Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
31
marec
2019

Víno Vráble 2019

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 28. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2019, s nasledovným štatútom, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

XXIII. VÝSTAVA SLOVENSKÝCH VÍN
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
17
apríl
2019

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2019

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Nádeje ročníka 2005, PD Mojmírovce.

Zhodou okolností som sa v Mojmírovciach zastavil práve v deň keď vyrábali
slamové víno. Niekoľko žien preberalo hrozno a ručne odstraňovali nahnité
bobule. Ako na potvoru som si foťák nechal doma. Ochutnal som aspoň usušené
hrozno. Už zelená farba hrozna naznačila, že by to mohlo byť Veltlínske zelené.
Ale tá chuť! Nezameniteľná výrazná korenistá chuť Veltlínu, sladká, plná,
aromatická. Predbežne stanovená cukornatosť dosahovala približne 30 °NM. PD
Mojmírovce som však navštívil pre niečo iné. Bol som zvedavý, aké sú ich
„nulapäťky“.



 Ročník 2005 bol hlavne pre vinohradníkov náročný. Hrozno nahnívalo, cukornatosti na začiatku oberačiek boli mizerné. No našťastie sa zopakovala jeseň 2004. Kto s oberačkou počkal, alebo mohol počkať, urobil dobre. Hrozno nabralo cukornatosť pomerne rýchlo. Takže bude dostatok neskorých zberov aj výberov z hrozna. Jeden nemenovaný vinár ze Skalice má dokonca červený hrozienkový výber.

Biele vína senzoricky nedosahujú plnosť napr. ročníka 2003. Majú však dostatočný obsah kyselín a primárne svieži aromatický profil. Z bielych vín sa v tomto štádiu javili ako veľmi nádejné Rizling rýnsky, Sauvignon blanc a Chardonnay.

Sauvignon blanc, kabinetné 05, je veľmi pekný, výrazne aromatický, egrešový typ. Zatiaľ sa trochu výraznejšie prejavovala kyselina, ktorá pôsobí máličko drsne. Tento nedostatok však treba vzhľadom na vek vína ignorovať. Po preškolení a vypadnutí vínneho kameňa sa prirodzene upraví aj obsah kyselín a ich vnímanie.

Chardonnay, neskorý zber 05. Veľmi pripomína šampióna prešovskej Muviny, akostné Chardonnay 2004 od trnavskej Vinesy(Radošina). Aromatika sa dá charakterizovať ako exotické ovocie, vrátane citrusov.
Rizling rýnsky, neskorý zber 05, toto víno ma zaujalo tak, že nižšie uvádzam podrobnejšiu charakteristiku.

Na červené vína od PD Mojmírovce sa dá tešiť už teraz. V Mojmírovciach sa s výrobou červených vín doslova hrajú. To hranie prinieslo svoje ovocie.
Ochutnal som dve vzorky Frankovky modrej, kde však práve dobiehala malolaktická fermentácia(MLF) a pôsobili drsne. Aj tak sa však dal rozoznať potenciál vína. Veľmi pekne pôsobil aj Cabernet Sauvignon, výber z hrozna 05. Krásne víno plné lesného ovocia, typicky kabernetová chuť. Vínom číslo jedna, z červených je u mňa Alibernet, neskorý zber 05. Víno bolo po ukončení MLF zasírené, čo znížilo intenzitu farby. Podľa farby som preto očakával tenšie, možno kyslejšie víno, plné trávy a žihľavy. Zdanie však klame. Víno je plné, extraktívne cítiť černice ktoré rástli medzi žihľavou a iné bobuľové ovocie. Celé je to podfarbené príjemnými zamatovými tanínmi, ktoré obohacujú víno o kakaovočokoládové tóny.
K červeným vínam pripojím ešte jedno, ktoré sem však tematicky nepatrí. Cabernet Sauvignon, neskorý zber, barrique 04. Práve prebieha zcelovanie jednotlivých barikových sudov. Barik ešte nie je na 100% zapracovaný do vína, ale aj tak je to veľmi pekné víno. Predstavíme vám ho o niekoľko týždňov, pred uvedením na trh.

 A takto na mňa zapôsobil kráľ vín, Rizling rýnsky, neskorý zber, 05.

Mladý a ešte divý riňák, je možno najväčšou nádejou výrobcu. Reduktívna farba a čírosť za plný počet bodov.
Vôňa je intenzívna, primárne ovocná, svieža, reduktívna. Proste nádherná vôňa mladého vína. V tomto víne som našiel niečo, čo som doteraz ešte nezaznamenal. Čerstvú citrónovú kôru. Predstavte si čerstvý citrón, ktorý pošúchate a ovoniate. Samozrejme je to iba súčasť kytičky, v ktorej je ešte lipa a po predýchaní v pohári aj med. Ak by som si mal iba podľa vône predstaviť chuť, určite budem čakať vyšší obsah kyselín, trošku zvyškového cukru a jednoznačne Rizling rýnsky.
Chuť plne zodpovedá, lepšie povedané predstihuje očakávanie. Ústa sú okamžite plné. Odrodová lipovinka kombinovaná so zvyškovým cukrom, ktorého môže byť tak 8-12 gramov, pôsobí veľmi - veľmi dobre. Kyselina začína svoj nástup tak o dve, tri sekundy. Silnie a silnie, pridávajú sa citrusové tóny. Poznáte ten pocit keď sa vám pri predstave na citrón zbehnú slinky ? Tak presne tak pôsobí dúšok tohto vína. Kyselina je (aspoň pre mňa) mimoriadne príjemná. Ovocne citrusová. V dochuti sa objavuje výrazný grep. Pri odoznievaní grepu sa prejavujú medové tóny. Ono treba povedať, že tam boli po celý čas. Len tá kyselina uchvátila moju pozornosť trošku viac. V prázdnom pohári je cítiť lipovinu.
Víno je ešte v tanku a neprešlo školením. Viem, že čas tú dnes tak peknú kyselinu zaoblí, zjemní a skreše. Mojmírovský technológ, pán Holec má dostatok citu a skúseností, aby vedel, ako ju zachovať pre priaznivcov mojmírovských vín. Urobil som si bodové hodnotenie vína. V závislosti na metodike mi vyšlo 89 a 90 bodov. Ako som už spomenul, víno ešte neprešlo školením a stratilo pár bodov za jemnosť. Ak sa podarí Mojmírovčanom zachovať súčasný charakter vína a dožehliť jemné tóny, bude to kandidát na veľkú zlatú medailu. Aspoň u mňa.