Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
07
august
2018

AWC Vienna 2018

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
07.08.2018 00:00
05
júl
2019

Požitavský festival vína

Prvý festival požitavských vín na jednom mieste.
05.07.2019 10:00
Domov > Články > Z domova > 

Národný salón vín SR, odborná degustácia.

Dnes(28. júna) sa v sídle Národného salónu vín začala dvojdňová odborná degustácia II. ročníka Národného salónu vín. Pod vedením PhDr Františka Lipku zasadlo šesť degustačných komisií. Producenti do druhého ročníka prihlásili 326 vzoriek vín. Každá vzorka je hodnotená v dvoch komisiách. V zmysle štatútu, každé víno prihlásené do Národného salónu vín muselo na niektorej z nominačných výstav získať minimálne 84 bodov. Sto najvyššie hodnotených vín získa diplom a stane sa súčasťou stálej expozície Národného salónu vín, v pezinskom zámku.

II. ročník súťaže Národný salón vín v číslach. Spolu 61 vinárov prihlásilo 326 vzoriek vína. Ročník 2006 je zastúpený najsilnejšie, 263 vzoriek. Vín ročníka 2005 je 35, ročníka 2004 je 10 vzoriek, ročníka 2003 je 9 vzoriek a ročníkov 2002, 1999,1997, 1993, 1990 a 1989 je po jednej či dvoch vzorkách. Bielych vín je 201, červených 111. Ružových a bielych vín je zhodne po 7. Najmä údaj o ružových vínach ma trochu zaskočil. Ochutnal som veľa ružových vín ročníka 2006 a musím povedať že ani v jednom prípade som nenašiel slabé víno. Aj počet vinárov, ktorý sa rozhodli časť modrého hrozna spracovať na ružové, stále stúpa.
Z hľadiska zvyškového cukru je najsilnejšie zastúpená kategória suchých vín(216 vzoriek). Polosuchých vín je 24, polosladkých 42 a sladkých 14.

 


Členovia hodnotiacej jury na nádvorí zámku.

tv