v chuti trošku výraznejšie ako vo vôni. Na záver sa napokon presadí korenie, štipka škorice a kvety. Dochuť je korenistá, výrazne aromatická, čistá a citrusovo svieža.

Moderný typ Tramínu červeného. Korenisté, ale pritom svieže, plné, ale nie ťažké víno. Ak máte radi voňavé tramíny, tento Vás nesklame.









Svätovavrinecké 2007, akostné odrodové, suché, 12% alk

 

mojm56 Farba vína je, ...ťažko posúdiť. Pre niekoho môže byť sýta, pre iného nie. Pravda bude niekde uprostred. Farba nie je ani sýta, ani svetlá. Červený odtieň, v tenkej vrstve ružový. Farba vyvoláva dojem mladého, ľahšieho ovocného vína.

Vôňa zodpovedá, prívlastku aj odrode. Je čistá, pekne ovocná aj keď sem tam sa mi zazdalo, že je tam aj čosi herbálne. Čerešne a dužina čerešní, je hlavná ovocná aromatická zložka vína.

Chuť je dostatočne plná(plnšia, ako som čakal), štruktúrovaná tanínom a vďaka kyseline živá. Je primárne ovocné najmä čerešne, višne až náznak slivky. Úroveň tanínovej štruktúry zodpovedá typu vína. Dochuť nie je zložitá, prejavuje sa v nej najmä ovocnosť a kyselinka.

Svätovavrinecké je prvým uvoľneným červeným vínom. Príjemné pitie, vhodné do gastronómie k nie príliš ťažkým jedlám.

Na začiatku som spomenul, že vína boli čerstvo nafľašované. Napriek tomu že fľašovanie na určitú dobu víno doslova rozbije, všetky vína boli vo vynikajúcej forme. Snáď až na stopy oxidu siričitého, ktoré sa dali zachytiť v chuti a obsah ktorého pred fľašovaním treba vždy upraviť. Toto je však záležitosť iba zopár dní kým jeho obsah samovoľne neklesne pod zmyslami detekovateľnú úroveň.

Neviem či ste našli odpoveď na otázku z úvodu článku len podľa senzorického opisu. Môj názor je, že vína sú v línii na akú sme si za päť rokov novodobej vinárskej histórie v Mojmírovciach už zvykli. Mojmírovský terroir sa presadil.

tv

Vína boli degustované v polovici júna.