Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

07
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku Vincúr si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
16
marec
2019

Výstava vín Veľké Zálužie 2019

Členovia ZO SZZ vo Veľkom Záluží si Vás dovoľujú pozvať na XXXV. ročník výstavy vín.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
02
apríl
2019

Podzoborský hevír 2019

5. ročník Podzoborskej súťažnej výstavy vín v Nitrianskych Hrnčiarovciach
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

Súťaž je venovaná výhradne slovenským vínam a zúčastniť sa jej môže víno vyrobené na Slovensku, z hrozna vypestovaného v niektorej z uznaných slovenských vinohradníckych oblastí.
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Nádeje ročníka 2007, Pivnica Radošina.

Nádeje ročníka 2007, Pivnica Radošina.

Je tu marec a tým aj najvyšší čas pozrieť sa na vína ostatného ročníka. Prvou spoločnosťou kde som vína prechutnal bola Pivnica Radošina. Stretnutie som si dohodol s Petrom Lukačovičom, hlavným technológom spoločnosti. Už telefonicky sme sa dohodli, že dôraz budeme klásť na vlajkovú loď, Radošinský klevner.



Radošinský klevner je známy široko-ďaleko. Je to víno s pravdivým príbehom, ktorý je dnes už viac-menej legendou. Nebojte, nejdem písať o tisíckrát spomenutej anglickej kráľovskej svadbe. Skôr je treba vedieť, že snahou vinárov všade vo svete je pri podobnom type vína dosiahnuť podľa možnosti konštantnú senzoriku, ktorá podlieha výkyvom jednotlivých ročníkov iba minimálne. Predpokladám že nevyzradím nič nové, keď napíšem že Klevner je výsledkom kupáže vín odrody Rulandské šedé, vyrobených rôznymi technológiami. Prechutnali sme celkovo šesť rôznych druhov Rulandské šedého, označeného číslami nádob. Do kupáže Klevneru pôjdu iba tie najlepšie. Ja som vybral štyri z nich.

Radošinský klevner 1. Rulandské šedé, N1019, výber z hrozna, 23 °NM. Vôňa vína je výrazná a ovocná, postupne prejde do chlebovinky a až do chlebovej kôrky ku ktorej sa pridá žlté ovocie a jablko plus hruška.
Chuť je plná, výrazná, so sviežou kyselinkou, ovocné arómy sú v popredí, chlebovinka je až v dochuti.
Štandardný typ vína aké dnes vyžaduje priemerný spotrebiteľ. Odrodova typické, príjemné ovocné pitie.

2. Rulandské šedé, N3011. slovenské klony Šenkvice, výsadba 2001-2002, zahustená výsadba regulácia výšky úrody, ponechané iba 1,5 - 2 kg hrozna na ker, cukornatosť 23 – 24 °NM, polosuché, technológia batonnage
Víno bolo spočiatku trochu uzavreté, ale za čas strávený točením pohára sa bohato odmenilo. V ovocnej vôni sa prejavovali skôr ťažšie žlté arómy, plná chuť, až parfémovo výrazná a jemne nasladlá.
Víno plnej chuti, veľmi výraznej, obohatí budúcu kupáž najmä v chuti ťažšou žltou aromatikou.

3. Rulandské šedé, N 3019. Výsadba 1989, cukornatosť 22,5 °NM. Víno má výraznú ale ťažšiu aromatiku, pripomínajúcu ležanie na kvasniciach. V chuti je víno suché, minerálne a s výraznejšou kyselinou, čo je v tomto prípade veľmi žiadúce.
Tento typ vína prinesie do budúcej kupáže sviežosť, prítomná kyselinka bude vhodným partnerom k ostatným vínam ktoré majú zopár gramov zvyškového cukru.

4. Rulandské šedé, N 3004. Vôňa vína je najprimárnejšia. Čistá hroznovo ovocná vôňa, veľmi pekná aj napriek jemne pichľavému oxidu siričitému. V chuti je víno výrazné primárne ovocné so sviežou kyselinkou doplnené zvyškovým cukrom na úrovni polosuché.
Toto víno samo o sebe by si iste veľmi rád kúpil nejeden milovník vína. Neviem však posúdiť ako dlho by sa v ňom udržala veľmi pekná hroznovo ovocná aromatika. Víno má aj kyselinu aj cukor, ale ak sa skupážuje s vínami ktoré majú aj ťažšie žlté arómy, prípadne sú obohatené o manoproteíny, budú sa mať tieto ovocné vône „čoho podržať“.

Výsledná kupáž vín bude harmonické víno, s vyváženým obsahom cukru a kyselín, s primárnou ovocnou a kvetinkovou vôňou, podporenou ťažšou aromatikou žltého exotického ovocia a pre pinoty odrodovo typickými arómami chlebovinky a chlebovej kôrky.

Ak máte chuť na niečo iné ako na Klevner, v Radošine budete môcť ochutnať aj iné vína.

Sauvignon N3016. Stredne intenzívna vôňa, bazovo broskyňová. Chuť je opulentná, jemne nasladlá s prevažujúcou chuťou ovocia broskyňa až egreš. Svieža výrazná kyselina v dochuti sa prejavuje popri mineralite. Dochuť je výrazná, čiastočne herbálna s kvapkou liči.

Pivnica Radošina Sauvignon N3014. Stredne intenzívna ovocná vôňa je zmesou broskyne, bazy a aj jemných florálnych aróm zelených listov. Z uvedených Sauvignonov je najprimárnejšia aróma, svieža a nasladlá.
Chuť je nasladlá, ovocne pôsobiaca s peknou živou kyselinkou a sviežou dochuťou. Víno je v chuti čisté a hladké.

Tramín červený N3007. Mikrobublinky zbytkového CO2. Veľmi výrazná až cukríková vôňa vína. Korenistá vôňa bieleho korenia na žltom exotickom ovocí nasladlá a svieža.
Chuť je hladká výrazná, korenie a žlté ovocie. Kyselina po celý čas zotrváva iba na pozadí. Dochuť je nasladlá, dlhá a kyselkavá.

Zweigeltrebe. Farba stredne intenzívna, odtieň ešte vo fialovej oblasti spektra.
Vôňa vína je stredne intenzívna s výraznou prevahou ovocných aróm. Po viacnásobnom premiešaní pohára a vo veľkom kalichu sa objavujú aj kôstky z višní.
V chuti je víno ľahšie, ale výrazné. Hladká ovocná chuť je doplnená stredne štruktúrovaným tanínom s jemnou textúrou. Dochuť je svieža, obsah kyselín je príjemný, ale napriek tomu, že kyseliny je tak akurát, víno by som zaradil skôr do gastronómie.

Ďalšie vína ako napr. Frankovka či Cabernet Sauvignon sú v čase ochutnávania ešte príliš mladé.

Na záver by sa patrilo zhodnotiť celkovú úroveň vín ročníka 2007 v Radošine. Pôvodne som si myslel, že vína ročníka 2007 budú doplácať na ročník 2006, ktorý máme nie len v živej pamäti ale veľmi často aj v pivnici, domácej vinotéke alebo archíve. Skutočnosť je iná. Ročník 2007 nám doprial vína svieže, kvetinkové, ovocné, s dostatkomm kyselín, aj keď tenšie. Tieto vína sú pre mňa príjemným osviežením po často ťažkých a pálivých vínach ročníka 2006(česť výnimkám). S touto charakteristikou plne korešpondujú aj vína z Radošiny. Snáď len Sauvignonu chýba viac florálnych aróm. Ale to je opäť chrakter ročníka a rovnakými alebo veľmi podobnými Sauvignonmi sa stretnete u viacerých výrobcov.
V prípade Klevnerov sa pustili jedine správnou možnou cestou. V rôznych nádržiach pomocou odlišných technologických postupov vyrobiť vína s odlišnými charakteristikami a scelením vo vhodnom pomere získať víno s ideálnymi senzorickými charakteristikami.

Vína som ochutnával v 1. polovici februára.

tv