Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
05
september
2019

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je vyvrcholením série nominačných súťaží, ktorej sa môžu zúčastniť iba vína vyrobené v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
10
september
2019

Víno SAV 2019

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov.

Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Z domova > 

Metódy analýzy vína

Metódy analýzy vína

Víno sa dá vyrobiť desiatkami najrôznejších spôsobov a technológií. Rozhodnutie ktorý spôsob výroby vína zvoliť je vždy na enológovi, no od jeho rozhodnutia závisí či bude víno na trhu úspešné. Enológ musí v plnej miere využije potenciál hrozna, ale aby sa mohol správne rozhodnúť musí poznať analytické hodnoty muštu a neskôr vína. Moderná enológia sa už neuspokojí iba so stanovením voľného oxidu siričitého a to predovšetkým ak je výsledok k dispozícii až o niekoľko hodín, či dokonca dní. Dnes už môžeme povedať, že staré, až historické postupy ktoré predpokladali istý stupeň chemických znalostí sa darí nahrádzať prístrojmi ktorých obsluha nevyžaduje tak hlboké znalosti a ktorých výstupy sú k dispozícii prakticky okamžite.

Pred vinármi však vyvstal ďalší problém. Ktorú metódu použiť, aká je jej spoľahlivosť, presnosť a v neposlednom rade aj aká je cena samotného prístroja a následne cena jedného merania.


Výskumný ústav vinohradnícky a vinársky so sídlom v Rovinke, pripravuje kurz Metódy analýzy vína .

V dňoch 22.-23.4. 2015, v priestoroch VUVV Rovinka, prebehne kurz, kde sa vinári, enológovia, či pivničný majstri budú môcť zoznámiť s najrôznejšími akreditovanými i orientačnými metódami stanovenia jednotlivých analytických parametrov vína. 

labak_01


Úvodnou témou seminára bude predstavenie v súčasnosti platných metód analýzy vína, ich náročnosť a cena.


Budúcnosť analytiky a najnovšie trendy, podľa Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno
Veľmi dôležitým faktorom ovplyvňujúcim presnosť analýzy je samotný odber vzoriek a ich uskladnenie.
Lektorom úvodných tém je Ing. Jaroslava Kaňuchová Pátková, PhD.


Mikrobiológia vína v praxi, je názov ďalšej z tém, v ktorej lektorka, Ing. Eva Máleková, poukáže na vplyv prebiehajúcich biologických procesov a možnosť ovplyvnenia analýzy vína.


Jednou z najzaujímavejších tém bude prednáška: Využitie prístrojov aj na inú ako základnú analytiku vína. Pomocou moderných analytických metód sa dajú odhaliť aj choroby a chyby vína, dajú sa stanoviť zdraviu prospešné látky, ale aj vitamíny či minerálne prvky.
Lektorom bude Ing. Jana Lakatošová


V zmysle hesla lepšie je raz vidieť ako sto krát počuť, pripravili lektori kurzu praktické cvičenia, na ktorých si účastníci kurzu budú môcť vyskúšať konkrétne prístroje na merania a analýzy jednotlivých parametrov vína na rôznych prístrojoch a rôznymi metódami.


Praktické cvičenia, merania a analýzy budú rozdelené do troch častí, pričom časť č. 1. Bude prebiehať prvý deň poobede a ďalšie časti, 2. a 3. budú prebiehať nasledujúci deň.


fondy_03


fondy_02

fondy_01


Projekt 160NR0800241