Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
27
december
2017

Jánske vína BITA 2017

Srdečne Vás pozývame na " Jánske vína Bita 2017 - zimná verzia". Na ochutnávku bude na 11-tich stanovištiach pripravených viac ako 100 vzoriek vín ( prevažne mladých ) od vinohradníkov z lokality Nitra Dolné Krškany hon Bita.
Podmienky na výrobu vína boli v roku 2017 v našej lokalite vynikajúce príďte sa sami presvedčiť.
27.12.2017 14:00
Domov > Články > Z domova > 

Metódy analýzy vína

Metódy analýzy vína

Víno sa dá vyrobiť desiatkami najrôznejších spôsobov a technológií. Rozhodnutie ktorý spôsob výroby vína zvoliť je vždy na enológovi, no od jeho rozhodnutia závisí či bude víno na trhu úspešné. Enológ musí v plnej miere využije potenciál hrozna, ale aby sa mohol správne rozhodnúť musí poznať analytické hodnoty muštu a neskôr vína. Moderná enológia sa už neuspokojí iba so stanovením voľného oxidu siričitého a to predovšetkým ak je výsledok k dispozícii až o niekoľko hodín, či dokonca dní. Dnes už môžeme povedať, že staré, až historické postupy ktoré predpokladali istý stupeň chemických znalostí sa darí nahrádzať prístrojmi ktorých obsluha nevyžaduje tak hlboké znalosti a ktorých výstupy sú k dispozícii prakticky okamžite.

Pred vinármi však vyvstal ďalší problém. Ktorú metódu použiť, aká je jej spoľahlivosť, presnosť a v neposlednom rade aj aká je cena samotného prístroja a následne cena jedného merania.


Výskumný ústav vinohradnícky a vinársky so sídlom v Rovinke, pripravuje kurz Metódy analýzy vína .

V dňoch 22.-23.4. 2015, v priestoroch VUVV Rovinka, prebehne kurz, kde sa vinári, enológovia, či pivničný majstri budú môcť zoznámiť s najrôznejšími akreditovanými i orientačnými metódami stanovenia jednotlivých analytických parametrov vína. 

labak_01


Úvodnou témou seminára bude predstavenie v súčasnosti platných metód analýzy vína, ich náročnosť a cena.


Budúcnosť analytiky a najnovšie trendy, podľa Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno
Veľmi dôležitým faktorom ovplyvňujúcim presnosť analýzy je samotný odber vzoriek a ich uskladnenie.
Lektorom úvodných tém je Ing. Jaroslava Kaňuchová Pátková, PhD.


Mikrobiológia vína v praxi, je názov ďalšej z tém, v ktorej lektorka, Ing. Eva Máleková, poukáže na vplyv prebiehajúcich biologických procesov a možnosť ovplyvnenia analýzy vína.


Jednou z najzaujímavejších tém bude prednáška: Využitie prístrojov aj na inú ako základnú analytiku vína. Pomocou moderných analytických metód sa dajú odhaliť aj choroby a chyby vína, dajú sa stanoviť zdraviu prospešné látky, ale aj vitamíny či minerálne prvky.
Lektorom bude Ing. Jana Lakatošová


V zmysle hesla lepšie je raz vidieť ako sto krát počuť, pripravili lektori kurzu praktické cvičenia, na ktorých si účastníci kurzu budú môcť vyskúšať konkrétne prístroje na merania a analýzy jednotlivých parametrov vína na rôznych prístrojoch a rôznymi metódami.


Praktické cvičenia, merania a analýzy budú rozdelené do troch častí, pričom časť č. 1. Bude prebiehať prvý deň poobede a ďalšie časti, 2. a 3. budú prebiehať nasledujúci deň.


fondy_03


fondy_02

fondy_01


Projekt 160NR0800241