Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Z domova > 

Neznáme vinárstva, Matyás.

Neznáme vinárstva, Matyás.

Ďalším neznámym vinárom, ktorý sa predstaví na I. strekovskom pivničnom festivale, je Mátyás András z obce Nová Vieska, ktorá leží na polceste medzi Strekovom a Gbelcami. Vždy som čakal, že až na Chardonnay, budú na južnom Slovensku vyrábať predovšetkým červené vína. Veď Alibernet, Cabernet Sauvignon, ale aj Frankovka modrá z južnoslovenskej oblasti už preslávili nejedného vinára. András vyrába Rizling vlašský, Sauvignon, Rizling rýnsky, Peseckú leánku, Rizling rýnsky, Rulandské biele, Rulandské šedé a z červených vín Rulandské modré, Cabernet Sauvignon a Frankovku modrú.


matyas03 PD Strekov, organizátor I. strekovského pivničného festivalu, venoval do súťaže Rizling vlašský.

Rizling vlašský 2007, neskorý zber, suché.

Nižšia až stredná intenzita farby, odtiene v reduktívnej oblasti farebného spektra.
Vôňa vína prezrádza kontakt so sudom, čo odrode Rizling vlašský často pristane. Charakter vône pripomína barik. Chuť vína už celkom zreteľne odhaľuje drevo. Ale nie je to barik. Lignínové tóny poukazujú skôr na klasický drevený sud. Rizling vlašský sa v chuti prejavuje svojou mierne adstringentnou opulentnosťou. Kyselina je v chuti pekne vyvážená a harmonická, víno je suché. Víno je vďaka sudu predýchané a v náznakoch poukazuje na francúzsku školu.

tv