Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
(Přihlásit vzorky můžete i pomocí formuláře zde: zlatypohar.eu/.../..._vzorku_Zlaty_pohar_2019.docx.)
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Z domova > 

Miro Dudo je Richtárom mesiaca.

Miro Dudo je Richtárom mesiaca.

Nezaspať na vavrínoch. To je prvé pravidlo každej úspešnej firmy, za akú nepochybne treba považovať aj známu modranskú vínnu reštauráciu U Richtára. Páni Mrva a Belan, prišli s ďalším novým nápadom. Každý mesiac bude vyhradený pre jedného vinára. Jeho vína budú po celý mesiac v ponuke v rozšírenom sortimente a budú v ponuke ako rozlievané. To umožní hosťom k jednotlivým jedlám ochutnať viac vzoriek vína a usporiadať si tak svoju vlastnú enogastro minisúťaž.

mb01
Miro Dudo v neodmysliteľnom klobúku.
Každý prvý piatok v mesiaci sa predstaví jeden vinár osobne na degustácii. Tým úplne prvým bol známy modranský vinár Ing. Miroslav Dudo. Na degustáciu priniesol vína typické pre modranský rajón, ročníka 2006. Veltlínske červené skoré neskorý zber, Dievčie hrozno výber z hrozna , Sauvignon neskorý zber, Silvánske zelené barrique 2005, Tramín červený výber z hrozna , Feteasca regala ľadový zber 2005, Cabernet Sauvignon neskorý zber 06 a Svätovavrinecké 2006 neskorý zber barrique. K uvedeným vínam sme si vybrali dva druhy jedla. Výborný hovädzí argentínsky Korenený steak, s grilovanou zeleninou a famózneho Zubáča na bielom víne.

mb02
Martin Belan v akcii.
Nemusíte byť ani veľkým znalcom aby ste uhádli, že k steaku sme vyskúšali Cabernet Sauvignon a Svätovavrinecké a k Zubáčovi sériu bielych vín.

Lepšiu predstavu o zubáčovi získate keď uvediem úplný názov jedla: Grilované filety zo zubáča na lahodnej smotanovo-vínovej omáčke. Neviem aký druh vína použili v kuchyni, ale pre mňa bol najlepším partnerom Sauvignon, ktorý svojou plnosťou a jemne florálne ovocnou arómou dokonale ladil s najjemnejšou rybou našich vôd.
mb03
Grilovaný filet so Sauvignonom.


Rafinovane pripravený steak plným názvom: Marinovaný biftek z argentínskej sviečkovej na divokom korení, pripravovaný na grile podľa originálnej receptúry, chutil naozaj znamenite a jeho partnermi bola dvojica červených vín. V tomto prípade bolo ťažšie rozhodnúť, ale ja som dal prednosť ľahšiemu a nebarikovanému Cabernet Sauvignonu. Ak by bolo mäso výraznejšie korenené, prípadne krvavšie, bol by sa viac hodil Vavrinec. Nie sú to však jediné možnosti.
mb04
Argentínska sviečková a slovenský Cabernet Sauvignon.


Kuchár ktorý pripravoval biftek čo to prezradil aj z tajomstva jeho prípravy. Musí to byť v prvom rade starostlivo vybraný druh mäsa. V tomto prípade je najvhodnejšia metóda pokus-omyl. V Argentíne majú vyšľachtené plemeno dobytka a overený spôsob chovu. Navyše mäso bolo marinované a dobre odležané. Na jeho prípravu stačil krátky čas iba 7 minút. Keďže som nemal požiadavku na spôsob prípravy, kuchár volil zlatú strednú cestu a biftek bol urobený médium. Krásne ružový, ale nie červený, uprostred hebký a šťavnatý. Takúto lahôdku si doma veru nepripravíte.

Výber jedál aj vín je U Richtára široký. Vinárom mesiaca február je Miro Dudo, ale to nikomu nebráni vyskúšať ktorékoľvek jedlo v kombinácii s ktorýmkoľvek vínom a pripraviť tak pre seba či svojich blízkych pekný zážitok.

tv