Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Z domova > 

Miro Dudo je Richtárom mesiaca.

Miro Dudo je Richtárom mesiaca.

Nezaspať na vavrínoch. To je prvé pravidlo každej úspešnej firmy, za akú nepochybne treba považovať aj známu modranskú vínnu reštauráciu U Richtára. Páni Mrva a Belan, prišli s ďalším novým nápadom. Každý mesiac bude vyhradený pre jedného vinára. Jeho vína budú po celý mesiac v ponuke v rozšírenom sortimente a budú v ponuke ako rozlievané. To umožní hosťom k jednotlivým jedlám ochutnať viac vzoriek vína a usporiadať si tak svoju vlastnú enogastro minisúťaž.

mb01
Miro Dudo v neodmysliteľnom klobúku.
Každý prvý piatok v mesiaci sa predstaví jeden vinár osobne na degustácii. Tým úplne prvým bol známy modranský vinár Ing. Miroslav Dudo. Na degustáciu priniesol vína typické pre modranský rajón, ročníka 2006. Veltlínske červené skoré neskorý zber, Dievčie hrozno výber z hrozna , Sauvignon neskorý zber, Silvánske zelené barrique 2005, Tramín červený výber z hrozna , Feteasca regala ľadový zber 2005, Cabernet Sauvignon neskorý zber 06 a Svätovavrinecké 2006 neskorý zber barrique. K uvedeným vínam sme si vybrali dva druhy jedla. Výborný hovädzí argentínsky Korenený steak, s grilovanou zeleninou a famózneho Zubáča na bielom víne.

mb02
Martin Belan v akcii.
Nemusíte byť ani veľkým znalcom aby ste uhádli, že k steaku sme vyskúšali Cabernet Sauvignon a Svätovavrinecké a k Zubáčovi sériu bielych vín.

Lepšiu predstavu o zubáčovi získate keď uvediem úplný názov jedla: Grilované filety zo zubáča na lahodnej smotanovo-vínovej omáčke. Neviem aký druh vína použili v kuchyni, ale pre mňa bol najlepším partnerom Sauvignon, ktorý svojou plnosťou a jemne florálne ovocnou arómou dokonale ladil s najjemnejšou rybou našich vôd.
mb03
Grilovaný filet so Sauvignonom.


Rafinovane pripravený steak plným názvom: Marinovaný biftek z argentínskej sviečkovej na divokom korení, pripravovaný na grile podľa originálnej receptúry, chutil naozaj znamenite a jeho partnermi bola dvojica červených vín. V tomto prípade bolo ťažšie rozhodnúť, ale ja som dal prednosť ľahšiemu a nebarikovanému Cabernet Sauvignonu. Ak by bolo mäso výraznejšie korenené, prípadne krvavšie, bol by sa viac hodil Vavrinec. Nie sú to však jediné možnosti.
mb04
Argentínska sviečková a slovenský Cabernet Sauvignon.


Kuchár ktorý pripravoval biftek čo to prezradil aj z tajomstva jeho prípravy. Musí to byť v prvom rade starostlivo vybraný druh mäsa. V tomto prípade je najvhodnejšia metóda pokus-omyl. V Argentíne majú vyšľachtené plemeno dobytka a overený spôsob chovu. Navyše mäso bolo marinované a dobre odležané. Na jeho prípravu stačil krátky čas iba 7 minút. Keďže som nemal požiadavku na spôsob prípravy, kuchár volil zlatú strednú cestu a biftek bol urobený médium. Krásne ružový, ale nie červený, uprostred hebký a šťavnatý. Takúto lahôdku si doma veru nepripravíte.

Výber jedál aj vín je U Richtára široký. Vinárom mesiaca február je Miro Dudo, ale to nikomu nebráni vyskúšať ktorékoľvek jedlo v kombinácii s ktorýmkoľvek vínom a pripraviť tak pre seba či svojich blízkych pekný zážitok.

tv