Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
27
december
2017

Jánske vína BITA 2017

Srdečne Vás pozývame na " Jánske vína Bita 2017 - zimná verzia". Na ochutnávku bude na 11-tich stanovištiach pripravených viac ako 100 vzoriek vín ( prevažne mladých ) od vinohradníkov z lokality Nitra Dolné Krškany hon Bita.
Podmienky na výrobu vína boli v roku 2017 v našej lokalite vynikajúce príďte sa sami presvedčiť.
27.12.2017 14:00
Domov > Články > Z domova > 

Nádeje ročníka 2007, Pivnica Radošina.

Nádeje ročníka 2007, Pivnica Radošina.

Je tu marec a tým aj najvyšší čas pozrieť sa na vína ostatného ročníka. Prvou spoločnosťou kde som vína prechutnal bola Pivnica Radošina. Stretnutie som si dohodol s Petrom Lukačovičom, hlavným technológom spoločnosti. Už telefonicky sme sa dohodli, že dôraz budeme klásť na vlajkovú loď, Radošinský klevner.



Radošinský klevner je známy široko-ďaleko. Je to víno s pravdivým príbehom, ktorý je dnes už viac-menej legendou. Nebojte, nejdem písať o tisíckrát spomenutej anglickej kráľovskej svadbe. Skôr je treba vedieť, že snahou vinárov všade vo svete je pri podobnom type vína dosiahnuť podľa možnosti konštantnú senzoriku, ktorá podlieha výkyvom jednotlivých ročníkov iba minimálne. Predpokladám že nevyzradím nič nové, keď napíšem že Klevner je výsledkom kupáže vín odrody Rulandské šedé, vyrobených rôznymi technológiami. Prechutnali sme celkovo šesť rôznych druhov Rulandské šedého, označeného číslami nádob. Do kupáže Klevneru pôjdu iba tie najlepšie. Ja som vybral štyri z nich.

Radošinský klevner 1. Rulandské šedé, N1019, výber z hrozna, 23 °NM. Vôňa vína je výrazná a ovocná, postupne prejde do chlebovinky a až do chlebovej kôrky ku ktorej sa pridá žlté ovocie a jablko plus hruška.
Chuť je plná, výrazná, so sviežou kyselinkou, ovocné arómy sú v popredí, chlebovinka je až v dochuti.
Štandardný typ vína aké dnes vyžaduje priemerný spotrebiteľ. Odrodova typické, príjemné ovocné pitie.

2. Rulandské šedé, N3011. slovenské klony Šenkvice, výsadba 2001-2002, zahustená výsadba regulácia výšky úrody, ponechané iba 1,5 - 2 kg hrozna na ker, cukornatosť 23 – 24 °NM, polosuché, technológia batonnage
Víno bolo spočiatku trochu uzavreté, ale za čas strávený točením pohára sa bohato odmenilo. V ovocnej vôni sa prejavovali skôr ťažšie žlté arómy, plná chuť, až parfémovo výrazná a jemne nasladlá.
Víno plnej chuti, veľmi výraznej, obohatí budúcu kupáž najmä v chuti ťažšou žltou aromatikou.

3. Rulandské šedé, N 3019. Výsadba 1989, cukornatosť 22,5 °NM. Víno má výraznú ale ťažšiu aromatiku, pripomínajúcu ležanie na kvasniciach. V chuti je víno suché, minerálne a s výraznejšou kyselinou, čo je v tomto prípade veľmi žiadúce.
Tento typ vína prinesie do budúcej kupáže sviežosť, prítomná kyselinka bude vhodným partnerom k ostatným vínam ktoré majú zopár gramov zvyškového cukru.

4. Rulandské šedé, N 3004. Vôňa vína je najprimárnejšia. Čistá hroznovo ovocná vôňa, veľmi pekná aj napriek jemne pichľavému oxidu siričitému. V chuti je víno výrazné primárne ovocné so sviežou kyselinkou doplnené zvyškovým cukrom na úrovni polosuché.
Toto víno samo o sebe by si iste veľmi rád kúpil nejeden milovník vína. Neviem však posúdiť ako dlho by sa v ňom udržala veľmi pekná hroznovo ovocná aromatika. Víno má aj kyselinu aj cukor, ale ak sa skupážuje s vínami ktoré majú aj ťažšie žlté arómy, prípadne sú obohatené o manoproteíny, budú sa mať tieto ovocné vône „čoho podržať“.

Výsledná kupáž vín bude harmonické víno, s vyváženým obsahom cukru a kyselín, s primárnou ovocnou a kvetinkovou vôňou, podporenou ťažšou aromatikou žltého exotického ovocia a pre pinoty odrodovo typickými arómami chlebovinky a chlebovej kôrky.

Ak máte chuť na niečo iné ako na Klevner, v Radošine budete môcť ochutnať aj iné vína.

Sauvignon N3016. Stredne intenzívna vôňa, bazovo broskyňová. Chuť je opulentná, jemne nasladlá s prevažujúcou chuťou ovocia broskyňa až egreš. Svieža výrazná kyselina v dochuti sa prejavuje popri mineralite. Dochuť je výrazná, čiastočne herbálna s kvapkou liči.

Pivnica Radošina Sauvignon N3014. Stredne intenzívna ovocná vôňa je zmesou broskyne, bazy a aj jemných florálnych aróm zelených listov. Z uvedených Sauvignonov je najprimárnejšia aróma, svieža a nasladlá.
Chuť je nasladlá, ovocne pôsobiaca s peknou živou kyselinkou a sviežou dochuťou. Víno je v chuti čisté a hladké.

Tramín červený N3007. Mikrobublinky zbytkového CO2. Veľmi výrazná až cukríková vôňa vína. Korenistá vôňa bieleho korenia na žltom exotickom ovocí nasladlá a svieža.
Chuť je hladká výrazná, korenie a žlté ovocie. Kyselina po celý čas zotrváva iba na pozadí. Dochuť je nasladlá, dlhá a kyselkavá.

Zweigeltrebe. Farba stredne intenzívna, odtieň ešte vo fialovej oblasti spektra.
Vôňa vína je stredne intenzívna s výraznou prevahou ovocných aróm. Po viacnásobnom premiešaní pohára a vo veľkom kalichu sa objavujú aj kôstky z višní.
V chuti je víno ľahšie, ale výrazné. Hladká ovocná chuť je doplnená stredne štruktúrovaným tanínom s jemnou textúrou. Dochuť je svieža, obsah kyselín je príjemný, ale napriek tomu, že kyseliny je tak akurát, víno by som zaradil skôr do gastronómie.

Ďalšie vína ako napr. Frankovka či Cabernet Sauvignon sú v čase ochutnávania ešte príliš mladé.

Na záver by sa patrilo zhodnotiť celkovú úroveň vín ročníka 2007 v Radošine. Pôvodne som si myslel, že vína ročníka 2007 budú doplácať na ročník 2006, ktorý máme nie len v živej pamäti ale veľmi často aj v pivnici, domácej vinotéke alebo archíve. Skutočnosť je iná. Ročník 2007 nám doprial vína svieže, kvetinkové, ovocné, s dostatkomm kyselín, aj keď tenšie. Tieto vína sú pre mňa príjemným osviežením po často ťažkých a pálivých vínach ročníka 2006(česť výnimkám). S touto charakteristikou plne korešpondujú aj vína z Radošiny. Snáď len Sauvignonu chýba viac florálnych aróm. Ale to je opäť chrakter ročníka a rovnakými alebo veľmi podobnými Sauvignonmi sa stretnete u viacerých výrobcov.
V prípade Klevnerov sa pustili jedine správnou možnou cestou. V rôznych nádržiach pomocou odlišných technologických postupov vyrobiť vína s odlišnými charakteristikami a scelením vo vhodnom pomere získať víno s ideálnymi senzorickými charakteristikami.

Vína som ochutnával v 1. polovici februára.

tv