Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
31
marec
2019

Víno Vráble 2019

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 28. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2019, s nasledovným štatútom, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

XXIII. VÝSTAVA SLOVENSKÝCH VÍN
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
17
apríl
2019

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2019

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Nádeje ročníka 2006, PD Mojmírovce.

Nádeje ročníka 2006, PD Mojmírovce.

Aký je ročník 2006 z pohľadu vinára vieme tiež. Ostáva už len zistiť, aký to bude ročník z pohľadu spotrebiteľa. Prvé ochutnávky ukázali to, čo sa dalo tušiť. Nie každý vinár dokázal vyťažiť z fantastickej suroviny maximum. Našťastie je však dostatok takých, ktorým sa to podarilo. Nepochybne medzi nich patrí aj PD Mojmírovce. Po trojročnom pozorovaní sa už dá hovoriť o mojmírovskom „terroir“. Minimálne pri Rizlingu rýnskom a Frankovke modrej. Terroir však môžeme hľadať iba vo víne, ktoré bolo perfektne technologicky spracované. Bez oxidácie, sirky, plesnivého suda atď. Poďme sa teda bližšie pozrieť na mojmírovské nulašesťky,....

Na to pozeranie som si prizval jedného z registrovaných návštevníkov portálu. Pán Holec spolu s Ing. Belanom pripravili malé pohostenie a víno vo fľašiach. Technologicky ide ešte iba o polotovar. Víno bolo pred bentonitom, pred filtráciou atď., čo treba pri hodnotení zohľadniť. V tomto čase sa dá hovoriť iba o „nádeji“, nie o hotovom víne. Dosť bolo už rečí, nalejme si prvý pohár...

 

Ochutnávky: Nádeje ročníka 2006, PD Mojmírovce.


Rizling vlašský 20,5 °NM
Reduktívna farba, prevaha zelených tónov. Vôňa mladého vína, kyselinka pekná, svieža, dochuť hladká a čistá. Po chvíli sa objavuje broskyňová aróma, ktorá navodzuje až sauvignonový charakter vône.

Keď som spomenul Sauvignon Ing Belan s pánom Holecom sa na seba pozreli a nebadane usmiali. Ďalšia vzorka bola totiž Műller Thurgau.

Műller Thurgau 18-19 °NM
Prvý nos je mierne muškátový. Po potočení pohára sa objavujú opäť sauvignonové tóny, tentokrát ale florálne.
Chuť je čistá so sviežou kyselinkou. Dochuť je opäť mierne florálne sauvignonová, s doznievajúcou sviežou kyselinkou.

Sauvignon v Műller Thurgau je výraznejší ako ten v Rizlingu vlašskom, preto ten úsmev.

Muškát Otonel 21,5 °NM
Čistá a vplyvom kyseliny aj svieža vôňa čistého nasladlého muškátu. Veľmi pekná, výrazne aromatická chuť. Obsah cukru je len 1,1 gramu, napriek tomu víno pôsobí mohutne a plno. Dlhá dochuť. Naozaj pekný muškát.

Veltlínske zelené 22.5 °NM
Veltlín bol oberaný systémom prebierky hrozna. Z viničného kra odstrihli iba najlepšie vyzreté hrozno.
Po predchádzajúcich aromatických vzorkách sa vôňa hodnotí veľmi ťažko. Chuť je však nádherná. Plná, mierne korenistá chuť vína, je kombinovaná s ovocím. Primárne aróma je obohatená aj o mandľové tóny.

Rulandské biele
Toto hrozno bolo oberané ako posledné, 24.októbra, napriek tomu dosiahlo cukornatosť „iba“ 22,5 °NM. Podrobnejšiu charkteristiku vína uvádzam nižšie.

Chardonnay 24 °NM
Vôňa tropického ovocia, žltý melón. Chuť zodpovedá prívlastku. Plná, mierne nasladlá, jemne alkoholická s kyselinkou v pozadí. Víno je ešte veľmi mladé(mierne drsné).

Rizling rýnsky 24 °NM
V poznámke mám uvedené: 05 cez kopirák. Možno viac uhladené vo vôni. Znovu citrón a limetková kôrka. Ťažko definovateľné no nádherné víno. Skutočná bomba. Toto víno ma uchvátilo už minulý rok a vybral som ho do podrobného hodnotenia. Dvakrát však do tej istej rieky nevstúpiš a preto som tentokrát volil Rulandské biele. Dnes už viem, že Rizling rýnsky je víno s terroir.

Rulandské šedé 26,6 °NM
Mohutné víno s výraznou s výraznou chlebovú kôrkou, mierne korenisté, plus marhuľa. A nekonečná dochuť.

Chardonnay 26 °NM
Nadupané víno, s banánom vo vôni, plná mohutná chuť a dochuť. V dochuti limetka.

Frankovka modrá, rosé 22,5 °NM
Veľmi pekná lososovo ružová farba s prídavkom červenoružovej. Pekná čistá a výrazná aromatika. Svieža kyselinka a malinová a malinovo džemová chuť. V dochuti okrem toho ešte svieža, jemná jahôdka.

Veltlínske zelené 29 °NM (víno mimo zápis)
Vo vôni ľadová pripáleninka, v chuti nádherná výrazná aróma sušeného ovocia, ktorá neskôr prechádza do výrazného vlašského orechu.
Mimo zápis pretože toto víno nemôže ísť na trh. Vlastne môže, ale iba ako akostné a to určite nikto neurobí. Pôvodne to mal byť ľaďák, ale mráz sa neráčil dostaviť včas. Prvý slabý mrazík hrozno mierne opálil, ale nie dosť na ľadový zber. Napriek tomu sa vo vôni ľadová pripáleninka objavuje. Chuť zase pripomína skôr slamové víno.
Ak niekedy zablúdite do Mojmíroviec určite si z neho vypýtajte aspoň na ochutnanie.

Rulandské modré 20,5 °NM 23.10. 3000 t/ha
Výrazná aróma ovocná a svieža. Ako prvá sa objavuje jahoda, po potočení sa pridávajú zemité tóny a tlejúce lístie. Jemná adstringencia a zatiaľ trošku arogantná kyselinka.(Rulandské modré potrebuje hlavne čas)

Frankovka modrá 23 °NM
Svieža vôňa, chuť plná, štruktúrovaná, plná tanínov. Víno mierne korenisté(typicky mojmírovská Frankovka modrá (porovnaj s Mrva & Stanko )). Ešte trochu drsné.

Cabernet Sauvignon 24 °NM
Prvý nos žihľavinka, listy černíc a ríbezle. Víno je tesne po ukončení MLF. Chuť je plná až ohnivo teplá, vyslovene florálna.

Alibernet 22,5 °NM
Vôňa je vzhľadom na odrodu a čas veľmi uhladená. Čierne lesné ovocie, čučoriedky. V chuti je ešte kyselina, záver je sprevádzaný pekným tanínom, ktorý vytvára peknú štruktúru.

Na jedno víno som sa pozrel trochu bližšie. Tentokrát som si vybral Rulandské biele.

Rulandské biele 22,5 °NM
Intenzita farby zodpovedá reduktívnemu vínu rovnako ako zelený odtieň. Bublinky oxidu uhličitého. Vôňa je svieža, ešte stále s „čarom mladého vína“. Zmes ovocnosti a jemnej chlebovinky. Z ovocia je najvýraznejšia vinohradnícka broskyňa, ktorá je podfarbená tónmi žltého južného ovocia.
S ohrievaním vína intenzita vône rýchlo stúpa a mení aj svoj prejav. Vinohradnícku broskyňu nahradilo mango. Nasladlá vôňa manga a chlebovinky.
Chuť je výrazne ovocná. Južné ovocie je v chuti nahradené chlebovinkou, ktorá sa dá nájsť až v dochuti. Ak víno chvíľočku podržíte v ústach odmenou Vám bude nádherná aróma ktorá sa uvoľní. Šťavnaté, mäsité zrelé mango. Medovo sladkastá dochuť manga ku ktorému sa pridá už spomenutá chlebovinka.
V chuti podchladeného vína je pikantná kyselinka, čím je víno viac ohriate, tým viac je kyselinka prekrytá nasladlým alkoholom. Aj vďaka nemu je víno plné, teplé a mohutné.

Hrozno bolo oberané až ako posledné 24. októbra. Aj napriek tomu bola cukornatosť „iba“ 22,5 NM.

Mojmírovské vína možno rozoznať relatívne ľahko. Intenzita farby je skôr nižšia, ale vždy so zeleným odtieňom. Dôraz kladený na ovocnosť, čistotu a celkovú harmóniu vína. Nesnažia sa hrozno znásilňovať, skôr naopak. Nechávajú vyniknúť typické znaky mojmírovského terroir.
Mojmírovčania vystrelili do prvej ligy hneď s prvým vínom ročníka 2003. A treba dodať, že sa tam aj pevne usadili.

Pozn.: Degustácia vín sa konala 16. januára 2007. Zmienky o drsnosti vína , dnes už vo väčšine prípadov s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú platiť.

tv