Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
31
marec
2019

Víno Vráble 2019

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 28. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2019, s nasledovným štatútom, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

XXIII. VÝSTAVA SLOVENSKÝCH VÍN
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
17
apríl
2019

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2019

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Nádeje ročníka 2006, Pivnica Radošina.

Ročník 2006. Veľký, väčší, najväčší, sovietsky. Mnoho mladých asi poslednému slovu nerozumie. Ale späť k vínu. Ročník 2006 bol na jeseň označovaný za ročník storočia(Tam hore…). Počiatočnú eufóriu rýchlo vystriedali obavy. Obavy o harmonickosť vín, obsah kyselín, vysoký alkohol. Suchých vín bude veľmi málo. To bol najčastejší názor. Vinári zvládli ročník 06 dobre. Ukazuje sa veľa pekných vín a často aj suchých. Obsah alkoholu vo vínach je často vysoko nad 13%. Bežné údaje hovoria o 14, 15 a viem dokonca o jednom 16% víne. Stále hovorím o bielych vínach. Samozrejme platí to pre biele vína. A červené vína vyzerajú ešte lepšie. Už som ochutnal hrozienkový výber Rulandské modré... .

Do Radošiny som išiel nafotiť nejaké interiéry. A ako to už pri takejto príležitosti zvykne chodiť, neostalo len pri fotení. V Radošine robia biele vína v antikore, červené vo veľkých približne päťtisíc litrových sudoch.

Začal by som asi Mladým vínom. Mladým s veľkým „M“ pretože, Muškát moravský je v predaji ako Mladé víno. Intenzívne aromatické, svieže a ľahké víno. V dochuti sú chvíľkami cítiť muškátové hrozienka. Muškáty sa nie vždy vydaria, tento sa ale vydaril. Pivnica Radošina pre Mladé víno zvolila úplne novú etiketu, ktorá nekorešponduje s líniou radošinských vín.

Vybral som tri vína ktoré Vám chcem predstaviť. Napriek tomu ešte rád upozorním na Chardonnay. Mohutné víno s jemnými tónmi žltého ovocia. Víno má však ešte čas a skôr sa pravdepodobne dostanú na trh vína ktoré si predstavíme.

Ak radošinské víno potom určite Radošinský Klevner. Ten tohtoročný je vydarený, možno ako legendárny ročník 1947  (Svadba Kráľovnej Alžbety II). Jeho senzoriku si necháme nakoniec. Druhým je tiež biele víno, Sauvignon. Hrozno je z Radošiny.

Sauvignon, výber z hrozna, 2006

Po naliati do pohára sa vo víne uvoľní rozpustený oxid uhličitý. Víno má zelenkavý nádych.
Vo vôni podchladeného vína je viac exotického ovocia ako Sauvignonu. Jemná vôňa banánov, ku ktorej sa začnú pridávať už typické sauvignonové markery. Vôňa listov čiernej ríbezle, listov a plodov egreša. Niekto by ju mohol označiť aj ako vôňu zelených paradajok, či žihľavy. Čím je víno v pohári dlhšie, tým viac egrešových tónov pribúda. Vo výdychu je aj trošku bazy.
Po ochutnaní vína ma ako prvá napadne veta z hodnotenia mojmírovského Rizlingu rýnskeho pred rokom. Mladý a ešte divý...., ale to by som sa opakoval. V chuti rozhodne neprehliadnete živú kyselinku, ktorá sa hlási od prvého momentu. Pri držaní vína v ústach na podnebí cítite, ako prchajú aromatické látky zodpovedné za florálne tóny. List ríbezle s náznakom žihľavy. Druhou chuťou je egreš, alebo možno ešte lepšie označenie je vinohradnícka broskyňa. Do toho po celý čas spieva kyselinka, ktorá sa lúči ako posledná. Vyšší alkohol pekne sekunduje a vytvára pocit plnosti a možno až sladkosti v závere. Najmä ak víno držíte v ústach dostatočne dlho na to aby sa zohrialo. Vtedy vynikne jeho plnosť.
V chuti nájdeme(ak hľadáme) aj trošku horčinky, ktorá ale s florálnymi tónmi celkom pekne ladí. Dokonca rozmýšľam, či by nebolo lepšie nechať ju tam. Ak by sa víno vypilo do roka určite by mi tam nevadila. No ak budem(čisto teoreticky)piť toto víno o 3 roky, uprednostním hladšiu chuť. Víno vďaka svojej kyselinke môže bežať dlhšiu trať.


Druhým vínom je červené Zweigeltrebe. Vybral som ho preto, že sa mi páči a preto, že je to víno ktoré má radošinský rukopis. Ak ho porovnávam v pamäti s ročníkom napr. 2004, je to identický typ vína, ale kvalita zodpovedá ročníku 2006

Zweigeltrebe 2006

Farba vína zodpovedá veku vína a je zreteľná prevaha fialových tónov. Intenzitou sa dá zaradiť niekam do stredu spektra.

Už vôňa vína zaujme. Plný košík červeného kôstkového ovocia. Čerešne, višne. Podľa vône by som hádal Alibernet.
Chuť je ovocná, červené a čierne ovocie. Víno je v chuti plné a hladké. Zatiaľ má výrazný tanín. No v tak mladom víne sa tomu ani nemožno čudovať. Pokiaľ si spomeniem na Zweigeltrebe od Pivnice Radošina, výraznejšiu kyselinu možno považovať za typickú. Inak tomu nie je ani pri tomto víne. Kyselina je v chuti prítomná po celý čas a v závere dominuje. V dochuti vína je výrazné ovocie(ten tanín sa kamsi vytratil). Možno je to iba môj pocit, ale povedal by som, že vnímanie ovocia je ovplyvnené kyselinou.
Po chvíľke sa v dochuti a vo výdychu objavuje čierne ovocie - čierne ríbezle. V zásade treba dôsledne rozlišovať víno, ktoré chceme popíjať len tak a víno určené do gastra. Pivnica Radošina sa orientuje na gastronómiu a z tohto pohľadu je víno ideálne. Najmä k mastnejším jedlám.

Posledným vínom je pýcha Radošiny, Radošinský Klevner.

Rulandské šedé výber z hrozna, 2006

Víno ešte nebolo filtrované, ale je po druhej stáčke. Farba vína je v reduktívnej oblasti, aj keď vzhľadom na ročník je zelených tónov(1) menej ako napr. v minulom roku v rovnakom čase. Odtieň aj intenzita farby zodpovedajú modernej technológii.
Vôňa.
Prvý nos je kvetinkový. Jemná vôňa jarných kvietkov. Druhý nos je trochu iný. Rulandské šedé, alebo ak chcete Radošinský Klevner, bol vždy špecifický. Korenistý, aromatický, plný. A to sú vône druhého nosa. K prvotným kvetinkovým vôňam sa pridáva korenistá vôňa chlebovej kôrky. Nepredstavujte si pod tým chlebovinku Rulandského bieleho. Aj keď sú rodina, Rulandské šedé je predsa len niečo iné. Aj kôrka aj kvetiny sú ideálne vyvážené.
Chuť je plná a zdá sa, že aj sladká(2). V chuti sa najprv prejavia tie kvetinky, ktoré prejdú do jemnej hrušky, na pozadí marhuľa. Kyselinka je ideálna, začne sa prejavovať v tretej tretine a doznieva v dochuti. Dochuť je veľmi dlhá. Ovocná a svieža. Prázdny pohár voní po tej kôrke.

Víno je plné, extraktívne, a aj opojné. Na tomto víne ma zaujala kombinácia kvetiny, ovocia a chlebovej kôrky. Alkoholu môže byť tak cca 13,5 % ale skôr ešte viac. Víno je plné a hladké práve vďaka tomuto alkoholu. Špecifická aróma, ktorá je kombináciou všetkého spomenutého, zostáva v ústach ešte dlho, predlho.
Toto víno navrhujem zaradiť pod ópiový zákon. Ak sa ho raz napijete, nedokážete prestať.

Víno nesie radošinský rukopis. Znalec v ňom nájde battonage, ktorá v spojitosti s ročníkom 06 dáva výborné výsledky a vína na dlhé trate. Nemožno ju však aplikovať šablónovito, na všetky vína, čo mi trochu vadilo v ročníku 05.

(1)Odtieň vína priamo súvisí s vyzretosťou hrozna. Kým nevyzreté hrozno má prevahu zelenej(tzv. chlorofylové tóny, vo farbe, vôni aj chuti), dobre vyzreté hrozno je žlté. Na rozdiel od zelenej farby, ktorej nositeľom je chlorofyl, ktorý nemá žiadne priaznivé účinky na ľudský organizmus nositeľom žltej, je skupina látok zvaná karotenoidy. ß-karotén je známy provitamín A, štiepením ktorého vznikajú dve molekuly vitamínu A.

(2) Sladkosť vína môže mať viacero príčin. Obsah zvyškového cukru je len jedna z nich. Plnosť, guľatosť, či olejovitosť vína, niekedy tiež sladkosť spôsobuje aj obsah vyšších alkoholov(pre jednoduchosť glycerol) a obsah alkoholu(v tomto prípade etanolu) nad 13% obj. Takéto vína môžu pôsobiť nasladlo až sladko, aj napriek minimálnemu obsahu cukru.

Pivnica Radošina má ešte ďalšie vína ktoré bude treba ochutnať. Hrozienkové Rulandské modré (28 °NM) je nabombované víno o ktorom je ale predčasné písať. Možno tak o dva mesiace. Niekedy v týchto dňoch sa bude fľašovať aj kabinetný Alibernet zo Strekova. Presne ten Alibernet ktorý je v NSV, ale teraz navyše absolvoval zopár mesiacov v bariku. Všetko to budú určite zaujímavé témy.

tv