Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
27
december
2017

Jánske vína BITA 2017

Srdečne Vás pozývame na " Jánske vína Bita 2017 - zimná verzia". Na ochutnávku bude na 11-tich stanovištiach pripravených viac ako 100 vzoriek vín ( prevažne mladých ) od vinohradníkov z lokality Nitra Dolné Krškany hon Bita.
Podmienky na výrobu vína boli v roku 2017 v našej lokalite vynikajúce príďte sa sami presvedčiť.
27.12.2017 14:00
Domov > Články > Z domova > 

Nádeje ročníka 2006, Víno Ludvik.

Nádeje ročníka 2006, Víno Ludvik.

Dolce vita, alebo Ak nie teraz, tak potom kedy. Aj takto by moholi znieť
podnadpisy článku. Prírodne sladké vína tvoria akýsi pomyselný vrchol pyramídy.
Od výberu z hrozna, cez bobuľový výber, až po slamové víno či ľadový zber. A
mnohý ich pokladajú aj za vrchol vinárskeho umenia. Ťažšie sa však predávajú.
Majú dosť vysokú cenu a malé balenie. Aj to je jeden z dôvodov prečo ich vinári
vyrábajú iba na spestrenie svojej ponuky. Vo firme Víno Ludvik si povedali že ak
im ročník praje, tak to dôsledne využijú. A to vrátane ľadového vína, ktorých
bude tento rok ako šafranu. Medzi nádeje ročníka, som zaradil dva výbery z
hrozna, štyri bobuľové výbery a samozrejme ľadové víno.



Sauvignon, výber z hrozna, panenská úroda.
Svetlá reduktívna farba, so zelenkavými tónmi.
Vôňa je pekná čistá a florálna. Trávovinka, možno máličko mladej žihľavy ale len v podchladenom víne. Po krátkej chvíľke prichádza aróma listov čiernej ríbezle a o ďalšiu chvíľočku sa pridá aj list egreša. Po oteplení sa k florálnym tónom ríbezle a egreša pridá ešte vinohradnícka broskyňa.
Chuť je teplá, alkoholicky nasladlá(víno je v kategórii suché). Charakter chute je ovocný. Víno pri podržaní v ústach uvoľňuje ovocné tóny najmä už spomenuté vo vôni. Opäť list čiernej ríbezle a broskyňa. Na záver chute sa začne viac prejavovať výraznejší alkohol, ale intenzita vnemu sa zvyšuje zároveň so zvyšujúcou sa intenzitou kyselinky, ktorá bola na začiatku niekde schovaná. Dochuť je svieža, ovocne kyselkavá, povedal by som, že prechádza až do jemne grepovej dochute.

Rulandské biele, výber z hrozna
Farba zodpovedá prívlastku, zlato zelenkavá farba strednej intenzity. Vôňa je nadpriemerne intenzívna. Olejovitá a čistá. Výrazná vôňa striedky čerstvo upečeného chleba. Popri striedke sa objavujú aj ovocné vône, ktoré však ťažko definovať, pretože sú súčasťou chlebovinky, ktorá je v studenom víne najdominantnejšia.
V chuti opäť dominujúca chlebovinka, ale tentokrát s rozoznateľným žltým ovocím. Chuť je plná, hladká olejovitá. Prítomná kyselinka sa prejavuje až na konci, na záver chute. V dochuti je prekrytá sladkosťou vína. Po ohriati vina v ústach sa zvýrazní žlté ovocie. Žltý melón a mango.
Ak víno necháme chvíľku otvorené, jeho prejav sa mení. Ovocie je výraznejšie, presnejšie ťažšie exotické žlté ovocie. Chlebovinka síce zostáva, ale v ovocných tónoch získava prevahu liči (litchi chinensis). Liči vo vôni a liči v dochuti. V ďalších ovocných vlnách prichádza ešte broskyňa a žltý melón.

Jeden z najkrajších zástupcov Rulandského bieleho. Typická chlebovinka je výrazná a čistá. Pôsobí veľmi príjemne a hladko. Vďaka ovociu ktorým je podfarbená nepôsobí vôbec ťažko. Víno je minerálne a extraktívne.

Chardonnay, bobuľový výber
Farba vína je stredne, možno stredne plus, intenzívna. Zelená. Mikrobublinky oxidu uhličitého.
Vôňa mladého sladkého vína. Nie však izoamylovo*-banánová, ale kvetinková. Púpava, alebo púpavový med s troškou chlebovinky. Po potočení ťažšie až hrozienkové arómy.
Plná mohutná olejovito sladká chuť typického Chardonnay. Ako prvá sa prejavuje chuť púpavového medu, spolu s jarnou lúkou a mierne pichľavými bublinkami oxidu uhličitého, ktorý ale vy už v chuti asi nenájdete. Kvetinky sa pomaly menia na chlebovinku.

Veltlínske zelené, bobuľový výber
Stredne intenzívna farba s mikrobublinkami CO2.
Intenzívna vôňa typicky odrodové mandle. Po chvíľke sa pridáva korenie. Je to vôňa vína z prezretého hrozna. Trochu ťažšia no typický bobuľáčik.
Chuť je plná, sladká hladká. Prakticky kopíruje vôňu s tým rozdielom, že k mandliam a koreniu sa pridáva aj jemný stredne pálený karamel. V dochuti zasa vystupuje chlebovinka, ale vhodnejší výraz by bol asi biskvit. Ak vínu dáte čas, v chuti môžete nájsť aj marhuľu. Víno má príjemnú kyselinku. Intenzita chute zodpovedá vínu s prívlastkom bobuľový výber.

Dievčie hrozno, bobuľový výber
Farba strednej intenzity, ešte stále so zeleným odleskom ale s nástupom tónov slamovej farby.
Po naliati do pohára sa šíri vôňa rozkvitnutého vinohradu. Jemná, no dostatočne výrazná kvetinková vôňa s hruškovou kvapkou.
Chuť je elegantná, sladká a výrazne ovocná. Najmä po ohriati v ústach sa uvoľnia ovocné arómy. Sladké jablko, čerstvá hruška a trochu kandizovanej hrušky.
Kyselinka sa objavuje až v závere. Vlastne až po prehltnutí. V dochuti sa však dokáže presadiť a vytvára príjemnú sviežu dochuť.
Dievčie hrozno s prívlastkom bobuľový výber, je rarita.

Veltlínske zelené, ľadový zber
Intenzívna zeleno- zlatistá farba. Víno je až olejovitej konzistencie, čo samé o sebe mnoho napovedá.
Nadpriemerne intenzívna vôňa s typickou ľadovou pripáleninou. Mandľa, korenie a žlté exotické ovocie.
Chuť vína je hladučká a výrazne sladká. Odrodovosť veltlínu sa v plnej miere prejavuje. Mandľovo korenistá chuť. Čistá, intenzívna, výrazná. To je prejav studeného vína. Oteplené víno je plné exotického ovocia. Mango, liči, melón, kandované zelené ovocie ako zelené jablko a hruška. V dochuti aj limetku, pomaranč, či zelené kandizované jablko. Kto v ňom čo chce nájsť to v ňom aj nájde. Mnohovrstvové víno hlavne extrémne ovocné, s vysokým obsahom zbytkového cukru.

Nechcem sa chváliť (a už vôbec nie sťažovať), ale mám prístup k naozaj dobrým vínam. Netrúfam si povedať aké percento populácie už ochutnalo ľadové, či nebodaj špičkové ľadové víno. Ja osobne som ľadových vínu už prechutnal dosť. Ľadový zber, Veltlínske zelené od Ludvika rozhodne patrí do Top 5.

Cabernet Sauvignon bobuľový výber
Temne rubínová farba.
Vôňa je typicky cabernetová. Paprikový Cabernet Sauvignon. Čistá vôňa sladkej, mletej, červenej papriky. Na pozadí čierne bobuľové ovocie a sviežosť. Vôňa nie je príliš zložitá. Je skôr priamočiara.
Zato chuť je viacvrstvová. Výrazná, hladká, plná, guľatá, jemne nasladlá alkoholická a ovocná. Teda pokiaľ za ovocie pokladáte aj papriku. Ale nie je tam iba paprika. Najprv sa prejavuje čierne ovocie ktoré prechádza do mohutne štruktúrovanej chute jemného tanínu. S ustupujúcim tanínom sa v dochuti objavuje znovu paprika. Ak vínu dáte čas, čierne bobuľové ovocie prejde do fantastickej sladkej chute džemu z košíka čierneho ovocia. Nájdete tam prezreté černice spolu s opadávajúcimi morušami. Fantázia. Tanín pomaličky odoznie a znovu nachádzam v dochuti jemnú sladučkú papriku.
Plné mohutné víno plne zodpovedajúce kategórii bobuľový výber. Víno je ešte veľmi mladé, ale s ohromným potenciálom. Napriek tomu je víno veľmi uhladené a jemné. Jedine výrazný tanín je ešte mladý, ale časom spolymerizuje a zosladne.

Dosť dlho som nad týmto vínom rozmýšľal. Paprika a čierne ovocie zvyčajne nejde dohromady. Papriku nezvykneme nachádzať vo vínach tejto úrovne. Navyše to ani neznie dobre. Cabernet Sauvignon označiť za paprikový je skôr urážka ako pochvala. Zvyčajne sa tým myslí zelená, chlorofilová paprika. Tu ide ale o sladučkú vôňu jemnej červenej mletej papriky.

* izoamyl acetát (zjednodušene iba izoamyl)je látka ktorá vzniká v priebehu kvasenia a vo víne vytvára arómu mladého vína. Prejavuje sa ako banánová vôňa, či chuť. Možno ju zaznamenať iba vo vínach ktoré kvasili za reduktívnych podmienok. V mladých vínach často prekrýva odrodovú aromatiku. Ja osobne mám rád vôňu „mladého vína“, ale sú ľudia ktorí ju označujú ako „kvasnice “ alebo kvasničnú arómu(francúzska škola). S týmto pomenovaním sa nestotožňujem, pretože pod kvasnicami si predstavujem niečo vadné. Francúzi evidentne nezažili niektoré naše malé dedinské výstavy.

tv