Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
31
marec
2019

Víno Vráble 2019

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 28. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2019, s nasledovným štatútom, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

XXIII. VÝSTAVA SLOVENSKÝCH VÍN
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
17
apríl
2019

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2019

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Najlepšie zo Slovenska....

Najlepšie zo Slovenska....

Hotel Kempinski River Park sa stal dejiskom zápolenia výberu slovenských vín s výberom vín z celého sveta.  Tak ako bolo zloženie vín medzinárodné, tak bola zložená aj hodnotiaca komisia.  Francúza, Nemca, Rakúšana a Čecha dopĺňali slovenskí someliéri. Pôvodne som malú túto iste zaujímavú partičku, doplniť aj ja, avšak  bohužiaľ antibiotiká a víno sa nekamarátia.

Vzhľadom na predchádzajúce dve kolá je medzi odbornou verejnosťou o toto podujatie veľký záujem. Aj preto bolo viacej vzoriek ako organizátori očakávali a samotná degustácia sa pretiahla až do 16. hodiny. Následne šéfkuchár hotela Kempinski k víťazným vínam pripravil slávnostné menu.  Keď si predstavím ako citlivo a geniálne dokáže Bjoern Juhnke spolu s Rasťom Šutákom prispôsobiť jedlo vínu, moja neúčasť ma mrzí o to viac.

Vína súťažili v šiestich kategóriách, pričom v každej z nich sa vyhlasovali prvé tri miesta a celkovým víťazom sa stalo najvyššie hodnotené víno. Tým sa s veľkým náskokom stalo Veltlínske zelené zo Žitavských viníc. Aspoň malým zadosťučinením bola pre mňa fľaša víťazného vína. Zo zákulisia som sa dozvedel, že až traja degustátori dali tomuto vínu 99 bodov a rakúsky novinár sa údajne vyjadril, že lepšie sladké víno ešte nepil.

 Ako sa takéto víno robí mi porozprával priamo Jozef Teplan: „Hrozno sme zberali pomerne neskoro a s vysokou cukornatosťou.  Už pri zbere hrozno dosiahlo cukornatosť zodpovedajúcu prívlastku bobuľový výber. Malo 27 °NM. Vzhľadom na polohu vinohradu však napriek vysokej cukornatosti ostali v hrozne krásne kyselinky. Presný dátum zberu si nepamätám, ale bolo to niekedy začiatkom novembra, proste bolo oberané medzi poslednými. Strapce hrozna sme vyvesili na povalu, kde sa sušili a sušili,....takmer päť mesiacov. Cukornatosť muštu po vylisovaní dosiahla hodnotu 46 °NM, pričom celkovo sme vyrobili asi 2.000 fliaš. Už keď sme hrozno sušili sme sa rozhodli hrozno spracovať pre nás novým zatiaľ nevyskúšaným spôsobom, ktorý však nechcem bližšie špecifikovať. Po dokvasení víno vyzrievalo v nových barikových sudoch. Bolo to prekrásne hrozno s vyššími kyselinami a mušt sme nechali zámerne prekvasiť na o niečo vyšší alkohol, aby sme podporili extrakciu aromatických látok z barikového suda.“

 

Veltlínske zelené 46, 2011, Žitavské vinice

zv-vz-46-11

Farba vína zodpovedá vysokej cukornatosti. Odtieň je možné charakterizovať ako svetlý jantár, či jantárový so zlatistým odleskom.
Riesling

Vôňa vína je síce výrazná, avšak pôsobí nevtieravo, ušľachtilo a elegantne. Na jednej strane je mäkká a hlboká s prejavom krémovo – medovo kvetinkových aróm, možno dotyk dreva, na druhej strane, po pokrúžení kalichom pôsobí sviežo, šťavnato na okamih až pikantne, s príjemným prejavom citrusových aróm.

Chuť je neuveriteľne mohutná sladká a hladká. V aromatike je to čistý chamaleón. V jednom okamihu je to čistý med, plný lúčnych kvetov, vzápätí sa prejaví krémovosť dubového dreva, samotné drevo sa premení na vzácne korenia, a potom doslova udrie ovocie vo forme žltých tropických plodov, ktoré rýchlo prejdú do šťavnatých citrusov a tie zase doznievajú v pikantnej kyselkavej dochuti. Víno je neobyčajne komplexné. Všetky tieto vrstvy sú vo víne prítomné súčasne, čo vytvára množstvo kombinácií ktoré sa v jednom momente prejavujú.

Mimoriadne mohutné, komplexné a zároveň elegantné víno, ktoré má pred sebou ešte veľmi dlhú cestu. Drevo je vo víne tak jemné, že ak o ňom neviete vôbec si ho nevšimnete.

Z môjho pohľadu je víno ešte mladé a a má pred sebou ešte dlhú, skutočne veľmi dlhú cestu.

Bodové hodnotenie na úrovni 96 bodov rozhodne nepovažujem za prehnané.

Hrozno pochádza z obce Černík, zvyškový cukor je 215 g cukru a necelých 10 gramov kyselín.  

Na záver si neodpustím jednu poznámku. Z degustácie odvysielala reportáž aj jedna z komerčných televízií. Ťažko povedať či išlo iba o neprofesionalitu, alebo o zámer, ale o víne, ktoré sa stalo absolútnym víťazom sa nezmienili, nezabudli však spomenúť úspech Pálavy z Malokarpatskej oblasti. Skúste hádať ktorého výrobcu mali na mysli....

 

 

Celkové výsledky súťaže:


1.Spring Creek Estate, Riesling, New Zealand – Malborough, 2007 – 88,14

2.Robert Weil, Riesling kabinett, Germany – Rheingau, 2010 – 87,57

3.Pichler-Krutzler, Riesling In der Wand, Austria – Wachau, 2011 – 85,7

 

White Cuvée

1.Gesellmann, Hochberc Weiss, Austia – Mittelburgenland, 2011 – 85,57

2.Karpatská Perla – 4Živly biele, Slovakia – Malokarpatská oblasť, 2009 – 85,43

3.Elesko – Kempinski white, Slovakia – Malokarpatská oblasť, 2011 – 83,86

 

Aromatic Varieties

1.Weingut Knoll, Loibnar Gelber Traminer Smaragd, Austria – Wachau, 2007 – 89,00

2.Vinidi, Tramín červený, Slovakia - Nitrianska oblasť, 2011 – 86,00

3.Mrva & Stanko, Tramín červený, Slovakia – Malokarpatská oblasť, 2011 – 85,29

 

Pinot Noir

1.Coppola, Pinot Noir Director´s, California – Sonoma Coast, 2009 – 86,67

2.Clos Henri, Pinot Noir, New Zealand, 2010 – 85,17

3.Janoušek, Pinot Noir, Slovakia – Južnoslovenská oblasť, 2007 – 85,00

 

Traditional Red Weins

1.Feudi di San Marzano, Negroamaro F, Italy – Puglia, 2009 – 88,83

2.Fundus Regius, Frankovka modrá, Slovakia – Východoslovenská oblasť, 2006 – 88,00

3.Quinta Vale de Raposa, Touriga National, Portugal – Duoro, 2008 – 86,17

  

Sweet Wines

1.Žitavské vinice, Veltlínske zelené 46, slamové, Slovakia – Nitrianska oblasť, 2011 – 93,50

2.Elesko, Pálava, slamové, Slovakia – Malokarpatská oblasť, 2011 – 90,67

3.Velich, Seewinkel, Beerenauslese, Austria – Neusiedlersee, 2008 – 90,17