Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
30
jún
2017

Riadená degustácia vinárstva MAHID

Príďte k nám, spoznáte úspešné vinárstvo, jeho zakladateľov a v diskusii sa dozviete viac o ich vínách, ako aj úspechoch a hlavne ochutnáte vína z produkcie Vino MAHID.
30.06.2017 19:00
01
júl
2017

Víno a levanduľa 2017

Vážení milovníci vína a prírody,
srdečne Vás pozývame 6. ročník podujatia, ktoré sa koná v pezinských vinohradoch "Víno a levanduľa 2017".
01.07.2017 15:00
01
august
2017

AWC Vienna 2017

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. V roku 2016 bolo v súťaži hodnotených: 12826 vzoriek vín od viac ako 1800 producentov.
EU approved - AWC Vienna je EU poverená súťaž vín za účelom udeľovania ocenení schválených EU, ktoré je možné aplikovať priamo na vínové fľaše ako známku kvality.
Ako jediná súťaž vín, ktorá udeľuje finančné ocenenia v celkovej hodnote 8.000,-€.
01.08.2017 00:00
Domov > Články > Z domova > 

Miro Dudo je Richtárom mesiaca.

Miro Dudo je Richtárom mesiaca.

Nezaspať na vavrínoch. To je prvé pravidlo každej úspešnej firmy, za akú nepochybne treba považovať aj známu modranskú vínnu reštauráciu U Richtára. Páni Mrva a Belan, prišli s ďalším novým nápadom. Každý mesiac bude vyhradený pre jedného vinára. Jeho vína budú po celý mesiac v ponuke v rozšírenom sortimente a budú v ponuke ako rozlievané. To umožní hosťom k jednotlivým jedlám ochutnať viac vzoriek vína a usporiadať si tak svoju vlastnú enogastro minisúťaž.

mb01
Miro Dudo v neodmysliteľnom klobúku.
Každý prvý piatok v mesiaci sa predstaví jeden vinár osobne na degustácii. Tým úplne prvým bol známy modranský vinár Ing. Miroslav Dudo. Na degustáciu priniesol vína typické pre modranský rajón, ročníka 2006. Veltlínske červené skoré neskorý zber, Dievčie hrozno výber z hrozna , Sauvignon neskorý zber, Silvánske zelené barrique 2005, Tramín červený výber z hrozna , Feteasca regala ľadový zber 2005, Cabernet Sauvignon neskorý zber 06 a Svätovavrinecké 2006 neskorý zber barrique. K uvedeným vínam sme si vybrali dva druhy jedla. Výborný hovädzí argentínsky Korenený steak, s grilovanou zeleninou a famózneho Zubáča na bielom víne.

mb02
Martin Belan v akcii.
Nemusíte byť ani veľkým znalcom aby ste uhádli, že k steaku sme vyskúšali Cabernet Sauvignon a Svätovavrinecké a k Zubáčovi sériu bielych vín.

Lepšiu predstavu o zubáčovi získate keď uvediem úplný názov jedla: Grilované filety zo zubáča na lahodnej smotanovo-vínovej omáčke. Neviem aký druh vína použili v kuchyni, ale pre mňa bol najlepším partnerom Sauvignon, ktorý svojou plnosťou a jemne florálne ovocnou arómou dokonale ladil s najjemnejšou rybou našich vôd.
mb03
Grilovaný filet so Sauvignonom.


Rafinovane pripravený steak plným názvom: Marinovaný biftek z argentínskej sviečkovej na divokom korení, pripravovaný na grile podľa originálnej receptúry, chutil naozaj znamenite a jeho partnermi bola dvojica červených vín. V tomto prípade bolo ťažšie rozhodnúť, ale ja som dal prednosť ľahšiemu a nebarikovanému Cabernet Sauvignonu. Ak by bolo mäso výraznejšie korenené, prípadne krvavšie, bol by sa viac hodil Vavrinec. Nie sú to však jediné možnosti.
mb04
Argentínska sviečková a slovenský Cabernet Sauvignon.


Kuchár ktorý pripravoval biftek čo to prezradil aj z tajomstva jeho prípravy. Musí to byť v prvom rade starostlivo vybraný druh mäsa. V tomto prípade je najvhodnejšia metóda pokus-omyl. V Argentíne majú vyšľachtené plemeno dobytka a overený spôsob chovu. Navyše mäso bolo marinované a dobre odležané. Na jeho prípravu stačil krátky čas iba 7 minút. Keďže som nemal požiadavku na spôsob prípravy, kuchár volil zlatú strednú cestu a biftek bol urobený médium. Krásne ružový, ale nie červený, uprostred hebký a šťavnatý. Takúto lahôdku si doma veru nepripravíte.

Výber jedál aj vín je U Richtára široký. Vinárom mesiaca február je Miro Dudo, ale to nikomu nebráni vyskúšať ktorékoľvek jedlo v kombinácii s ktorýmkoľvek vínom a pripraviť tak pre seba či svojich blízkych pekný zážitok.

tv