Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
07
august
2018

AWC Vienna 2018

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
07.08.2018 00:00
05
júl
2019

Požitavský festival vína

Prvý festival požitavských vín na jednom mieste.
05.07.2019 10:00
Domov > Články > Z domova > 

Neznáme vinárstva, Matyás.

Neznáme vinárstva, Matyás.

Ďalším neznámym vinárom, ktorý sa predstaví na I. strekovskom pivničnom festivale, je Mátyás András z obce Nová Vieska, ktorá leží na polceste medzi Strekovom a Gbelcami. Vždy som čakal, že až na Chardonnay, budú na južnom Slovensku vyrábať predovšetkým červené vína. Veď Alibernet, Cabernet Sauvignon, ale aj Frankovka modrá z južnoslovenskej oblasti už preslávili nejedného vinára. András vyrába Rizling vlašský, Sauvignon, Rizling rýnsky, Peseckú leánku, Rizling rýnsky, Rulandské biele, Rulandské šedé a z červených vín Rulandské modré, Cabernet Sauvignon a Frankovku modrú.


matyas03 PD Strekov, organizátor I. strekovského pivničného festivalu, venoval do súťaže Rizling vlašský.

Rizling vlašský 2007, neskorý zber, suché.

Nižšia až stredná intenzita farby, odtiene v reduktívnej oblasti farebného spektra.
Vôňa vína prezrádza kontakt so sudom, čo odrode Rizling vlašský často pristane. Charakter vône pripomína barik. Chuť vína už celkom zreteľne odhaľuje drevo. Ale nie je to barik. Lignínové tóny poukazujú skôr na klasický drevený sud. Rizling vlašský sa v chuti prejavuje svojou mierne adstringentnou opulentnosťou. Kyselina je v chuti pekne vyvážená a harmonická, víno je suché. Víno je vďaka sudu predýchané a v náznakoch poukazuje na francúzsku školu.

tv