Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
22
január
2019

ProdExpo International Wine Competition & Guide, Moscow 2019

Moskovská medzinárodná súťaž, ktorá je súčasťou najväčšieho moskovského veľtrhu ProdExpo, nie je len príležitosťou získať medailu, ale aj osloviť potencionálnych klientov.
17
február
2019

Kmeťovo 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
01
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topočianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2018, 9. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
05
jún
2019

Danube Wine Challenge 2019 | International Wine Competition

7. ročník súťaže, ktorá je otvorenou pre vína a hodnotiteľov z celého sveta. Cieľom je poukázať na kvalitu slovenského vína v konfrontácii so svetovými vínami a vyzdvihnúť jeho význam v medzinárodnom kontexte vín. Danube Wine Challenge je nominačnou súťažou na Národný salón vín Slovenskej republiky.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

5. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Nádeje ročníka 2005, Vitis Pezinok.

Aj napriek menu, aké si tento výrobca urobil u značnej časti vinárskej verejnosti, v mojich testoch sa mu celkom darí. V minulom ročníku to bol Tramín červený, výber z hrozna, Feteasca regala, neskorý zber,či kabinetná Pálava. Veľmi príjemným prekvapením boli aj mladé vína 2005 najmä kupáž Irsaj Oliver a Feteasca regala. Vitis Pezinok má široký sortiment. Aby som sa vyhol prechutnávaniu nespočetných vzoriek, požiadal som výrobcu o výber podľa vlastného uváženia. No a takto vyzerajú ich vína ročníka 2005.



Rulandské šedé, výber z hrozna, 2005.

Farba vína reduktívna.
Vo vôni je víno síce čisté, ale jeho intenzita je spočiatku nevýrazná. Víno je dosť studené a tak je potrebné nechať ho trochu ohriať. Po oteplení sa pekne otvorí a je možné nájsť reduktívnu, spočiatku jemnú kvetinovú vôňu fialiek, neskôr prechádzajúcu až do hrozienok. Už podľa vône je cítiť vysoký prívlastok. Pri ešte vyššej teplote sa uvoľňujú aromatické látky, ktoré pripomínajú biele korenie rovnaké ako ho poznáme z tramínov.
Víno je plné, rozhodne nie suché, jemne korenisté, trochu bieleho korenia. Kyselina je príjemná, harmonická, nie je jej veľa, ale zbytkovému cukru vytvára ideálneho partnera. Dochuť je čistá, práve v znamení toho bieleho korenia. Ak víno pijete viac oteplené v dochuti sa prejavuje aj alkohol. Pôsobí trochu ohnivo. Nemám k dispozícii analytiku, ale alkoholu hádam 12,5-13%. Rulandské šedé je odroda vína, ktorá potrebuje nejaký ten mesiac, možno aj rok na dosiahnutie ideálnej vyzretosti.
Osobne sa mi veľmi páči, mám však pocit, že ak sa bude pri odbornej degustácii podávať studené veľa bodov nedostane. Ak som ho bodoval pri pre víno ideálnej teplote vyšlo mi 86 a 89 bodov(používam dve rôzne tabuľky). Toto bodové ohodnotenie plne zodpovedá kvalite vína. Možno by som sa priklonil aj k tej 89. Najmä ak by som mal hodnotiť aj potenciál vína.

P.S. Medzi napísaním a uverejnením recenzie prebehla výstava Vino Tirnavia 2006, kde víno dostalo tesne pod 80 bodov. S istotou si dovolím tvrdiť, že „vďaka“ nízkej teplote. Ak mu doprajete trochu času a pohráte sa s ním, určite sa vám odmení.

Chardonnay, výber z hrozna, 2005

Farba reduktívna, intenzita na úrovni moderného vína.
Vôňa, rovnako ako pri predchádzajúcom produkte potrebuje trochu ohriať na uvoľnenie a otvorenie. Aromatický profil jasne prezrádza Chardonnay, pôsobí teplo a medovo. Ak mam určiť o aký typ Chardonnay ide, tak by som ho charakterizoval ako banánovo, citrusovo ovocný, s dôrazom na banán, presnejšie nezrelý banán. No stále je nad tým všetkým med. Medom to začína a medom to končí.
V ústach sa okamžite prejavuje plnosť, cukor, med, pre niekoho možno trochu karamelu a stále je to celé podfarbené medom. Odrodová chuť banánového Chardonnay, vystupuje vždy pri odoznievaní toho medu. V dochuti vystúpi kyselinka. Cele je to také teplé a prijemné. Aj napriek tomu že Chardonnay nie je moja šálka kávy, musím uznať že toto je bomba. Potenciál tohto vina môžem odhadovať v rozmedzí zopár rokov. Jedno z najlepších Chardonnay ročníka 2005, možno najlepšie.

V tomto prípade som trafil do čierneho ja, aj degustačné komisie. Víno dostalo na Vino Tirnavia zlatú medailu a automaticky tak postúpilo do Salónu vín.

Rulandské modré, neskorý zber, 2005

Farba vína je vzhľadom na odrodu dosatočne intenzívna. Rubínovo červený odtieň, okraj vína na menisku je ružový, čo plne mladému vínu. Vôňa vína je korenistá, možno identifikovať vôňu maku, alebo lepšie povedané makovíc. Chuť je zemitá, ale čistá s jemnými tanínmi a postupne silnejúcou kyselinkou. V dochuti je cítiť mak a červené bobuľové ovocie. Víno je ešte príliš mladé. Čisté ovocné tóny dávajú tušiť značný potenciál vína. Rulandské modré potrebuje dlhší čas na dosiahnutie ideálnej zrelosti aj v porovnaní s inými červenými vínami. Zemitosť v chuti je čiastočne spôsobená tanínmi, ktoré časom spolymerizujú a zjemnejú a zosladnú. Víno má všetky predpoklady na archiváciu. Dostatok kyselín a dostatok ideálne štruktúrovaných tanínov zabezpečia tomuto vínu dlhú životnosť. Rulandské modré je odroda ktorú inak poznáme doma a inak ju vníma svet. Pri súčasnej naháňačke za kabernetmi je tak trochu v úzadí. Ak ju na má niektorý výrobca v ponuke, snaží sa dosiahnuť intenzitu farby podľa možnosti až na úrovni Alibernetu. To však v Rulandskom modrom nemá čo hľadať. Moje prvé zoznámenie s Francúzskymi vínami (to veľké „F“ je zámer) boli vína Bordeaux. Bol som očarený a fascinovaný zároveň. Veľké Bordeaux kategórie Premier alebo Deuxieme cru, musí zanechať silný dojem v každom. Trvalo nejaký čas kým som sa dostal k naozaj špičkovým burgundom. Môj prvý pohár bol naozaj sklamaním. Až z ďalšími pohármi som mu prišiel na chuť. Je to protipól vín z Bordeaux. Sú jemné, ale plné a krásne, dá sa s nimi hrať a objavovať ich jemné odtiene. Dnes už viem oceniť dobré Rulandské modré. To z Vitisu je ešte v plienkach. Nemôžem povedať že k dnešnému dňu by to bolo výnimočné víno. Ale jedného dňa určite bude. Ak sa toho dočká.